Οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό και τα υπαρκτά προβλήματα

Η αριθμητική των Ταμείων και η ξένη εξ-ασφάλιση

Oι γυναίκες θα βγουν στη σύνταξη στην ώρα τους, δηλαδή σφριγηλές και αρυτίδωτες. Το υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Από το βήμα της Βουλής άρθρωσε ένα ηχηρό «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Υποσχέθηκε επίσης να αφήσει ήσυχες τις επικουρικές συντάξεις. Αλλά, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα είναι αλλού και δεν έχει να κάνει ούτε με τις πρόωρες ούτε με την εισφοροδιαφυγή ή το δαιδαλώδες σύστημα που πήγε να καταργήσει η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Oι γυναίκες θα βγουν στη σύνταξη στην ώρα τους, δηλαδή σφριγηλές και αρυτίδωτες. Το υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Από το βήμα της Βουλής άρθρωσε ένα ηχηρό «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Υποσχέθηκε επίσης να αφήσει ήσυχες τις επικουρικές συντάξεις. Αλλά, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα είναι αλλού και δεν έχει να κάνει ούτε με τις πρόωρες ούτε με την εισφοροδιαφυγή ή το δαιδαλώδες σύστημα που πήγε να καταργήσει η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Το πρόβλημα είναι ότι το προσδόκιμο ζωής πήγε στα 100 έτη. Τούτο προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα θα γίνουν αιωνόβιοι- εφόσον τρέφονται σωστά και τυγχάνουν σωστής υγειονομικής περίθαλψης. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα εργάζονται 45 χρόνια και θα παίρνουν σύνταξη επί 35 χρόνια. Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τα έξοδα των κορακοζώητων που θα απολαμβάνουν τις χαρές της Βιολογικής Μηχανικής αλλάζοντας καρδιακές βαλβίδες, επισκευάζοντας φθαρμένες αρτηρίες και αντικαθιστώντας αρθρώσεις. Ποιοι θα τους πληρώνουν όλους αυτούς τους υπέργηρους;

Για να είναι υγιές ένα Ταμείο δουλεύουν τέσσερις (4) και συντηρείται ένας (1) συνταξιούχος. Αυτή τη στιγμή η αναλογία στην Ελλάδα είναι 1,75:1. Η μακροπρόθεσμη προοπτική λοιπόν είναι να δουλεύει ένας (1) για τέσσερις (4) γέροντες. Απλή αριθμητική, αυτό το μοντέλο δεν στέκει. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να αγχωθεί για όσα θα γίνουν σε 65 χρόνια από τώρα. Προς το παρόν ανησυχεί επειδή σε 65 ημέρες δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει συντάξεις. Πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα σε έναν τομέα που δεν είναι το φόρτε του. Το Ασφαλιστικό είναι πρόβλημα με πολλές τεχνικές πτυχές και ύποπτο ρόλο του κράτους. Κατά την τελευταία πενταετία το πιο φυσικό πράγμα για μια εταιρεία ήταν να μην πληρώνει εισφορές. Και τι έγινε; Αφού δεν πραγματοποιείται έλεγχος, ούτε επιβάλλεται τιμωρία. Το 24% των εσόδων των Ταμείων δεν καταβάλλεται. Ετσι μαζεύτηκαν 7 δισ. ευρώ, χρωστούμενα ιδιωτών. Ιδού η λογική: «Δεν βαριέσαι, και τι θα μου κάνουν;». Περιμένουν τη ρύθμιση. Οταν έρχεται η ώρα των χαριστικών αποφάσεων δίνουν ένα ποσοστό 10%, πληρώνουν κάνα δυο δόσεις και εξαφανίζονται. Στην τελευταία ρύθμιση δεν υπήρξε καν ενδιαφέρον. Ελάχιστοι εισφοροδιαφεύγοντες άρπαξαν την ευκαιρία να μπουν σε μια σειρά. Υπάρχουν τρόποι πίεσης. Μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις, να γίνουν κατασχέσεις. Οι ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί έχουν πέσει σε ύπνο βαθύ. Εδώ όμως μπαίνει ένα ηθικό δίλημμα για τον κ. Λοβέρδο: να αρχίσει ως Ιαβέρης το ανθρωποκυνηγητό ώστε να βελτιώσει τα έσοδα; Με τι κούτελο θα το κάνει όταν το Δημόσιο είναι πρώτος και καλύτερος φυγάς; Οι οφειλές του κράτους στα Ταμεία αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Κανονικά το 1% του ΑΕΠ πάει στο ΙΚΑ, αλλά αυτό ξεχάστηκε πάνω στον ενθουσιασμό της ενοποίησης των Ταμείων. Η εναλλαγή προσώπων στο υπουργείο Απασχόλησης επί Νέας Δημοκρατίας δεν βοήθησε: τέσσερις υπουργοί σε πέντε χρόνια. Δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν και έφευγαν από τη θέση τους. Ως εκ τούτου καλά κάνει ο κ. Λοβέρδος και ομολογεί την αδυναμία του να χειριστεί τα μεγάλα ζητήματα. Πράγματι, χρειάζεται συνεργασία, δεν μπορεί να βγάλει μόνος του το φίδι από την τρύπα, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν ασχολήθηκε προεκλογικά με ζητήματα ασφάλισης.

Οταν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν ξοδεύει. Κοινή λογική. Στα Ταμεία συμβαίνει το αντίθετο. Τις αποταμιεύσεις τις φάγαμε στα φάρμακα. Ως έθνος είμεθα αρρωστιάρηδες, ειδάλλως δεν δικαιολογούνται 5 δισ. ευρώ για σιρόπια και αντιβίωση. Μια απλή διαίρεση για να δούμε πόσο αντιστοιχεί στον καθένα δεν λέει τίποτε. Συγκριτικά είμαστε 40% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην κατανάλωση φαρμάκων. Τα πληρώνουμε και τα πετάμε (τα οικιακά φαρμακεία είναι παραγεμισμένα με αποδείξεις σπατάλης). Συμβαίνει το εξής: όταν ο ασφαλισμένος επισκέπτεται γιατρό βάρδιας, εκείνος προτιμά συνταγογράφηση με τη σέσουλα (και ας πεταχτεί) παρά να ξαναδεί τον ασθενή λίγες ημέρες αργότερα. Η τιμή των φαρμάκων είναι μια άλλη πληγή (μεγάλη συζήτηση).

Ας υποθέσουμε ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα μαγικό ραβδάκι και ως μάγος μεταμορφώνει το τοπίο. Το Δημόσιο βρίσκει κονδύλια, οι εργοδότες γίνονται συνεπείς, οι ασφαλισμένοι κάνουν οικονομία. Δεν θα μπορέσει να ανακόψει τη γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό είναι ο σίγουρος εχθρός της βιωσιμότητας των Ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας είναι τυχερός σε κάτι: στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει pappy boom. Οταν στον δυτικό κόσμο όλοι γεννοβολούσαν, συμβάλλοντας στο baby boom (1946- 1964), οι Ελληνες έφευγαν μετανάστες. Μετά την πόλεμο η πτώση της γεννητικότητας στην Ελλάδα ήταν αργή και σταθερή. Αναλόγως αργή και σταθερή θα είναι η εισαγωγή στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα όσων κλείνουν τα 65. Με τα νούμερα που παρουσιάσαμε ως τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Οι υπερήλικοι αυξάνονται, οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν. Υπάρχει μια γρήγορη λύση για να τονώσουμε τα Ταμεία. Να νομιμοποιηθούν οι ξένοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Αν δεν περισσεύει καλοσύνη, ας γίνει κυνικά, από συμφέρον. Οι ασφαλισμένοι μετανάστες δίνουν στο ΙΚΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν πληρώνονταν κανονικά, θα έδιναν παραπάνω. Οι αλλοδαπές γυναίκες δουλεύουν ανασφάλιστες σε ποσοστό 70%, οπότε τα Ταμεία έχουν διαφυγόντα κέρδη. Οι ξένοι συμφέρουν: κοστίζουν ελάχιστα γιατί στην πλειονότητά τους είναι νέοι και υγιείς- οι δαπάνες τους αφορούν κατά κύριο λόγο την τεκνοποίηση.

Τούτων δοθέντων δεν είναι πρόβλημα αν κάποιες πενηντάρες βγουν πρόωρα στη σύνταξη. Δεν αδειάζουν αυτές τον κουμπαρά. Το αν είναι άκρως αντιφεμινιστική η αντίληψη, αν αδικεί τους καλούς μπαμπάδες, είναι άλλο θέμα. Κανείς δεν θα τολμούσε να πει ότι είναι προσβλητικό να βγαίνουν οι γυναίκες πρόωρα στη σύνταξη, πόσο μάλλον ο δημοφιλέστερος βουλευτής στην επικράτεια. Ο κ. Λοβέρδος κανακεύει τις ψηφοφόρους του και δεν χάθηκε ο κόσμος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk