? Πώς ετέθησαν εκτός Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα προγράμματα που προκάλεσαν τις πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές

Η «καυτή πατάτα» των σταζΟι πιέσεις, οι χειρισμοί για τους 23.000 απασχολούμενους, η στήριξη της ΓΣΕΕκαι οι αντιδράσεις

ΕΠΕΙΤΑ από πολλές διαβουλεύσεις, συζητήσεις αλλά και διχογνωμίες στελεχών η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ κατέληξε να απαγορεύσει τα σταζ στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Οι προσλήψεις θα γίνονται εφεξής μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, χαρακτήρισε τα σταζ «χρήσιμο εργαλείο για τους νέους» όταν τους προσθέτει εμπειρία αλλά όχι όταν χρησιμοποιούνται «ως εργαλείο για το εμπόριο ψυχών και την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας, όπως συνέβη από την κυβέρνηση της ΝΔ». Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε από διάφορους παράγοντες ως μικρή επανάσταση. Μόνο που όπως κάθε επανάσταση θα έχει και παράπλευρες απώλειες.

ΕΠΕΙΤΑ από πολλές διαβουλεύσεις, συζητήσεις αλλά και διχογνωμίες στελεχών η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ κατέληξε να απαγορεύσει τα σταζ στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Οι προσλήψεις θα γίνονται
εφεξής μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, χαρακτήρισε τα σταζ «χρήσιμο εργαλείο για τους νέους» όταν τους προσθέτει εμπειρία αλλά όχι όταν χρησιμοποιούνται «ως εργαλείο για το εμπόριο ψυχών
και την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας, όπως συνέβη από την κυβέρνηση της ΝΔ». Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε από διάφορους παράγοντες ως μικρή επανάσταση. Μόνο που όπως κάθε επανάσταση θα έχει και παράπλευρες απώλειες.

Τα προγράμματα σταζ, σκοπός των οποίων είναι η μαθητεία ή η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε προ-στάδιο για τη μονιμοποίηση στο Δημόσιο. Το ΠαΣοΚ άνοιξε το παράθυρο λίγο προτού φύγει από την εξουσία όταν τα χρησιμοποίησε για να προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία και η ΝΔ άνοιξε τις πύλες του δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να βολέψει τα «γαλάζια» παιδιά. Την ίδια ώρα που κυβερνητικός παράγοντας ομολογούσε κυνικά σε συνδικαλιστή ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη διόγκωση των σταζ ότι δεν τον φοβάται γιατί «αν έχω φτάσει εγώ τα παιδιά στα 4-5 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο, τι θα μου κάνεις;», στον ιδιωτικό τομέα τα σταζ συρρικνώνονταν, παρ΄ ότι το κράτος χρηματοδοτούσε το 100% της δαπάνης για την απασχόληση των νέων. Παράλληλα τα «παιδιά» γίνονταν όλο και πιο μεγάλα, με αποτέλεσμα τώρα να εργάζονται συνεχώς στο Δημόσιο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ακόμη και οικογενειάρχες άνω των 40 ετών με εξευτελιστικούς μισθούς της τάξεως των 450-750 ευρώ χωρίς ασφάλιση. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τη δυσκολία που έχει η αντιμετώπισή του. Στον δημόσιο τομέα αποσχολούνται με προγράμματα σταζ 23.000 άτομα, από αυτά τα 8.000 στους δήμους και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ. Συνολικά ο αριθμός που εργαζομένων που απασχολήθηκαν στα σταζ αγγίζει τις 80.000. Οι συμβάσεις περίπου 15.000 υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων ενώ σε περίπου 8.000 άτομα που προσελήφθησαν κατά την προεκλογική περίοδο θα διακοπεί η σύμβαση και δεν θα πληρωθούν για το διάστημα που εργάστηκαν.

? Αιφνιδίως
Το θέμα των σταζ άνοιξε αιφνιδίως για την κυβέρνηση την προηγούμενη Δευτέρα, χωρίς να περιλαμβάνεται στον πολιτικό ή στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος , μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων την επόμενη ημέρα προτού επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ για να ζητήσει την καταγραφή των εργαζομένων με σταζ και τον χρόνο διαρκείας των συμβάσεών τους, ζήτησε να δοθεί λύση σε κοινή σύσκεψη με τους κκ. Ι. Ραγκούση και Θ. Πάγκαλο. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις περίπου 24.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Ολοι οι υπουργοί δέχονταν πίεση από τους δικούς τους «σταζιέρ», αλλά η κυβέρνηση δεν είχε μορφοποιήσει πρόταση ώστε να μη δίνει την εντύπωση ότι τρέχει απροετοίμαστη από διυπουργική επιτροπή σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και τούμπαλιν. Ο χειρισμός των σταζ μπορεί εν τέλει να μετέδωσε μήνυμα ανατροπών το οποίο επικυρώθηκε από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο, φανέρωσε όμως και τις πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται στο περιθώριο των άτυπων υπουργικών συμβουλίων ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε να αναδείξει την υπόθεση έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για ένα θέμα που θα «έσκαζε» στα χέρια και των δύο. Η προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ ήταν σαφής: κατάργηση του «εργασιακού Μεσαίωνα», όπως επαναλάμβαναν όλα τα στελέχη, των σταζ στο Δημόσιο και διατήρηση των προγραμμάτων μαθητείας μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος όμως θα αναλάμβανε το κόστος να βγάλει στην ανεργία χιλιάδες ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους εργαζομένους; Κανένας υπουργός δεν ήθελε να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος. Οι δύο καθ΄ ύλην αρμόδιοι όμως ήταν αδύνατον να το αποφύγουν.

Ο υπουργός Εργασίας επεδίωκε εξαρχής συνολική κυβερνητική λύση για το θέμα. Την έλαβε την Τετάρτη με τη μορφή δημόσιας τοποθέτησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, μολονότι το περιεχόμενό της το πληροφορήθηκε από τα ραδιόφωνα. Το πρωί της ίδιας ημέρας, στον «πρωινό καφέ», όπου συμμετείχαν οι κκ. Χ. Παμπούκης, Ν. Αθανασάκης , Δ. Ρέππας, Γ. Παπακωνσταντίνου , Γ. Πεταλωτής, Χρ. Παπουτσής , συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τα προγράμματα σταζ, ένα θέμα το οποίο άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων. Η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα ο κ. Λοβέρδος ήταν εμφανής. Την Πέμπτη η πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου δεν επέτρεψε να συνεννοηθούν- μετά τη λήξη του- οι συναρμόδιοι υπουρ γοί οι οποίοι συσκέφθηκαν την Παρασκευή και αποφάσισαν να θέσουν τέλος σε μια διαδικασία που εκινείτο στις παρυφές της νομιμότητας.

? Αλλες παρεμβάσεις
Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται μόνο στην κατάργηση των προγραμμάτων σταζ, προετοιμάζει και άλλες παρεμβάσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων έργου που κρατούν σε ομηρεία στρατιές εργαζομένων, ο περιορισμός του ύψους της μοριοδότησης από διάφορα προγράμματα και η ενιαία επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Ραγκούσης η πριμοδότηση του 50% με βάση την εμπειρία από προγράμματα μαθητείας θα αποτελέσει παρελθόν. Ο υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε επίσης την εισήγηση του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη να μετατραπούν οι συμβάσεις έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να υπάγονται στον έλεγχό του.

Οι αλλαγές αυτές θα εγείρουν αντιδράσεις. Ηδη πολιτικά και δικηγορικά γραφεία ωθούν τους εργαζομένους με σταζ στις αίθουσες των δικαστηρίων, ορισμένοι «σταζιέρ» έχουν καταθέσει από το καλοκαίρι αγωγές για τη μονιμοποίησή τους και τα συνδικάτα δεν έχουν κοινή γραμμή. Η ΓΣΕΕ στηρίζει απολύτως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα σταζ στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ καθώς θεωρούν άδικη και ανήθικη τη μοριοδότηση των ημέτερων τέκνων έναντι των υπολοίπων. «Το ξέρετε ότι τα μόρια έπειτα από τρία χρόνια εργασίας με σταζ “τρώνε” ένα μεταπτυχιακό στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τα πέντε χρόνια αφήνουν πίσω ένα διδακτορικό;» ερωτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος. Η ΑΔΕΔΥ, από την άλλη πλευρά, ζητεί διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τις παλαιές συμβάσεις, για τις συμβάσεις έργου και για τις άλλες μορφές εργασίας στο Δημόσιο, με κριτήρια περί καταχρηστικότητας τα οποία περιέχονται στο κοινό σχέδιο νόμου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ του 2004.

? Οι δήμοι
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από την πλευρά των δημάρχων για την κατάργηση των σταζ. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης προειδοποιεί για «διάλυση των υπηρεσιών, οι οποίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες». Δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΠαΣοΚ θεωρούν επίσης ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατάργηση των 20.000 προσλήψεων στους ΟΤΑ καθώς η ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει η ΚΕΔΚΕ προέβλεπε μόνο 18μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ με χρηματοδότηση από το Ταμείο ανεργίας και τα έσοδα από τα τέλη που εισπράττουν οι δήμοι και όχι ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, όπως εξήγγειλε προεκλογικώς η ΝΔ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk