ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Είναι γνωστό το όραμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να γίνει η Ελλάδα η Δανία του Νότου σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Προτού όμως φθάσουμε εκεί, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (στο σκίτσο), ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της αύξησης των εσόδων, καλό είναι να αντλήσει ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μια άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Νορβηγία. Εκεί τα εισοδήματα όλων των πολιτών είναι δημόσια. Αρκεί κανείς να πάει στην ιστοσελίδα www.

ΦΟΡΟΙ…
Είναι γνωστό το όραμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να γίνει η Ελλάδα η Δανία του Νότου σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Προτού όμως φθάσουμε εκεί, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (στο σκίτσο), ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της αύξησης των εσόδων, καλό είναι να αντλήσει ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μια άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Νορβηγία.

***
Εκεί τα εισοδήματα όλων των πολιτών είναι δημόσια. Αρκεί κανείς να πάει στην ιστοσελίδα www.kjendis.no/skatt/sok/ και να πληροφορηθεί όχι μόνο για το εισόδημα που δήλωσε στην Εφορία αλλά και των γειτόνων του, των συναδέλφων του, των φίλων του, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης.

…ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ετσι, μαθαίνουμε ότι ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ έλαβε πέρυσι 1.140.000 κορόνες (ή 140.000 ευρώ), από τα οποία σχεδόν τα μισά (509.000 κορόνες ή 61.000 ευρώ) τα πλήρωσε στην Εφορία!

***
Βεβαίως καλή η ιδέα, αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά. Σύμφωνα με την προχθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, από άποψη e-government η Νορβηγία είναι ακριβώς στην άλλη άκρη από την Ελλάδα: στην κορυφή.

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ…
Η υποκρισία περισσεύει στον τόπο μας και αυτό είναι γνωστό. Ορισμένα θέματα πάντως παραμένουν ανεξήγητα. Και διευκρινίζω. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο πέντε ελληνικές και αλλοδαπές εταιρείες, χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους, έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στη Βοιωτία.

***
Πέρασαν από τα 40 κύματα της γραφειοκρατίας και τις (επίσης 40) υπηρεσίες του Δημοσίου από τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουν θετική γνώμη και ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν τις εργασίες εγκατάστασης συνολικά περίπου 50 Μεγαβάτ από καθαρή… καταπράσινη αιολική ενέργεια.

…ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ
Και τότε παρενέβη η ΕΥΔΑΠ. Χωρίς να έχει αρμοδιότητα, έκρινε ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν μακροπρόθεσμα να βλάψουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Υλίκης και «μπλόκαρε» το έργο, παρ΄ όλο που 2-3 χιλιόμετρα πιο μακριά λειτουργεί ήδη άλλο φωτοβολταϊκό.

***
Αποτέλεσμα: Για 18 μήνες οι επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται παρά τις μελέτες και τις εισηγήσεις του ΤΕΕ, πανεπιστημίων της Γερμανίας, του ΚΑΠΕ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ειδικών επιστημόνων και φορέων ότι η ηλιακή ενέργεια δεν βλάπτει τον υδροφόρο ορίζοντα.

***
Μόλις πριν από δύο μήνες, όμως, οι επιχειρηματίες έμαθαν ότι η ΕΥΔΑΠ έκανε η ίδια αίτηση στη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά, δίπλα ακριβώς από το δικό της διυλιστήριο υδάτων στο Μενίδι! Προφανώς οι Μενιδιάτες έχουν πιο ανθεκτικά στομάχια από τους Βοιωτούς και καταπίνουν τον μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής τους. Ή μήπως η αντίδραση οφείλεται σε τίποτε άλλο;

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
«Ακέφαλη» παραμένει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) μετά την αποδοχή της παραίτησης του (πρώην πλέον) γενικού γραμματέα της κ. Εμμ. Κοντοπυράκη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ΕΣΥΕ βρίσκεται για πολλά χρόνια στο «στόχαστρο» των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι όμως βεβαίως δεν άλλαζαν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της για να τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

***
Το υπουργείο Οικονομικών επέρριψε ευθύνες στην ΕΣΥΕ που δεν διαβιβάζει τα αληθή στοιχεία στη Εurostat, ενώ η Στατιστική τα «έριχνε» με τη σειρά της στο υπουργείο. Τώρα η κυβέρνηση θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και θα ανεξαρτητοποιήσει την ΕΣΥΕ, η οποία θα ελέγχει τα μεγέθη που λαμβάνει από το υπουργείο προτού τα διαβιβάσει στις Βρυξέλλες.

***
Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνέντευξη Τύπου την οποία θα δώσει ο κ. Κοντοπυράκης «για τον πόλεμο λάσπης που εξαπέλυσε το υπουργείο Οικονομικών κατά της ΕΣΥΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk