ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Το μέλλον του δολαρίου θα καθορίσει τις προοπτικές των χρηματιστηρίων

Η αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας, αναθερμαίνοντας την όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη νέων κινδύνων, πλήττει ημέρα με την ημέρα όλο και σφοδρότερα το δολάριο. Ειδικότερα η πολύ πιο ρόδινη από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων κερδών τρίτου τριμήνου για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ερμηνευόμενη ως νέα ισχυρή ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, επιτάχυνε τη φυγή από το δολάριο όσων κεφαλαίων αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις οπουδήποτε στον κόσμο.

Το μέλλον του δολαρίου θα καθορίσει  τις προοπτικές των χρηματιστηρίων | tovima.gr

Η αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας, αναθερμαίνοντας την όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη νέων κινδύνων, πλήττει ημέρα με την ημέρα όλο και σφοδρότερα το δολάριο. Ειδικότερα η πολύ πιο ρόδινη από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων κερδών τρίτου τριμήνου για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ερμηνευόμενη ως νέα ισχυρή ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, επιτάχυνε τη φυγή από το δολάριο όσων κεφαλαίων αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Με συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα να κατρακυλήσει κάτω από το ορόσημο του 1,50 δολαρίου έναντι του ευρώ για πρώτη φορά στους τελευταίους 14 μήνες και προχθές Παρασκευή άγγιξε τα 1,51 δολάρια.

Η ταυτόχρονη πτώση του δολαρίου και το πανίσχυρο ράλι των αμερικανικών αγορών από την άλλη- πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones και στις 1.100 μονάδες ο Standard & Ρoor΄s 500- ενίσχυσαν περαιτέρω την άποψη ότι οι προοπτικές της Wall Street και των άλλων χρηματιστηρίων θα καθοριστούν από τις τύχες του δολαρίου. Σημειωτέον ότι από το βάθεμα της πιστωτικής κρίσης το περασμένο φθινόπωρο το παιχνίδι με τα ζευγάρια δολαρίου/ευρώ, δολαρίου/γεν και με άλλων αντίπαλων νομισμάτων, επηρεαζόταν περισσότερο από την πορεία των χρηματιστηρίων παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Πράγματι οι μετοχές σε όλο τον κόσμο ξεπουλιούνταν διότι οι επενδυτές είχαν προσφύγει στην ασφάλεια των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και του δολαρίου, ισχυροποιώντας το πράσινο νόμισμα. Οταν όμως οι μετοχές άρχισαν να κάνουν ράλι, οι επενδυτές αντάλλαξαν τα ομόλογα και το δολάριο για άλλες ρισκαδόρικες αξίες, πιέζοντας προς τα κάτω το δολάριο και ενίσχυσαν το ευρώ, το γεν και τα άλλα νομίσματα.

Οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο προβλεπτό μέλλον έχουν καταστήσει το πράσινο νόμισμα το κατ΄ εξοχήν νόμισμα χρηματοδότησης της στρατηγικής του «carry trade». Μιας επενδυτικής στρατηγικής όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νόμισμα που έχει χαμηλό επιτόκιο για να παίξουν το δανεικό χρήμα σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα και σε άλλες αξίες. Η στρατηγική αυτή, και η οποία διεκόπη με την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χρησιμοποιούσε κυρίως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Αλλά το δολάριο είναι τώρα φθηνότερο από τα δύο αντίπαλα νομίσματα.

Ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μηδένισε τα επιτόκια του δολαρίου- βρίσκονται μεταξύ του μηδενός και του 0,25% από τον περασμένο Δεκέμβριο- προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του ευρώ στο 1% καθιστώντας έτσι ελκυστικότερες τις αποδόσεις των ευρωεπενδύσεων. Επιπλέον το ευρώ έχει επωφεληθεί και από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Κίνας. Προκειμένου να αποτρέψουν τη μεγάλη ισχυροποίηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, οι τράπεζες αυτές απορροφούν δολάρια και στη συνέχεια διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους αγοράζοντας άλλα νομίσματα και κυρίως ευρώ. Αυτό θα αλλάξει μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει και παρουσιάζει ισχυρότερη δυναμική από ό,τι οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ηδη ορισμένοι αναλυτές έχουν αρχίσει και υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει να συμβεί αυτό και προβλέπουν ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συσχετισμού δολαρίου και μετοχών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το ισχυρό σχοινί που συνδέει το δολάριο και τις μετοχές αρχίζει και ξεφτίζει. Τις προβλέψεις τους υποστηρίζουν με το επιχείρημα ότι καθώς σταθεροποιείται η παγκόσμια οικονομία, οι traders νομισμάτων θα αρχίσουν να εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στα fundamentals, όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών. Αυτή η αλλαγή θα πλήξει την αίγλη του ευρώ και των άλλων νομισμάτων που έχουν ισχυροποιηθεί έναντι του δολαρίου.

Αυτός ωστόσο δεν είναι λόγος για εφησυχασμό. Για την ώρα η άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,50 δολάριο προκαλεί πλέον ανησυχίες. Αν και το κοινό νόμισμα παραμένει ακόμη χαμηλότερα από το peak των 1,60 δολαρίων που είχε φθάσει τον Απρίλιο του 2008, παρ΄ όλα αυτά κερδίζει έναντι του δολαρίου σχεδόν ένα 20% από τον Μάρτιο και περίπου ένα 11% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των εμπορικών εταίρων της Ευρώπης τον περασμένο χρόνο. Η ισχυροποίηση του κοινού νομίσματος και οι συνέπειες που ενδεχομένως να έχει στην εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης προκαλούν διάφορες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους. Είναι γεγονός ότι ένα ισχυρό ευρώ καθιστά τις εξαγωγές της ευρωζώνης λιγότερο ανταγωνιστικές και καθιστά τα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ ακριβότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk