ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τι σχεδιάζει ο κ. Λοβέρδος

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθούν να ισορροπήσουν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, «ανοίγοντας » εκ νέου το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι δύο επικεφαλής, στον κρισιμότερο για την κυβέρνηση τομέα, καλούνται να «τετραγωνίσουν τον κύκλο». Δηλαδή να υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ χωρίς να επιβαρύνουν τους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθούν να ισορροπήσουν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, «ανοίγοντας » εκ νέου το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι δύο επικεφαλής, στον κρισιμότερο για την κυβέρνηση τομέα, καλούνται να «τετραγωνίσουν τον κύκλο». Δηλαδή να υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ χωρίς να επιβαρύνουν τους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα έγινε φανερό από τις πρώτες ημέρες των δύο ανδρών στο υπουργείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία- ΙΚΑ και ΟΑΕΕβρίσκονται σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να καταβάλουν ακόμη και τις συντάξεις ως το τέλος του έτους.

Μπροστά σε αυτή τη «δραματική κατάσταση» – όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κουτρουμάνης- οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό αναπροσαρμόστηκαν και οι ανατροπές του νόμου Πετραλιά (3855/2008) «μετατέθηκαν» στο μέλλον, όταν τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος θα το επιτρέψουν. Οι αλλαγές αυτές, δηλαδή η κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των επικουρικών συντάξεων, θα επέλθουν όταν εξοικονομηθούν πόροι, είτε από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής είτε από την περιστολή της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας. «Η δέσμευση ισχύει, αλλά η υλοποίησή της θα γίνει σε εύθετο χρόνο αφού θα δούμε την πορεία των οικονομικών των Ταμείων», τόνισαν κατά την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων οι δύο υπουργοί.

Ως εκ τούτου, οι αλλαγές που θα γίνουν σε πρώτη φάση σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις θα αφορούν προεκλογικές δεσμεύσεις με χαμηλότερο οικονομικό κόστος. Παρά ταύτα πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας τροποποιήσεις του υφιστάμενου συστήματος οι οποίες εφόσον επιτευχθούν, θα επιφέρουν σημαντικό κοινωνικό όφελος. Ρυθμίσεις για τη μείωση στους τρεις μήνες του χρόνου απονομής της σύνταξης, αλλά και η βελτίωση του ποσού που θα λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται από περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση) αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους και δεν αποτελούν εύκολο εγχείρημα.

Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις θα επεξεργαστούν δύο κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και κοινωνικών φορέων, που αναμένεται να ξεκινήσουν το έργο τους εντός των επομένων ημερών. Στόχος του υπουργείου είναι εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 να έχει ολοκληρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος και εντός του εξαμήνου του ίδιου έτους ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, αλλά και με τη θεραπεία των αδικιών της διαδοχικής ασφάλισης. Η δεύτερη, με τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των εργαζομένων αλλά και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Οι αλλαγές θα γίνουν με… «αυτοχρηματοδότηση» . Οπως είπε ο υπουργός, «στόχος μας είναι να εξοικονομηθούν χρήματα από σπατάλες και εισφοροδιαφυγή και από αυτά να χρηματοδοτηθούν οι όποιες παρεμβάσεις».

Οι δύο επιτροπές αναμένεται να συγκροτηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Ως πρόεδροι θα τοποθετηθούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ενώ σε αυτές θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών και των κοινωνικών φορέων.

Η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με την τροποποίηση επί τα βελτίω του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων και εξετάσει τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τον δανεισμό εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών. Επίσης θα συζητήσει τη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αντίθετα οι αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά «παραπέμπονται στο μέλλον». Πρόκειται για την επαναφορά του ορίου ηλικίας των μητέρων με ανήλικο τέκνο από τα 55 στα 50 έτη, όπως και τη συνταξιοδότηση με 35ετία στα 58 αντί των 60 ετών. Επίσης το ΠαΣοΚ είχε δεσμευτεί να καταργήσει το πλαφόν του 20% στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά.

Πάντως τις ημέρες αυτές οι κκ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης αγωνιούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου τα Ταμεία να καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις ως το τέλος του έτους. Η οικονομική κατάσταση των Ταμείων χαρακτηρίζεται «δραματική» ενώ, με βάση την πρώτη καταγραφή, το ΙΚΑ χρειάζεται επιπλέον ως το τέλος του έτους 600 εκατ. ευρώ για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, ο ΟΑΕΕ (Ταμείο αυτοαπασχολουμένων) 450 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΔ 425 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk