ΡΑΤΖ ΡΑΤΖΑΡΑΤΝΑΜ Ο λαβωμένος «Τίγρης των Ταμίλ»

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ Τύπος μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Ενδεχομένως και να είναι αν περιοριστούμε στον κόσμο των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), γιατί στον ευρύτερο κύκλο των χρηματοοικονομικών σκανδάλων ο κατάλογος περιλαμβάνει πολύ βαρύτερες περιπτώσεις. Οπως και να έχει το πράγμα, η Γουόλ Στριτ παρακολουθεί με αγωνία τις τελευταίες ημέρες την περίπτωση ενός σριλανκέζου πολυεκατομμυριούχου, ο οπoίος συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι έκανε αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) προς όφελος του δικού του και άλλου ενός αμερικανικού hedge fund αποκομίζοντας περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια σε διάστημα ολίγων ετών. Φυσικά δεν ήταν μόνος τουαλλά, όπως στο τανγκό, έτσι και στις απάτες χρειάζονται δύο για να γίνει η δουλειά. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο κύριος αυτός, ο οποίος έχει την αμερικανική υπηκοότητα, έπαιρνε πληροφορίες από ανθρώπους του μέσα σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιntel, η ΙΒΜ, η Google και η Ηilton, και τις χρησιμοποιούσε για να κατευθύνει τις επενδύσεις τού hedge fund κατά τον προσήκοντα τρόπο. Μαζί του συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και πρώην στελέχη της πολύπαθης Βear Stearns. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά εν τω μεταξύ έδωσε εντολή στην εταιρεία του να αρχίσει τη ρευστοποίηση των επενδύσεών της. Αυτό κάτι σημαίνει.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ Τύπος μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Ενδεχομένως και να είναι αν περιοριστούμε στον κόσμο των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), γιατί στον ευρύτερο κύκλο των χρηματοοικονομικών σκανδάλων ο κατάλογος περιλαμβάνει πολύ βαρύτερες περιπτώσεις. Οπως και να έχει το πράγμα, η Γουόλ Στριτ παρακολουθεί με αγωνία τις τελευταίες ημέρες την περίπτωση ενός σριλανκέζου πολυεκατομμυριούχου, ο οπoίος συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι έκανε αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) προς όφελος του δικού του και άλλου ενός αμερικανικού hedge fund
αποκομίζοντας περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια σε διάστημα ολίγων ετών. Φυσικά δεν ήταν μόνος τουαλλά, όπως στο τανγκό, έτσι και στις απάτες χρειάζονται δύο για να γίνει η δουλειά. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο κύριος αυτός, ο οποίος έχει την αμερικανική υπηκοότητα, έπαιρνε πληροφορίες από ανθρώπους του μέσα σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιntel, η ΙΒΜ, η Google και η Ηilton, και τις χρησιμοποιούσε για να κατευθύνει τις επενδύσεις τού hedge fund κατά τον προσήκοντα τρόπο. Μαζί του συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και πρώην στελέχη της πολύπαθης Βear Stearns. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά εν τω μεταξύ έδωσε εντολή στην εταιρεία του να αρχίσει τη ρευστοποίηση των επενδύσεών της. Αυτό κάτι σημαίνει.

O Ρατζ Ρατζαράτναμ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι αυτή η νησιωτική χώρα στο υπογάστριο της ινδικής χερσονήσου είναι από τις αδικημένες του κόσμου μας. Το «Forbes» τον κατατάσσει στην 559η θέση του καταλόγου με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια. Ο Ρατζαράτναμ είχε ιδρύσει το 1997 το hedge fund με την επωνυμία Galleon, το οποίο στην εποχή της ακμής του διαχειριζόταν 7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, ο ήρωάς μας και άλλοι πέντε συνεργοί του μάθαιναν από πριν τις κινήσεις εταιρειών χάρη σε ένα δίκτυο εσωτερικής πληροφόρησης που είχαν δημιουργήσει και στη συνέχεια έπρατταν αναλόγως. Στους λοιπούς συλληφθέντες περιλαμβάνονται ένας υπάλληλος της Ιntel, ένα μέλος του συμβουλίου της ΜcΚinsey και ένα ανώτερο στέλεχος της ΙΒΜ. Ενας άλλος εργαζόταν στη Νew Castle, ένα hedge fund συνδεδεμένο με την Βear Stearns, προτού αυτή καταρρεύσει τον Μάρτιο του 2008. Αλλος ένας ήταν αναλυτής στη Μoody΄s και έδωσε την πληροφορία πριν από μερικά χρόνια ότι η Ηilton επρόκειτο να πουληθεί στο Βlackstone Group. Αν βρεθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν κάθειρξη 20 ετών, καθώς η νομοθεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι ιδιαίτερα αυστηρή με τα εγκλήματα οικονομικής φύσεως. Για την ώρα πάντως ο Ρατζαράτναμ βρίσκεται έξω αφού αφέθηκε ελεύθερος έχοντας καταβάλει εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων.

Οι αμερικανικές αρχές έφτασαν σε όλους αυτούς τους αξιότιμους κυρίους παρακολουθώντας- νομίμως, να διευκρινίσουμετις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους, έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική εισαγγελική άδεια, όπως γίνεται συνήθως με τους υπόπτους για εμπόριο ναρκωτικών ή άλλα βαριά αδικήματα. Οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση του Ρατζαράτναμ άρχισαν να φτάνουν πριν από δύο χρόνια με την καταγγελία ενός προσώπου που οδήγησε στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κινητών τηλεφώνων του. Οι αρχές δεν κινήθηκαν αμέσως αλλά περίμεναν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες με συγκεκριμένα στοιχεία, προϊόντα υποκλοπών τα περισσότερα.

Η Galleon του κ. Ρατζαράτναμ έγινε γνωστή την περασμένη δεκαετία από την επιθετική επενδυτική τακτική της σε μετοχές από τον κλάδο της τεχνολογίας και της υγείας. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στη «Wall Street Journal» ότι η Galleon είχε από παλιά τη φήμη πως είχε πολλές «άκρες» και ότι ήξερε από πριν στοιχεία κρίσιμα για την πορεία της μετοχής μιας εταιρείας, όπως τα περιοδικά αποτελέσματά της.

Οι εξελίξεις στην Galleon του κ. Ρατζαράτναμ δεν είχαν απλώς ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας του hedge fund του, με ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ρευστοποίησης του ενεργητικού του, αλλά και την πτώση του χρηματιστηρίου του Κολόμπο, της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, όπου ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. δολαρίων.

Μεγαλωμένος εκεί, ο ηλικίας 52 ετών σήμερα Ρατζ Ρατζαράτναμ έζησε άνετα παιδικά χρόνια στο Κολόμπο, όπου ο πατέρας του ήταν ο διευθυντής της τοπικής Singer, με τις ομώνυμες ραπτομηχανές. Μετά το σχολείο σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στην Αγγλία και στη συνέχεια έκανε ένα ΜΒΑ στην περίφημη σχολή Wharton του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Η Αμερική τον κράτησε για τα καλά μακριά από την πατρίδα του και σήμερα είναι αμερικανός υπήκοος. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τράπεζα Chase Μanhattan, αλλά άρχισε να χτίζει τη φήμη του στη μικρή αλλά εκλεκτή τράπεζα επενδύσεων Νeedham στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Μέσα από εκεί δημιούργησε το δικό του hedge fund, το οποίο εξαγόρασε στη συνέχεια και ονόμασε Galleon.

Ενα αξιοσημείωτο στοιχείο για τον ήρωά μας αφορά την καταγωγή του, αφού προέρχεται από τη μειονότητα των Ταμίλ που επί 25 χρόνια πολεμούσαν την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα με στόχο την αυτονομία του βόρειου τμήματος του νησιού, αλλά ηττήθηκαν οριστικά τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, ο Ρατζαράτναμ έχει προσφέρει πολλά κεφάλαια στον αγώνα των «Τίγρεων των Ταμίλ», της αυτονομιστικής- ή τρομοκρατικής, κατά την Ουάσιγκτον- οργάνωσης που πολεμούσε την κυβέρνηση του Κολόμπο. Ο ίδιος το αρνείται και υποστηρίζει ότι τα κονδύλια που κατευθύνθηκαν από αυτόν στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια είχαν προορισμό τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη Νοτιοανατολική Ασία τα Χριστούγεννα του 2004. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι έχει συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και της Χίλαρι Κλίντον, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk