ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΧΑΡ. ΓΙΑΓΚΟΥΔΗΣ Προστασία από τις διακυμάνσεις

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι καθήκον των τραπεζικών να παρέχουν ενημέρωση στον πελάτη για την πορεία των επιτοκίων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην οικονομία (π.χ. ανάπτυξη, ύφεση κτλ.), έτσι ώστε ο πελάτης να είναι σε θέση να αποφασίσει γνωρίζοντας όλους τους παράγοντες. Στην ερώτηση «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, αφού είναι άμεσα συναρτώμενη- εκτός από τα απόλυτα οικονομικά μεγέθη- και με τον κάθε πελάτη εξατομικευμένα και τις ανάγκες του.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι καθήκον των τραπεζικών να παρέχουν ενημέρωση στον πελάτη για την πορεία των επιτοκίων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην οικονομία (π.χ. ανάπτυξη, ύφεση κτλ.), έτσι ώστε ο πελάτης να είναι σε θέση να αποφασίσει γνωρίζοντας όλους τους παράγοντες.

Στην ερώτηση «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, αφού είναι άμεσα συναρτώμενη- εκτός από τα απόλυτα οικονομικά μεγέθη- και με τον κάθε πελάτη εξατομικευμένα και τις ανάγκες του.

Ανάλογα με το προφίλ του, κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέξει σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Σταθερό επιτόκιο επιλέγουν συνήθως όσοι θέλουν να γνωρίζουν από πριν το ύψος της δόσης που θα πληρώσουν, ώστε να ρυθμίσουν τον προγραμματισμό τους. Από την άλλη πλευρά, κυμαινόμενο επιτόκιο προτείνουμε συνήθως σε όσους θέλουν να εκμεταλλευθούν τις διακυμάνσεις της αγοράς, επομένως και των επιτοκίων.

Ο κ. Χαράλαμπος Γιαγκούδης είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εργασιών Δικτύου στην ΤΤ Ηellenic Ρostbank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk