ΑΦΙΕΡΩΜΑ  Χ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Πιο ευέλικτα τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

Το ρευστό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας προβληματίζει τους υποψήφιους δανειολήπτες για την επιλογή του είδους του στεγαστικού δανείου τους. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι δελεαστικότερα επιτοκιακά από αυτά του σταθερού επιτοκίου. Ο λόγος είναι ότι το Εuribor τριών μηνών, στο οποίο βασίζεται η πλειονότητα των κυμαινομένων δανείων, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε χαμηλά επίπεδα και δεν δείχνει τάσεις ανόδου για το προσεχές διάστημα.

Το ρευστό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας προβληματίζει τους υποψήφιους δανειολήπτες για την επιλογή του είδους του στεγαστικού δανείου τους. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι δελεαστικότερα επιτοκιακά από αυτά του σταθερού επιτοκίου.

Ο λόγος είναι ότι το Εuribor τριών μηνών, στο οποίο βασίζεται η πλειονότητα των κυμαινομένων δανείων, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε χαμηλά επίπεδα και δεν δείχνει τάσεις ανόδου για το προσεχές διάστημα. Ακόμη και στο ενδεχόμενο αυξήσεων του διατραπεζικού επιτοκίου, αυτές δεν αναμένεται να είναι ραγδαίες. Σε αντίθεση, τα δάνεια σταθερού επιτοκίου βρίσκονται αρκετά υψηλότερα, παρά τις χαμηλές τιμολογήσεις από την πλειονότητα των τραπεζών.

Επίσης τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου παρέχουν ευελιξία σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής μέρους ή του συνόλου του δανείου. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα στους δανειολήπτες ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το κυμαινόμενο δάνειό τους σε δάνειο σταθερού επιτοκίου αν υπάρξει κάποια ελκυστική προσφορά ή σε διαφορετικό νόμισμα, με δεδομένο πάντα το συναλλαγματικό ρίσκο.

Βέβαια για να επιλέξει κάποιος κυμαινόμενο επιτόκιο θα πρέπει η οικονομική του κατάσταση να μην είναι οριακή ως προς τη δόση έτσι ώστε να μη βρεθεί εκτός προϋπολογισμού στις πιθανές αυξήσεις. Ο πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να ενημερώνεται για τις τάσεις των αγορών, αφού η δόση του δανείου του είναι ένα μέρος του μηνιαίου προγραμματισμού του.

Ο κ. Χάρης Βασιλειάδης είναι Ρroduct Μanager Στεγαστικής και Καταναλωτικής Πίστης της Ελληνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk