ΑΦΙΕΡΩΜΑ  Ν. ΡΑΪΚΟΣ Προσοχή στη διακύμανση της ισοτιμίας των νομισμάτων

Η επιλογή στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο εξαρτάται από την εκτίμηση για την πορεία που θα έχουν τα επιτόκια και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Στο πρόσφατο παρελθόν η διαφορά των επιτοκίων του ευρώ με αυτά του ελβετικού φράγκου ήταν σταθερά θετική. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2008 η διαφορά τους ξεπέρασε τις 2 μονάδες πολλές φορές (π.χ., 1.8.2008: Εuribor τριών μηνών 4,968 και Libor τριών μηνών 2,756).

Η επιλογή στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο εξαρτάται από την εκτίμηση για την πορεία που θα έχουν τα επιτόκια και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Στο πρόσφατο παρελθόν η διαφορά των επιτοκίων του ευρώ με αυτά του ελβετικού φράγκου ήταν σταθερά θετική. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2008 η διαφορά τους ξεπέρασε τις 2 μονάδες πολλές φορές (π.χ., 1.8.2008: Εuribor τριών μηνών 4,968 και Libor τριών μηνών 2,756). Αν προσθέσουμε και την ισοτιμία που εκείνη την περίοδο κυμάνθηκε σε επίπεδα 1,57-1,64, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια συγκυρία που ευνόησε ιδιαίτερα όσους εξοφλούσαν το δάνειό τους σε ελβετικό φράγκο. Ετσι ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, που εκταμιεύθηκε την 1.8.2008 για 20 έτη, θα είχε πρώτη δόση την 1.9.2008 750,76 ευρώ (επιτόκιο Εuribor τριών μηνών πλέον 1,5% περιθώριο και εισφορά), ενώ το αντίστοιχο δάνειο σε ελβετικό φράγκο θα είχε πρώτη δόση περίπου 644,77 ευρώ (επιτόκιο Libor τριών μηνών πλέον 1,5% περιθώριο και εισφορά), δηλαδή μια σημαντικά μικρότερη μηνιαία επιβάρυνση 106 ευρώ για τον δανειολήπτη.

Σήμερα η διαφορά των επιτοκίων του ευρώ με το ελβετικό φράγκο έχει περιοριστεί στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Ετσι το ίδιο δάνειο των 100.000 ευρώ την 1.10.2009 θα είχε δόση σε ευρώ 527,23 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο δάνειο σε ελβετικό φράγκο θα είχε πρώτη δόση περίπου 516,67 ευρώ. Είναι φανερό λοιπόν ότι σήμερα η επιλογή του ενός ή του άλλου νομίσματος δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στη μηνιαία επιβάρυνση του δανειολήπτη όπως παλαιότερα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η λήψη δανείου σε ελβετικό φράγκο συμφέρει μόνο όταν τα επιτόκια του ευρώ αποκλίνουν σημαντικά από αυτά του ελβετικού φράγκου, ενώ παράλληλα η διακύμανση της ισοτιμίας των νομισμάτων είναι καταλυτική για την τελική επιλογή. Αν και σήμερα η συγκυρία δεν ευνοεί ιδιαίτερα τη λήψη δανείου σε ελβετικό φράγκο, εν τούτοις ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε μεγάλες περιόδους όσοι επέλεξαν ελβετικό φράγκο είχαν σημαντικά χαμηλότερη μηνιαία επιβάρυνση. Πάντως όσοι τελικά επιλέξουν να δανειοδοτηθούν σε ελβετικό φράγκο πρέπει να γνωρίζουν καλά τον τρόπο που λειτουργεί το δάνειό τους και να αντιλαμβάνονται την έννοια του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου επιτοκίου που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Νίκος Ράικος είναι προϊστάμενος Πιστωτικών Προϊόντων στη Διεύθυνση Μarketing της Μillennium Βank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία