ΑΦΙΕΡΩΜΑ  Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Μακροχρόνια δέσμευση ο δανεισμός για κατοικία

Το επιτόκιο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή συγκεκριμένου στεγαστικού δανείου. Η επιλογή επιτοκίου είναι απόλυτα προσωπική και βασίζεται σε παραμέτρους που άπτονται του προφίλ του δανειολήπτη, των οικονομικών αναγκών του σε σχέση με τη σταθερότητα ή μη των εισοδημάτων του και των εκτιμήσεων που κάνει για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Επειδή όμως η λήψη ενός στεγαστικού δανείου, σε αντίθεση με τα καταναλωτικά …

Το επιτόκιο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή συγκεκριμένου στεγαστικού δανείου. Η επιλογή επιτοκίου είναι απόλυτα προσωπική και βασίζεται σε παραμέτρους που άπτονται του προφίλ του δανειολήπτη, των οικονομικών αναγκών του σε σχέση με τη σταθερότητα ή μη των εισοδημάτων του και των εκτιμήσεων που κάνει για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Επειδή όμως η λήψη ενός στεγαστικού δανείου, σε αντίθεση με τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία συνήθως αποπληρώνονται εντός βραχείας χρονικής περιόδου, αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση που επηρεάζει τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας και επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων ως την αποπληρωμή του, η σχετική απόφαση είναι πολύ σημαντική και απαιτεί χρόνο και σωστή ενημέρωση.

Ετσι, ο μελλοντικός δανειολήπτης θα πρέπει αρχικά να κάνει έρευνα αγοράς σχετικά με το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, προκειμένου να εκτιμήσει το σχετικό κόστος, και μετά να αποφασίσει για το ποσοστό της αξίας του ακινήτου που επιθυμεί να καλύψει μέσω του δανείου. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των οικονομικών δυνατοτήτων του, των εισοδημάτων του και των οικογενειακών αναγκών και εξόδων του, ώστε να αποφασίσει σε τι μηνιαία δόση θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Ακολουθεί η αξιολόγηση του χρονικού ορίζοντα στον οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αποπληρώσει το δάνειο (η απόφαση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μηνιαία δόση την οποία μπορεί να πληρώνει). Τέλος, θα πρέπει να επισκεφθεί πολλές τράπεζες, από τις οποίες πρέπει πάντα να λαμβάνει γραπτές προσφορές που εξηγούν τους βασικούς όρους του δανείου (βασικό επιτόκιο και εξέλιξή του, μηνιαία δόση, επιπλέον έξοδα κτλ.), έτσι ώστε να μπορεί να συγκρίνει τα προσφερόμενα στεγαστικά δάνεια με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά (πέραν του επιτοκίου):

* Συνολική Ετήσια Πραγματική Ποσοστιαία Επιβάρυνση (ΣΕΠΠΕ).

* Διάρκεια δανείου. * Μηνιαία δόση. * Δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής (με ή χωρίς ποινή).

* Παρεχόμενες διευκολύνσεις (αύξηση/μείωση του ποσού της μηνιαίας δόσης μέσω μεταβολής της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, παράλειψη της πληρωμής δόσεων κτλ.). * Εξοδα δανείου. * Ελάχιστο και μέγιστο ποσό δανειοδότησης.

* Εκπτώσεις και προσφορές σε άλλα προϊόντα (καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα κτλ.).

* Παρεχόμενες ασφαλιστικές καλύψεις.

Ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου είναι υπεύθυνος Προϊόντων Στεγαστικής Πίστης της Αspis Βank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk