ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΕΤΣΟΥ Λιγότερο ελκυστικό είναι σήμερα το ελβετικό φράγκο

Μία επιπλέον επιλογή για όσους επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο είναι και αυτή του ελβετικού φράγκου. Το ελβετικό φράγκο παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή συμπεριφορά στην αγορά, καθώς επίσης και χαμηλό επιτόκιο. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν δανειολήπτες που είναι εξοικειωμένοι με τις αγορές χρήματος, και με την ανάληψη του δανείου αποδέχονται τις διακυμάνσεις τόσο του επιτοκίου όσο και της ισοτιμίας. Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο συναλλαγματικός …

Μία επιπλέον επιλογή για όσους επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο είναι και αυτή του ελβετικού φράγκου. Το ελβετικό φράγκο παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή συμπεριφορά στην αγορά, καθώς επίσης και χαμηλό επιτόκιο. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν δανειολήπτες που είναι εξοικειωμένοι με τις αγορές χρήματος, και με την ανάληψη του δανείου αποδέχονται τις διακυμάνσεις τόσο του επιτοκίου όσο και της ισοτιμίας.

Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο συναλλαγματικός κίνδυνος που αφορά την περίπτωση ανατίμησης, πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του CΗF, όπου ο δανειολήπτης χρειάζεται να μετατρέψει περισσότερα ευρώ σε ελβετικά φράγκα για να καλύψει τη μηνιαία δόση του, ενώ παράλληλα το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου του αποτιμημένο σε ευρώ (εφόσον, για παράδειγμα, θελήσει να το προεξοφλήσει) αυξάνεται.

Ο δανειολήπτης που θα επιλέξει ελβετικό φράγκο θα γνωρίζει αν ωφελήθηκε μόνο βλέποντας πώς ήταν η ισοτιμία και τα επιτόκια μεταξύ των δύο νομισμάτων όταν πήρε το δάνειο και πώς κινήθηκε στη συνέχεια. Στο παρελθόν η επιλογή του ελβετικού φράγκου αποτελούσε δελεαστική επιλογή δεδομένης της σημαντικής επιτοκιακής διαφοράς που είχε με το ευρώ, η οποία όμως σήμερα έχει μειωθεί κατά πολύ.

Αρα για να αποφασίσει σήμερα ο δανειολήπτης αν τελικά θα επιλέξει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να εξετάσει τη σημαντική σύγκλιση των δύο επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον συναλλαγματικό κίνδυνο που καλείται να πάρει.

Η κυρία Δήμητρα Βέτσου είναι διευθύντρια Προϊόντων Πιστοδοτήσεων Ιδιωτών της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk