ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΑΠ. ΚΛΑΔΗΣ Σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ενα από τα συνήθη διλήμματα στο οποίο καλείται να αποφασίσει ένας υποψήφιος πιστούχος στεγαστικού δανείου είναι το εξής: «Να προτιμήσω δάνειο με σταθερό ή με κυμαινόμενο επιτόκιο;». Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα, αλλά και ρίσκο. Ο πιστούχος δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, ναι μεν έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από πιθανή πτώση των επιτοκίων, αντίθετα όμως θα επιβαρυνθεί σε περίοδο ανοδικής πορείας τους. Αντιστοίχως, ο πιστούχος δανείου με σταθερό επιτόκιο είναι προφυλαγμένος από την αύξηση των επιτοκίων, δεν μπορεί όμως να επωφεληθεί από τυχόν καθοδική πορεία αυτών.

Ενα από τα συνήθη διλήμματα στο οποίο καλείται να αποφασίσει ένας υποψήφιος πιστούχος στεγαστικού δανείου είναι το εξής: «Να προτιμήσω δάνειο με σταθερό ή με κυμαινόμενο επιτόκιο;». Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα, αλλά και ρίσκο. Ο πιστούχος δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, ναι μεν έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από πιθανή πτώση των επιτοκίων, αντίθετα όμως θα επιβαρυνθεί σε περίοδο ανοδικής πορείας τους. Αντιστοίχως, ο πιστούχος δανείου με σταθερό επιτόκιο είναι προφυλαγμένος από την αύξηση των επιτοκίων, δεν μπορεί όμως να επωφεληθεί από τυχόν καθοδική πορεία αυτών. Ενα άλλο ερώτημα είναι αν το επάγγελμα του πιστούχου πρέπει να επηρεάζει την απόφασή του σχετικά με την τελική του επιλογή για σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Αλλο δηλαδή είδος επιτοκίου πρέπει να επιλέξει ένας μισθωτός και άλλο ένας ελεύθερος επαγγελματίας; Θεωρώ ότι, στη δεδομένη χρονική στιγμή και με βάση την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, καλύτερη επιλογή ανεξαρτήτως επαγγέλματος αποτελεί η λήψη σταθερού επιτοκίου, για τους ακόλουθους λόγους:

Τόσο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα 1%) όσο και το Εuribor 1 και 3 μηνών (ενδεικτικά σήμερα 0,43% και 0,74% αντιστοίχως) βρίσκονται πλέον στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό τους. Και τα δύο αυτά επιτόκια αναφοράς αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης των τελικών δανειακών επιτοκίων, η δε βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ προσδιορίζεται συνήθως μηνιαίως από την ΕΚΤ με βάση τη μακροοικονομική πολιτική της, ενώ το Εuribor ορίζεται βάσει των ημερήσιων προσφορών των τραπεζών που συμμετέχουν στην αγορά. Επομένως τα δύο επιτόκια μπορεί να έχουν παράλληλη τροχιά αλλά όχι απαραιτήτως σταθερή απόκλιση, καθ΄ ότι οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης, όχι μόνο δεν είναι πάντα ταυτόσημες με την εκάστοτε επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, αλλά έχουν και άμεση επίδραση.

Είναι λοιπόν λογικό ότι, όταν αρχίσουν να αυξάνονται το ΕΚΤ και το Εuribor, κάτι που- σύμφωνα με κάποιους οικονομικούς αναλυτές- δεν θα αργήσει ιδιαίτερα, ως επιτόκια αναφοράς που συντελούν στη διαμόρφωση του τελικού επιτοκίου θα συμπαρασύρουν ανοδικά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί διεθνώς, το τελευταίο που θα επιθυμούσε ένας πιστούχος θα ήταν «δυσάρεστες» εκπλήξεις που θα προέρχονται από την αύξηση του ποσού της δόσης την οποία έχει αρχικά υπολογίσει ότι έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει. Επιλέγοντας δηλαδή κυμαινόμενο επιτόκιο, χάνει το αίσθημα της σιγουριάς που του προσφέρει ένα σταθερό επιτόκιο, ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η υποχρέωσή του θα ανέρχεται σε επίπεδα στα οποία έχει προϋπολογίσει ότι δύναται να αντεπεξέλθει. Οσον αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει το επάγγελμα του πιστούχου στην επιλογή του είδους επιτοκίου, θεωρώ λογικό ένας μισθωτός να επιλέξει σταθερό επιτόκιο μεγαλύτερης διάρκειας απ΄ ό,τι ένας ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. 5- 15 χρόνια), καθώς είναι πιο πιθανό και πιο λογικό να έχει διαχρονικά σαφώς σταθερότερα εισοδήματα από τον επαγγελματία.

Ο κ. Αποστόλης Κλάδης είναι στέλεχος της υπηρεσίας Στεγαστικής Πίστης της Ρrobank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk