ΑΤΖΕΝΤΑ

Το έργο «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου ανεβαίνει στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μυρτώ Αυγερινού,Κλέων Γρηγοριάδης,Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά. Παρουσίαση του έργου του Γιώργου Χαρβαλιά «Ο ορίζοντας των γεγονότων- Μια εικαστική πρόταση» στο υπόγειο γκαράζ του Πολιτιστικού Κέντρου «Πολύτροπον» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206,Ταύρος). Την έκθεση,η οποία θα διαρκέσει ως τις 5 Δεκεμβρίου, έχει διοργανώσει η Βatagianni Gallery.

Από 29/10
ΘΕΑΤΡΟ
«Τα μάτια τέσσερα»
Το έργο «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου ανεβαίνει στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μυρτώ Αυγερινού,Κλέων Γρηγοριάδης,Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ορίζοντας των γεγονότων

Παρουσίαση του έργου του Γιώργου Χαρβαλιά «Ο ορίζοντας των γεγονότων- Μια εικαστική πρόταση» στο υπόγειο γκαράζ του Πολιτιστικού Κέντρου «Πολύτροπον» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206,Ταύρος).

Την έκθεση,η οποία θα διαρκέσει ως τις 5 Δεκεμβρίου, έχει διοργανώσει η Βatagianni Gallery.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Γκαλά Ροσίνι στο Μέγαρο
Αποσπάσματα από όπερες του Τζ. Ροσίνι παρουσιάζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Μ. Λογιάδη στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν οι λυρικοί ερμηνευτές Ε. Καράγιαννη, Μ. Παπαρίζου, Μ. Πολυχρόνου, Τ. Αποστόλου, Β. Καβάγιας και Ν. Σπανός. Η συναυλία πραγματοποιείται προς τιμήν του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Σήμερα, στις 20.30. Για τους νέους
Εγκαίνια για τον θεματικό κύκλο «Το Μέγαρο για τους νέους» με την πρώτη από τις τρεις συνολικά συναυλίες οι οποίες είναι αφιερωμένες σε ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρώτης εκδήλωσης της σειράς θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα οι βραβευμένοι μουσικοί του διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας: η βιολοντσελίστρια Ιρένε Κοκ, ο πιανίστας Κάσπαρ Φος και η βιολονίστρια Ελβίρα φαν Χρόνινγκεν. Η συναυλία θα δοθεί στις 29/10 στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου σε συνεργασία με τη Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία και τον Ελληνοολλανδικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Σύνδεσμο. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου των Ραχμάνινοφ, Μπετόβεν, Σαρασάτε και Σούμαν. Στις 20.30.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Για τη μουσική εκπαίδευση
«Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει» είναι ο τίτλος του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Ενωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση που διοργανώνεται στις 30-31/10 και την 1/11 (9.00-20.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μουσικοπαιδαγωγοί, μουσικοθεραπευτές, γιατροί και εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο συναντώνται με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από κοινού με τον ΟΜΜΑ και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Πολιτισμού.

ΘΕΑΤΡΟ
Το κουκλόσπιτο
Το ιψενικό αριστούργημα «Το σπίτι της κούκλας» επανέρχεται στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου 2010. «Υπάρχουν δύο είδη ηθικών νόμων: εκείνοι των ανδρών και εκείνοι, τελείως διαφορετικοί, των γυναικών. Δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ τους, αλλά ως προς τα πρακτικά ζητήματα της ζωής η γυναίκα κρίνεται από τους νόμους των ανδρών σαν να μην ήταν γυναίκα αλλά άνδρας» είχε πει ο Ιψεν μιλώντας για το έργο του, που είχε αναστατώσει την εποχή του όταν πρωτοπαρουσιάστηκε εν έτει 1886. Αντέχοντας στον χρόνο, όπως και τα ζητήματα που θίγει, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Παίζουν: Κωνσταντίνος Συράκης, Δέσποινα Πόγκα, Αγγελος Κεχαγιάς κ.ά. Μαυρομιχάλη 134, τηλ.

210 6453.330.

«Οι τρομεροί γονείς»
Το θέατρο Ηβη φιλοξενεί το έργο «Οι τρομεροί γονείς» του Ζαν Κοκτό, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Με βασικό θέμα τις σχέσεις γονέων και παιδιών, το έργο παρουσιάζει, σαν μέσα από κλειδαρότρυπα, τη ζωή μιας αστικής οικογένειας. Ενα αστικό, πλην όμως παρηκμασμένο σπίτι όπου τίποτε δεν θυμίζει τον έξω κόσμο. Οταν ο νεαρός γιος ερωτεύεται μια κοπέλα, τότε οι φαινομενικά άψογες ισορροπίες ανατρέπονται. Σαρρή 27, Ψυρρή, τηλ. 210 3215.127.

Εκατό χρόνια Ιονέσκο
Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ευγένιου Ιονέσκο, το Studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει το έργο «Μακμπέτ». Πρόκειται για ένα έργο της τελευταίας και πιο ώριμης περιόδου του συγγραφέα, γραμμένο το 1972, που αποτελεί τον καρπό της ανατρεπτικής ματιάς του Ιονέσκο στο αριστούργημα του Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής. Παίζουν: Ευαγγελία Καπόγιαννη, Στέλλα Κρούσκα, Δημήτρης Πλειώνης κ.ά. Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ.

210 6453.330.

Αμαρτίαι γονέων
«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και με τον Ηλία Λογοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεβαίνει για τρίτη χρονιά από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5). Η παράσταση είναι μια ποιητική θεατρική αφήγηση που παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής επιχειρεί να αναδείξει τη γοητεία της γλώσσας του συγγραφέα. Παίζουν: Μαρία Ζαχαρή, Κώστας Βελέντζας, Ισιδώρα Δωροπούλου κ.ά. Τηλ. 210 3228.706. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ραφτοπούλου στους Δελφούς
Ως τις 10 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση με γλυπτική και σχέδια της Μπέλας Ραφτοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Εφη Ανδρεάδη, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μέτοικος – Ξένος».

Ενσορ στο Μπενάκη
Χαρακτικά έργα του Τζέιμς Ενσορ εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111). Η έκθεση αποτελείται από 113 οξυγραφίες, χαλκογραφίες μαλακού βερνικιού και βελονογραφίες, δύο άλμπουμ με λιθογραφίες από τη σειρά «Σκηνές από τη ζωή του Χριστού» (31 έργα) και το «La Gamme d΄ Αmour» (21 έργα), καθώς και ένα μπαλέτο παντομίμας του οποίου δούλεψε τη μουσική, το σενάριο, τα σκηνικά και τα κοστούμια από το 1906 ως το 1911. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή της βελγικής τράπεζας ΚΒC και πριν από την Αθήνα έχουν παρουσιασθεί στο Σάο Πάολο, στο Εθνικό Μουσείο της Πόλης του Μεξικού και στο Λουγκάνο της Ιταλίας. Εκθέσεις του Τζέιμς Ενσορ όμως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή και στο ΜoΜΑ της Νέας Υόρκης, όπως και στο Μουσείο Ορσέ των Παρισίων. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

Νέες Μορφές, πενήντα χρόνια μετά
Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111) τιμά την πορεία της γκαλερί Νέες Μορφές, που διήρκεσε μισό αιώνα, μέσα από τα έργα περίπου 50 καλλιτεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την αναδρομή 50 χρόνων στα καλλιτεχνικά δρώμενα (1959-2009). Η έκθεση «Νέες Μορφές, πενήντα χρόνια μετά» θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

Σάι Τουόμπλι στην Gagosian
Με έκθεση νέων έργων του αμερικανού ζωγράφου Σάι Τουόμπλι με τίτλο «λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν» εγκαινιάζει τον νέο εκθεσιακό χώρο της στην Αθήνα η γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3640.215, www. gagosian. com). Ο Τουόμπλι έχει κάνει πολλές σημαντικές εκθέσεις με την Gagosian. Το έργο του ήταν επίσης το επίκεντρο σημαντικής περιοδεύουσας αναδρομικής έκθεσης στην Ευρώπη με τίτλο «Cy Τwombly: Κύκλοι και εποχές» που ξεκίνησε από την Τate Μodern του Λονδίνου το 2008 και ταξίδεψε στο Guggenheim του Μπιλμπάο και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης το 2009. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικές μουσειακές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του: «Cy Τwombly: Ο φυσικός κόσμος, Επιλογές έργων 2000-2007», που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Τhe Αrt Ιnstitute of Chicago, και «Cy Τwombly: Αισθήσεις της στιγμής» στο Μuseum Μoderner Κunst στη Βιέννη, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 11 Οκτωβρίου 2009. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει ως τις 19 Δεκεμβρίου.

Σακαγιάν στο Μουσείο Φρυσίρα
Ως τον Μάρτιο του 2010 θα διαρκέσει στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, Πλάκα, τηλ. 210 3234.678) η έκθεση με τίτλο «Το βλέμμα του ζωγράφου- Εδουάρδος Σακαγιάν», με έργα του ιδίου, καθώς και έργα των Πίτερ Μπλέικ, Λεονάρντο Κρεμονίνι, Χρόνη Μπότσογλου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου κ.ά. τα οποία επέλεξε ο καλλιτέχνης. Συλλογή Εμφιετζόγλου
Κάθε Κυριακή είναι επισκέψιμη από το κοινό η Συλλογή Εμφιετζόγλου (τέρμα οδού Φοινίκων, ΜαρούσιΑνάβρυτα, τηλ. 210 8027.039, 210 8027.026), με τη νέα επέκταση του εκθεσιακού χώρου της, όπου στεγάζεται μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως πολύ σύγχρονες δημιουργίες. Η συλλογή αριθμεί 750 έργα 260 καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα, από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι, από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Τα έργα είναι αντιπροσωπευτικά ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική ως τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα παρουσιάζοντας τα εκάστοτε νέα αποκτήματα. Στους υπαίθριους χώρους εκτίθενται δείγματα νεότερης γλυπτικής. Εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.45 και στις 11.30.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
«Αλλιώς δεν γίνεται»
Από την προσεχή Παρασκευή και κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι Αγαμοι Θύται θα εμφανίζονται στον Ζυγό (Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210 3241.610). Με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο γενικό κουμάντο και τους Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλα Μασινάνου, Στάθη Παχίδη, Χρήστο Μητρέντζη, παρουσιάζουν το σατιρικό πρόγραμμα «Αλλιώς δεν γίνεται» και με γενικό σύνθημα «Σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε». Ωρα έναρξης: 23.00 (Κυριακή 21.00).

Πάρτι για τη Σπείρα
Το πάρτι για τα δεκάχρονα της Σπείρας Σπείρας με ό,τι καλύτερο και αγαπημένο άρχισε από χθές στη μουσική θεατρική σκηνή Αθηναΐς. Ο Σταμάτης Κραουνάκης υπογράφει την παράσταση «Festivalium- 10 χρόνια Σπείρα». Παραστάσεις: Τετάρτη 20.30, Παρασκευή 21.30, Σάββατο 21.30 και Κυριακή 20.30.

Αφιέρωμα στον Γκάτσο
Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει την Τρίτη στο Παλλάς ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Δήμου Μούτση, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι. Την ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Σολίστ: Ελλη Πασπαλά. Ωρα έναρξης: 21.00.

XΟΡΟΣ
«Ρendlum»
Σκόρπιες ματιές στο παιχνίδι της ζωής σε χρόνο που δεν κινείται γραμμικά. Ενα κοσμικό εκκρεμές που κινείται στις τέσσερις διαστάσεις. Το έργο που τιτλοφορείται «Ρendlum» χορογράφησε η Φρόσω Βουτσινά. Χορεύουν: Εύη Χατζάκη, Χριστιάνα Σαρασίδου, Φρανσουά Ρενό, Φρόσω Βουτσινά. Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς. Θέατρο Δίπυλον, Καλογήρου Σαμουήλ 2, τηλ. 210

3229.771. Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 21.30. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk