»facelift»

Από τα «Φιλαράκια» στα «Αδελφάκια»

«H πολυμελής καλιφορνέζικη οικογένεια Walker καλείται να αντιμετωπίσει τη διαδοχική αποκάλυψη μυστικών που έπονται του θανάτου του πατέρα της οικογένειας και που έχουν επιπτώσεις τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στην οικογενειακή επιχείρηση» αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου που μας έστειλε το συνδρομητικό κανάλι FΟΧlife ως περιγραφή της άκρως επιτυχημένης σειράς «Βrothers and sisters». Για κακή τύχη τουΧριστόφορου Παπακαλιάτηέχει αρχίσει να προβάλλεται σχεδόν παράλληλα με τη νέα φιλόδοξη σειρά του «4» (Μega).

«H πολυμελής καλιφορνέζικη οικογένεια Walker καλείται να αντιμετωπίσει τη διαδοχική αποκάλυψη μυστικών που έπονται του θανάτου του πατέρα της οικογένειας και που έχουν επιπτώσεις τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στην οικογενειακή επιχείρηση» αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου που μας έστειλε το συνδρομητικό κανάλι FΟΧlife ως περιγραφή της άκρως επιτυχημένης σειράς «Βrothers and sisters». Για κακή τύχη τουΧριστόφορου Παπακαλιάτηέχει αρχίσει να προβάλλεται σχεδόν παράλληλα με τη νέα φιλόδοξη σειρά του «4» (Μega). Με τον ίδιο να μεταμορφώνει την πολυμελή καλιφορνέζικη οικογένεια Walker στην αντίστοιχη αθηναϊκή των Ξενόπουλων. Και φυσικά να έχει δηλώσει πλειστάκις σε συνεντεύξεις- έχοντας καταλάβει ότι τον πήραμε χαμπάρι αυτή τη φορά προτού καν προβληθεί το πρώτο επεισόδιο- ότι παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει. Σύμφωνοι. Δεν υπάρχει στην τέχνη. Πόσο μάλλον στην τηλεόραση. Γυρίζοντας όμως πίσω στα σχολικά μας χρόνια και στο μάθημα των καλλιτεχνικών θυμόμαστε ότι υπήρχαν πάντα δύο κατηγορίες παιδιών: εκείνα που κοιτούσαν μια εικόνα και προσπαθούσαν να την κάνουν ίδια, με αμφίβολη συχνά επιτυχία, και εκείνα που έβαζαν από πάνω ριζόχαρτο και την έκαναν ολόιδια με εγγυημένη επιτυχία. Τι κι αν οι λοιποί συμμαθητές φώναζαν ρυθμικά «ξεπατικωτούρα- ξεπατικωτούρα»; Από πολύ τρυφερή ηλικία μαθαίνουμε ότι η εικόνα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το περιεχόμενο. Τότε οι καταφερτζήδες ανταμείβονταν με καλό βαθμό, σήμερα με υψηλή τηλεθέαση…

Το «4» μάς καλεί να διασκεδάσουμε παίζοντας «βρείτε τις διαφορές». Τόσο στο αμερικανικό σίριαλ όσο και στο ελληνικό το πρώτο επεισόδιο σημαδεύεται από τον αναπάντεχο θάνατο του πατέρα. Στην πρώτη περίπτωση παθαίνει ανακοπή, στη δεύτερη αυτοκτονεί. Πέντε παιδιά είχε ο εκλιπών Walker (τρία αγόρια και δύο κορίτσια), τέσσερα αγόρια ο μακαρίτης Ξενόπουλος. Και οι δύο διατηρούσαν παράνομο και μακροχρόνιο δεσμό- τα στιγμιαία λάθη δεν ευνοούν τη συγκεκριμένη μυθοπλασία. Και στις δύο περιπτώσεις η απατηθείσα σύζυγος θα συναντήσει την ερωμένη του άνδρα της πηγαίνοντας στο σπίτι που εκείνος διατηρούσε κρυφά για να φωλιάσει τον έρωτά του.

Πρόσωπο-κλειδί made in Greece και in USΑ ο θείος των παιδιών και αδελφός της συζύγου, ο οποίος ήξερε πολλά τόσο για τις οικονομικές κομπίνες όσο και για τα τσιλιμπουρδίσματα του πατέρα. Στην αμερικανική σειρά θα αποκαλυφθεί αργότερα ότι ο θείος είναι ομοφυλόφιλος, όπως και ένας από τους γιους, ο οποίος διατηρεί σχέση με σεφ. Το gay στοιχείο προς το παρόν λείπει από την εφετινή παπακαλιατιάδα, μια και φαίνεται να εξαντλήθηκε ως εύρημα τόσο με το περιβόητο φιλί μεταξύ ανδρών («Κλείσε τα μάτια») όσο και με την ερωτική σχέση μεταξύ γυναικών («Δυο μέρες μόνο»). Δεν λείπει όμως το τόσο trendy στοιχείο του σεφ καθώς είναι το επάγγελμα του ευαίσθητου γιου Βασίλη (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος). Ο οικογενειάρχης-γιος (Νίκος Κουρής) αποφασίζει να δουλεύει από το σπίτι προκειμένου να φροντίζει τα δύο του παιδιά καθώς η γυναίκα του αποφασίζει να ξανακυνηγήσει την καριέρα της. Στην περίπτωση του ξένου σίριαλ τη «θυσία» αυτή θα κάνει ο σύζυγος μιας εκ των θυγατέρων του Walker, με τα προβλήματα στη σχέση τους να μην αργούν να φανούν.

Η διαθήκη άνοιξε και στις δύο περιπτώσεις στο δεύτερο επεισόδιο. Και στις δύο περιπτώσεις ο μικρός γιος -μαύρο πρόβατο είναι ο πιο ριγμένος. Εχοντας επιστρέψει από το Ιράκ γεμάτος ψυχολογικά προβλήματα, ο νεαρός Αμερικανός δέχεται το τελικό χτύπημα όταν ακούει ότι η μεγαλύτερη αδελφή του θα διαχειρίζεται το χρηματικό ποσό που του αφήνει ο πατέρας του. Οσο για τον δικό μαςΠάνο Μουζουράκη,ο οποίος είναι μποέμ μουσικός και τα αδέλφια του τον ρωτούν συνέχεια τι έχει «πιει», στο άκουσμα της διαθήκης έμεινε απόκληρος από τον εκδικητικό πατέρα, ως άλλος Γιάννης Παπαμιχαήλ.Και οι δύο αδικημένοι πήραν των ομματιών τους και άρχισαν τις καταχρήσεις πίνοντας και «πίνοντας». Το αμερικανάκι το έριξε στα χάπια, ο Ελληνας κατέληξε στην κόκα και βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

Ας μην είμαστε όμως τόσο αυστηροί με τον Χριστόφορο. Το «4» δεν τα έχει πάρει όλα από το «Βrothers and sisters». Εχει… εμπνευστεί και από άλλες δημοφιλείς σειρές που δεν χρειάζεται να είσαι χάκερ για να τις «κατεβάσεις». Αληθινά συγκινητική και καλοδουλεμένη η ιστορία με τον σεφ Βασίλη, ο οποίος, φοβούμενος να ζήσει πραγματικά, έχει επινοήσει μια κατά φαντασίαν αγαπημένη. Και συγκινητικά προσαρμοσμένη από το «Grey΄s Αnatomy», μια που αυτές τις ημέρες βλέπουμε στον ΑΝΤ1 τη γιατρό Ιζι να μιλάει, να μαλώνει και να κάνει έρωτα με τον νεκρό αγαπημένο της Ντένι. Οσο για τον πατέρα Ξενόπουλο (Αλέξανδρος Μυλωνάς) που έκανε ήδη την εμφάνισή του ως κοστουμαρισμένο φάντασμα στον σαστισμένο Χριστόφορο παρακινώντας τον να αδράξει τη μέρα, μας ξύπνησε θύμησες από το εξαιρετικό «Six feet under» («Γραφείο κηδειών Φίσερ») κατά το οποίο τόσο ο πατέρας όσο και άλλοι νεκροί μπλέκονται στα πόδια των ζωντανών.

Μετά την επιτυχία του πρώτου σίριαλ που υπέγραψε «Η ζωή μας μια βόλτα», η οποία ήταν η πιο συγκροτημένη δουλειά του, οι προτάσεις και οι απαιτήσεις για νέα πονήματα έπεφταν βροχή και ο δημιουργός τους, αγχωμένος και πελαγωμένος, το είχε ρίξει στα DVD, όπως είχε εξηγήσει στο παρελθόν σε γνωστούς και φίλους του, αναζητώντας γρήγορη έμπνευση. Οσο όμως εκείνος παρακολουθούσε μετά μανίας «Φιλαράκια» κτλ., κτλ., αποκομμένος από τον έξω κόσμο, δεν σκέφτηκε ότι ο έξω κόσμος έκανε ακριβώς το ίδιο. Επιστρέφοντας στα φοιτητικά μας χρόνια, το επιχείρημα «και ποιος δεν αντιγράφει;» έδινε και έπαιρνε σε κάθε εξεταστική. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο δημιουργός. Μόνο που όταν κάποια πράγματα είναι τόσο εξόφθαλμα, ακόμη και ο πιο ελαστικός επιτηρητής-τηλεθεατής δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk