Ο πρώτος λόγος για τον οποίον οι γυναίκες κάνουν έρωτα είναι ο οργασμός. «Οργασμός,οργα- σμός,οργασμός»…ήταν η πιο συχνή απάντηση που έδιναν τα ερωτώμενα υποκείμενα στην έρευνα των Σίντι Μέστον και Ντέιβιντ Μπας. Εξ ου και η σύσταση Επιτροπής Γυναικείου Οργασμού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεύρεση του σημείου «G» από τον γερμανό γιατρό Ερνστ Γκρόφενμπεργκ και οι 26 ορισμοί που κυκλοφορούν για τον γυναικείο οργασμό. Το παλιό στερεότυπο «της γυναίκας που το κάνει από αγάπη και του άνδρα που το κάνει για την ευχαρίστηση» μοιάζει να κλονίζεται συθέμελα στο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αμερική με τίτλο «Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ». Πώς εξηγείται, κατόπιν τούτου, ότι οι ίδιες παντρεύονται συνήθως ανέραστους λογιστές; Εδώ ακριβώς έρχεται να μας συνδράμει η επιστήμη. Οι συγγραφείς, κλινική ψυχολόγος η πρώτη και εκπρόσωπος της εξελικτικής ψυχολογίας ο δεύτερος, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αμφότεροι, ανέλαβαν να διερευνήσουν το θέμα. Μπορεί να έχουν γραφεί άπειρα βιβλία για τον ερωτισμό των γυναικών, αλλά κανείς ως σήμερα δεν ασχολήθηκε με το «γιατί» της υπόθεσης.

Από καθήκον και από οίκτο
Με βάση τις απαντήσεις 1.006 γυναικών «από όλον τον κόσμο» από τον Ιούνιο του 2006 ως τον Απρίλιο του 2009 στο ερώτημα αν έκαναν ποτέ έρωτα για έναν από τους 237 λόγους που προέκυψαν από προηγούμενη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η ρομαντική αγάπη ουδόλως είναι σημαντική για να κεντρίσει τον ερωτισμό στη γυναίκα: Εξι στις δέκα φοιτήτριες είπαν ότι πλάγιασαν με ένα αγόρι που δεν ήταν το αγόρι τους. Ούτε η φυσική έλξη, όμως, παίζει σπουδαίο ρόλο: Οι περισσότεροι άνδρες βρίσκουν τις περισσότερες γυναίκες με κάποιον τρόπο σεξουαλικά ενδιαφέρουσες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες αντιστοίχως δεν βρίσκουν τους περισσότερους άνδρες θελκτικούς ούτε στο ελάχιστο. Οπότε τι μένει; Αλλοι 235 λόγοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υποσυνείδητοι και δεν τους αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιες οι γυναίκες: Για να ανεβάσουν το αίσθημα αυτοεκτίμησής τους, για να πάρουν προαγωγή ή χρήματα ή ναρκωτικά, για να κρατήσουν τον σύντροφό τους, για να αγοράσουν το επόμενο ζευγάρι παπούτσια, για εκδίκηση, για να κερδίσουν ξανά τον άνδρα που τις πρόδωσε. Από καθήκον. Για να αισθανθούν καλά οι ίδιες ή για να κάνουν τους συντρόφους τους να αισθανθούν άσχημα. Για να απαλλαγούν από έναν άνδρα ή για να κλέψουν τον άνδρα μιας άλλης. Για να έχουν τον άνδρα από κοντά. Υπάρχουν βέβαια και γυναίκες που έκαναν έρωτα μόνο και μόνο για να μεταδώσουν ένα αφροδίσιο νόσημα. Αλλες από οίκτο: «Κοιμήθηκα με έναν- δύο άνδρες γιατί τους λυπήθηκα». Αλλες για να καταπολεμήσουν τον πονοκέφαλο. Αλλες για να ζητήσουν μετά από τον άντρα τους να κουρέψει το γρασίδι ή να βγάλει έξω τα σκουπίδια. Τι είναι η αγάπη
Βέβαια η αγάπη έρχεται δεύτερη, αμέσως μετά τον οργασμό, ως κύριος λόγος ερωτικής συνεύρεσης, αλλά το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι «τι είναι αγάπη». Σύμφωνα με τις απαντήσεις, αγάπη είναι «μια μακροχρόνια ασφάλεια ζωής» που διασφαλίζει ότι ο σύντροφός σου δεν θα σε εγκαταλείψει τόσο εύκολα μόλις τα κάλλη σου αρχίσουν να φθίνουν. Ο έρωτας είναι τυφλός και απατηλός, οπότε είναι μάταιο να τον επιδιώκεις. Τα δεδομένα της επιστήμης έδειξαν ότι όταν ερωτεύεται κάποιος, οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό τουντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη- τον κάνουν πιο τρελό και από τον Στάλιν. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει από την έρευνα είναι ότι το 73% των Ρωσίδων και το 63% των Γιαπωνέζων είναι ερωτευμένες, ενώ στους άνδρες προκύπτει ότι το 61% των Ρώσων και το 41% των Ιαπώνων είναι ερωτευμένοι, άρα το 12% των Ρωσίδων και το 22% των Γιαπωνέζων δεν έχουν καμιά ελπίδα. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού ή εξαπατήθηκαν- παρ΄ ότι οι τελευταίες μάλλον είχαν την ευκαιρία να διακρίνουν την πλάνη: Σύμφωνα με τις έρευνες, που παρατίθενται από τους συγγραφείς αφειδώς με κάθε ευκαιρία, οι άνδρες συνευρίσκονται σεξουαλικά από το πρώτο ραντεβού, ενώ οι γυναίκες από το τρίτο, οπότε οι τελευταίες έχουν λίγο χρόνο παραπάνω να αντιληφθούν αν είναι έρωτας (= τρέλα).

Ο άνδρας των ονείρων τους
Με ποια κριτήρια, όμως, επιλέγουν τον άνδρα των ονείρων τους; Η μελέτη καταλήγει, μάλλον προβλέψιμα, ότι οι γυναίκες θέλγονται από άνδρες ψηλούς, με βαθιά φωνή, που μυρίζουν ωραία. Γιατί πρόσωπα σαν του Αντόνιο Μπαντέρας ή του Τζορτζ Κλούνεϊ εξάπτουν τόσο τη φαντασία των γυναικών; Διότι τα αρμονικά χαρακτηριστικά αυτών των προσώπων υποδηλώνουν καλά γονίδια για τα παιδιά τους. Στις γυναίκες αρέσουν και οι άνδρες με προσωπικότητα, ευγλωττία, αίσθηση του χιούμορ και κοινωνική θέση- παράγοντες όχι τόσο σημαντικοί όταν οι άνδρες διαλέγουν γυναίκα- διότι τα χαρακτηριστικά αυτά δηλώνουν ότι οι φέροντες θα εξασφαλίσουν ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά τους. Ετσι εξηγείται η ερωτική απήχηση του μάλλον ευτραφούς Μπιλ Κλίντον ή πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναδείχθηκε «θεός του σεξ» ποζάροντας ημίγυμνος με ένα ψαροκάλαμο. «Οι γυναίκες δεν θέλουν να ξαπλώνουν ανάσκελα και να αναλογίζονται τον λογαριασμό της ΔΕΗ» εξηγεί η Μέστον. «Είναι πολύ μεγαλύτερη απόλαυση να κάνεις έρωτα στο Ριτζ απ΄ ό,τι σε ένα πανδοχείο… ». Συνεπώς οι γυναίκες κάνουν καλύτερο έρωτα με τους πλούσιους άνδρες.

Οταν επιλέγουν να παντρευτούν έναν λογιστή, έχουμε πάλι μια ανταλλαγή. Οι άνδρες τύπου Κλούνεϊ είναι συνήθως άπιστοι εραστές, διότι υπακούουν στον γενετικό προγραμματισμό τους που τους θέλει να κάνουν έρωτα με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Οι συγγραφείς τούς ονομάζουν «απερίσκεπτους ερωτύλους», «κακά παιδιά». Αρα οι γυναίκες θα προτιμήσουν κάποιον όχι τόσο αστραφτερό και ίσως λίγο βαρετό αλλά περισσότερο πιστό άνδρα, με λιγότερα γενετικά πλεονεκτήματα αλλά περισσότερα οικονομικά, τα οποία μάλιστα θα μείνουν στο πλαίσιο της οικογένειας αφού δεν προβλέπεται να παραστρατήσει. Αργά και σταθερά μέσα από αυτή την προσέγγιση εξελικτικής ψυχολογίας οι ρομαντικές φαντασιώσεις μας για τον έρωτα γίνονται συντρίμμια και θρύψαλα.

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι
Ενα τετρασέλιδο άρθρο της Τάνια Γκολντ στον «Guardian» στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009 έφερε το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η αποδοκιμασία των αναγνωστών- ή μάλλον αναγνωστριών- στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας ήταν σχεδόν μαζική: «Οι ίδιοι λόγοι ισχύουν και για τους άνδρες, ίσως κάποιοι λιγότεροι», «εξίσου θα μπορούσε να ερευνήσει κανείς γιατί οι γυναίκες τρώνε, γιατί οι γυναίκες οδηγούν…» και «ποτέ δεν έκανα έρωτα με έναν άνδρα για να μου κουρέψει μετά το γρασίδι» ή «τα ξέραμε όλα αυτά…». «Από όλον τον κόσμο, πόσες γυναίκες σε καταπιεστικές, μισογυνικές κουλτούρες ρωτήθηκαν; Τι γίνεται με τις γυναίκες που υπέστησαν κλειτοριδεκτομή; Γιατί κάνουν έρωτα; Και όσες παντρεύτηκαν με άνδρες που συνάντησαν μόνο μία φορά και δεν είχαν καν την ευκαιρία να τους μυρίσουν; Και όσες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία; Αυτές γιατί κάνουν έρωτα;». Ως και λάθη λογικής διαπιστώθηκαν στο βιβλίο: «Προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο: Αν οι άνδρες συνουσιάζονται με μια γυναίκα από την πρώτη ημέρα, δεν είναι πρώτη ημέρα και για τη γυναίκα αυτή;». Και η χαριστική βολή: «Προσεχώς ένα ζοφερό σεμινάριο κοντά στο σπίτι σας:

237 λόγοι γιατί οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι κοινωνιοβιολόγοι- συγγνώμη, εξελικτικοί ψυχολόγοι- κάνουν τόση “έρευνα” για το σεξ. Λόγοι 1-236: Το σεξ πουλάει. Λόγος 237: Οι περισσότεροι εξελικτικοί ψυχολόγοι είναι άνδρες».

Αιτίες
Για να κάνουν τον σύντροφό τους να ζηλέψει:

31% των γυναικών έναντι 17% των ανδρών μεταχειρίζονται αυτή τη μέθοδο.Από αίσθηση καθήκοντος:

84% των γυναικών έναντι 64% των ανδρών συμμορφώνονται υπάκουα στο κάλεσμα του έτερου ημίσεως. Ποιον επιλέγουν για περιπέτεια της μιας νύχτας:Το 63% των γυναικών προτιμά να κάνει σεξ με φίλο έναντι του 37% που προτιμά έναν άγνωστο. Για να κλέψουν τον άνδρα μιας άλλης:

38% των γυναικών ομολόγησαν ότι «μπήκαν σε ξένα χωράφια» για μια σύντομη κρούση.