Φάρμακο για τον διαβήτη νικά την παχυσαρκία

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα φάρμακο για τον διαβήτη φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει κατά κράτος την παχυσαρκία και σε μη διαβητικά άτομα, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεσή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet». Η ουσία λιραγλουτίδη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την εμπορική ονομασία Victoza σε μορφή ένεσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη, έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε παχύσαρκα άτομα σε σύγκριση με μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για την παχυσαρκία, την ορλιστάτη.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα φάρμακο για τον διαβήτη φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει κατά κράτος την παχυσαρκία και σε μη διαβητικά άτομα, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεσή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet». Η ουσία λιραγλουτίδη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την εμπορική ονομασία Victoza σε μορφή ένεσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη, έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε παχύσαρκα άτομα σε σύγκριση με μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για την παχυσαρκία, την ορλιστάτη. Ατομα που έλαβαν υψηλή δόση του φαρμάκου επί πέντε μήνες έχασαν περισσότερα από επτά κιλά- σχεδόν διπλάσιο βάρος από αυτό που επιτυγχάνεται από άλλες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η ευρωπαϊκή κλινική δομική που διεξήχθη από ειδικούς του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε 564 άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 40 (άρα παχύσαρκα σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια). Οπως προέκυψε η χορήγηση στα άτομα αυτά υψηλών δόσεων λιραγλουτίδης ήταν πολύ αποτελεσματικότερη από τη χορήγηση ορλιστάτης ή εικονικού φαρμάκου.

Η μέση απώλεια βάρους των συμμετεχόντων που ελάμβαναν δόση 3 mg λιραγλουτίδης ημερησίως, σε συνδυασμό με δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης, ήταν 7,2 κιλά σε σύγκριση με 4,1 κιλά για τα άτομα που έπαιρναν τρία χάπια ορλιστάτης ημερησίως. Οπως μάλιστα προέκυψε, ακόμη και μικρότερες δόσεις της ουσίας οδήγησαν σε απώλεια 4,8 ως και 6,3 κιλών κατά μέσον όρο. Τα άτομα που έλαβαν εικονική θεραπεία έχασαν μόνο 2,8 κιλά κατά μέσον όρο.

Η απώλεια βάρους συνδυάστηκε με βελτίωση σημαντικών δεικτών υγείας. Ολα τα άτομα που έλαβαν λιραγλουτίδη παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσής τους ενώ υποχώρησαν ως και κατά 96% τα πρόδρομα σημάδια εμφάνισης διαβήτη, όπως τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Αρνε Αστρουπ «η λιραγλουτίδη προσφέρει έναν νέο τρόπο δράσης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις διαθέσιμες αυτή τη στιγμή θεραπείες. Η επίδρασή της στα προδιαβητικά συμπτώματα δείχνει ότι μπορεί να είναι σημαντική για τη θεραπεία παχύσαρκων ατόμων που βρίσκονται στον προθάλαμο του διαβήτη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk