Καταργούνται οριστικά τα σταζ στο Δημόσιο

Τέλος τα σταζ στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση έθεσε τέρμα σε μια παράνομη διαδικασία και παράλληλα επιχειρεί να θέσει κανόνες στην εξεύρεση εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία έγινε υπό την προεδρία αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Θ. Πάγκαλου, και τη συμμετοχή πέντε υπουργών, των κκ. Χ. Παμπούκη, Ι. Ραγκούση, Α. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Πεταλωτή , αποφασίστηκε ότι:…

Τέλος τα σταζ στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση έθεσε τέρμα σε μια παράνομη διαδικασία και παράλληλα επιχειρεί να θέσει κανόνες στην εξεύρεση εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία έγινε υπό την προεδρία αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Θ. Πάγκαλου, και τη συμμετοχή πέντε υπουργών, των κκ. Χ. Παμπούκη, Ι. Ραγκούση, Α. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Πεταλωτή , αποφασίστηκε ότι:

▅ Στο εξής καταργούνται και απαγορεύονται τα σταζ στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

▅ Στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες σχέσεις, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις (ασφαλιστικές κ.ά.), και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως μαθητεία. ▅ Τα σταζ που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν ισχύουν.

▅ Σταζ οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

▅ Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών, θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων πραγματικών αναγκών στο Δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες. «Το ΠαΣοΚ είχε επανειλημμένως διακηρύξει πριν από τις εκλογέςτην απόλυτη και δικαιολογημένη αντίθεσή του με όλα τα συστήματα ευκαιριακής και ανασφάλιστης εργασίας, ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούνται στον δημόσιο τομέα, για την πολιτική ομηρεία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, ούτως ώστε αυτοί να μετατραπούν, εκβιαζόμενοι, σε αναγκαστικούς υποστηρικτές της ΝΔ» αναφέρει η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, η μοριοδότηση για εκείνους οι οποίοι έχουν απασχοληθεί με τέτοια προγράμματα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα εξεταστεί με δικαιοσύνη.

Π ολλοί μιλάνε για μια γενναία απόφαση, ενώ στα συνδικάτα φθάνουν μηνύματα υπέρ των κυβερνητικών ανακοινώσεων από νέους οι οποίοι έμεναν εκτός των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ εξαιτίας της μοριοδότησης που λάμβαναν οι εργαζόμενοι με σταζ. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν τόσο στρεβλή ώστε, όπως όλοι γνώριζαν, «τα μόρια δύο χρόνων εργασίας με σταζ έβγαζαν εκτός ΑΣΕΠ δύο μεταπτυχιακά» , η δε επιλογή των «σταζιέρ» γινόταν με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες μέσω των πολιτικών γραφείων.

Παράλληλα όσο διογκώνονταν τα σταζ στον δημόσιο τομέα τόσο ατονούσαν στον ιδιωτικό. Ετσι δημιουργήθηκε μια νέα στρατιά ομήρων. Οσοι από αυτούς είχαν θεμελιώσει δικαιώματα υπέβαλαν από το καλοκαίρι αγωγές κατά του Δημοσίου, προκειμένου να επιτύχουν τη μονιμοποίησή τους. Ακούγεται ότι δικηγορικά γραφεία έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τους συμμετέχοντες σε προγράμματα σταζ για να τους προσφέρουν νομική κάλυψη. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απίστευτη εκδικητικότητα» και δεσμεύτηκε προσωπικά να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Ε πειδή υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων σε τέτοια προγράμματα, είναι αμφίβολο τι τύχη θα έχει η πλειονότητα αυτών των αγωγών.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει έρευνα για τα σταζ και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλητεύσεις μαρτύρων από τον 21ο τακτικό ανακριτή. Ηδη έχει ειδοποιηθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος . Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, αν προκύψει, θα είναι να αρχίσουν διαδηλώσεις ή να υπάρξουν φαινόμενα «κατασκηνωτών» έξω από τα αρμόδια υπουργεία, όπως αυτό που έζησε επί πολλούς μήνες ο κ. Πρ. Παυλόπουλος στην είσοδο του κτιρίου της Βασ. Σοφίας.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις, διότι η κοινωνία αναζητεί «κανόνες και καθαρές λύσεις και όχι εξευτελιστικούς τρόπους για να βγάζουν οι νέοι το ψωμί τους». Αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο προχθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε να δοθούν λύσεις δίκαιες, οι οποίες να συνάδουν με το σύστημα αξιών του ΠαΣοΚ και να μην είναι στρογγυλεμένες.

Θετική αντίδραση από τα συνδικάτα
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα έχουν συνέπεια να μείνουν χωρίς δουλειά ως το τέλος του μήνα περίπου 25.000 εργαζόμενοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις, καθώς και άλλοι 8.000 των οποίων οι συμβάσεις θα διακοπούν επειδή συνήφθησαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Από την πλευρά των συνδικάτων, η ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει πολύ θετικά τις ανακοινώσεις για τα σταζ, αρκεί να μην αλλοιωθούν στην πορεία, καθώς θεωρεί ότι δεν υπήρχε δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Η ΑΔΕΔΥ είχε συγκαλέσει χθες γενικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να ζητήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τις παλαιές συμβάσεις, για τις συμβάσεις έργου και για τις άλλες μορφές εργασίας στο Δημόσιο με βάση τα κριτήρια περί καταχρηστικότητας τα οποία περιέχονται στο κοινό σχέδιο νόμου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το 2004, ώστε να υπάρξει λύση με διαχρονική λογική, πολιτική και όχι μέσα από τα δικαστήρια.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από την πλευρά των δημάρχων για την κατάργηση των σταζ. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης μιλάει για «διάλυση των υπηρεσιών, οι οποίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».

Αλλά και δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι η κατάργηση των 20.000

προσλήψεων στους δήμους, όχι ρουσφετολογικά μέσω του ΟΑΕΔ- όπως επιχείρησε να τις κάνει η ΝΔ προεκλογικά- αλλά μέσω ΑΣΕΠ και μόνο για 18 μήνες, όπως ήταν η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ, είναι υπερβολική.

Ιδίως επειδή το κράτος δεν θα επιβαρυνόταν ούτε με 1 ευρώ, καθώς όσοι θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα αμείβονταν κατά ένα μέρος από το επίδομα ανεργίας που μετετράπη σε επίδομα απασχόλησης και κατά το υπόλοιπο από έσοδα των δήμων, προερχόμενα από φόρους και τέλη.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση για τα σταζ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk