ΑΠΟΨΗ

Ζητούνται ίσες ευκαιρίες σε μια χώρα ανισοτήτων

Περίπου 20.000 νέοι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν αίτηση και βιογραφικό ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας του «opengov» για τις θέσεις των γενικών γραμματέων που προκήρυξε η νέα κυβέρνηση… Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει ότι υπάρχει ένα αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα με σπουδές υψηλού επιπέδου, που «διψά» για αξιοκρατία και είδε τη διαδικασία αυτή ως «όαση» (άλλο πώς θα αποδειχθεί στη συνέχεια…) στην έρημο της ευνοιοκρατίας των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας που επικρατεί στη χώρα μας.

Ζητούνται ίσες ευκαιρίες  σε μια χώρα ανισοτήτων | tovima.gr

Περίπου 20.000 νέοι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν αίτηση και βιογραφικό ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας του «opengov» για τις θέσεις των γενικών γραμματέων που προκήρυξε η νέα κυβέρνηση…

Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει ότι υπάρχει ένα αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα με σπουδές υψηλού επιπέδου, που «διψά» για αξιοκρατία και είδε τη διαδικασία αυτή ως «όαση» (άλλο πώς θα αποδειχθεί στη συνέχεια…)

στην έρημο της ευνοιοκρατίας των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας που επικρατεί στη χώρα μας.

Είναι αυτό το σύστημα αναξιοκρατίας που διώχνει τα λαμπρά μυαλά από τη χώρα και δημιουργεί συνθήκες πνευματικής υστέρησης αντί της αναγκαίας ανάτασης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Πρόκειται ίσως για την πιο μεγάλη «μαύρη τρύπα», μεγαλύτερη και από εκείνη των ελλειμμάτων της εθνικής οικονομίας, διότι σε τελική ανάλυση η υστέρηση σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική τη χώρα.

Οι ευκαιρίες που η πατρίδα προσφέρει στους νέους ανθρώπους για να αναδείξουν το ταλέντο και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους είναι ελάχιστες και τούτο φαίνεται από τα ποσοστά ανεργίας στους νέους, οι οποίοι όταν ενταχθούν στην αγορά εργασίας επωμίζονται και με ένα δυσβάσταχτο κόστος να καλύψουν τα μεγάλα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία που η προηγούμενη γενιά δημιούργησε.

Είναι η δική μας γενιά, όπως εύστοχα σημειώνει ο Μίμης Ανδρουλάκης, γενιά «βαμπίρ» που δεν αφήνει τα σκήπτρα της ζωής και επιμένει πεισματικά να είναι αγκυλωμένη σε συντεχνιακά κεκτημένα που οδηγούν σε φθίνουσα πορεία τη χώρα και πηγαίνει αντίθετα στους νόμους της φυσικής επιλογής και της διαδοχής. Είμαστε η γενιά που ζει εις βάρος της επόμενης γενιάς…Χαμηλώσαμε τον πήχη για να χωρέσουν όλοι οι μέτριοι και εξακολουθούμε να τον περνάμε από κάτω σερνόμενοι σαν τα σκουλήκια, σημειώνει στο τελευταίο του βιβλίο ο Γιάννης Καψής. Και οι μέτριοι πολιτικοί παράγουν μέτριες πολιτικές λύσεις.

Σκεφθείτε ότι μαζί με το όνομα στα παιδιά μας κληροδοτούμε και ένα δυσβάσταχτο χρέος και ένα περιβάλλον άθλιο, πόλεις που έπαψαν να είναι αξιοβίωτες και μια κοινωνία στα πρόθυρα της διάλυσης. Βαριά κληρονομιά και η αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, και μάλιστα τώρα που αυξάνεται και πάλι ο φόρος της κληρονομιάς οι νέοι δεν την αποδέχονται και ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες σε άλλες πατρίδες όπου μπορούν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν, γιατί εκεί ισχύει ο «χρυσός κανόνας» των κοινωνιών που προοδεύουν. Και δεν είναι άλλος από τον κανόνα των ίσων ευκαιριών…

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk