Χρέη στην Εφορία έχει ένας στους τέσσερις φορολογουμένους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ., καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 5.372.566 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.500.000. Ηδη αποστέλλεται η 12η παρτίδα 111.580 εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων ενώ όπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν σταλεί σε όλους τους φορολογουμένους τα εκκαθαριστικά των εφετινών δηλώσεων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ., καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 5.372.566 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.500.000.

Ηδη αποστέλλεται η 12η παρτίδα 111.580 εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων ενώ όπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν σταλεί σε όλους τους φορολογουμένους τα εκκαθαριστικά των εφετινών δηλώσεων.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι κάποιοι δεν θα τα παραλάβουν ακόμη λόγω λαθών που έχουν εντοπιστεί σε κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν σταλεί ως σήμερα, το 25% δεν επέχει θέση φορολογική ενημερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις φορολογουμένους έχει χρέη στην Εφορία και για να λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσει πρώτα τις οφειλές του και μετά να αποκτήσει το πολυπόθητο έγγραφο που του επιτρέπει να προχωρήσει σε διάφορες συναλλαγές (π.χ. αγοραπωλησία ακινήτου).

Ετσι, φορολογικά ενήμεροι βάσει των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι 4.083.414 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης, σε σύνολο 5.372.566 φορολογικών δηλώσεων 1.392.320 είναι χρεωστικές, δηλαδή κατά μέσον όρο θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο οι πολίτες 2.196 ευρώ. Από την άλλη, 1.473.660 φορολογούμενοι θα έχουν μέση επιστροφή φόρου 729 ευρώ, ενώ 2.506.586 φορολογούμενοι ούτε θα πληρώσουν αλλά και ούτε θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό καθώς γι΄ αυτούς προέκυψε μηδενικό υπόλοιπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk