Μείωση ρύπων σε αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντιστοίχως στη δεκαετία

Oι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν σε μια πρόταση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντιστοίχως μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανέφεραν δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε άλλες χώρες κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, που αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπου αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Oι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν σε μια πρόταση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντιστοίχως μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανέφεραν δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε άλλες χώρες κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, που αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπου αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκπομπές αερίων από πλοία και αεροπλάνα δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη του Κιότο, η ισχύς της οποίας λήγει το 2012, αλλά η ΕΕ θέλει σε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη να συμπεριληφθούν και οι εκπομπές αερίων από πλοία και αεροπλάνα.

Πριν από τις συνομιλίες διπλωμάτες ανέφεραν ότι το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων από πλοία και αεροπλάνα είναι ένα από τα σημαντικότερα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ορισμένες χώρες-μέλη υποστήριξαν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε όρια εκπομπών προτού συμφωνήσουν άλλες μεγάλες οικονομίες. Η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα απέβλεπε στην εξασφάλιση της υποστήριξής τους για μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προσαρμοστούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας χωρίς τη βοήθεια των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών που πλούτισαν τροφοδοτώντας τις βιομηχανίες τους με υδρογονάνθρακες και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, εννέα από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, ζήτησαν να ληφθεί υπόψη η οικονομική τους κατάσταση προτού η ΕΕ συμφωνήσει για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας περίπου 15 δισ. ευρώ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή
Τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, όπως ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΣΕΕΣ, WWF, Greenpeace κ.ά., καθώς και σε εκπροσώπους ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΚΑΠΕ, ΡΑΕ). Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης. Η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα όπως η εκπλήρωση από τη χώρα μας των ενεργειακών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων της μελλοντικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk