Η άνοδος του ΧΑ «παρασύρει» και τις εταιρείες επενδύσεων

Το ράλι στα χρηματιστήρια ενισχύει τις αποδόσεις των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, μειώνει τις υποαξίες και κυρίως επιτρέπει στους διαχειριστές να εμφανίσουν κέρδη. Μόνο όμως σε μία περίπτωση η αύξηση του ενεργητικού των ΕΕΧ προσεγγίζει την επίδοση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 55%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών στις 20 Οκτωβρίου 2009, όλες οι εταιρείες εμφανίζουν αύξηση εσωτερικής αξίας μετοχής από την αρχή του έτους που κυμαίνεται από 7,41% ως 46,53%.

Το ράλι στα χρηματιστήρια ενισχύει τις αποδόσεις των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, μειώνει τις υποαξίες και κυρίως επιτρέπει στους διαχειριστές να εμφανίσουν κέρδη. Μόνο όμως σε μία περίπτωση η αύξηση του ενεργητικού των ΕΕΧ προσεγγίζει την επίδοση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 55%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών στις 20 Οκτωβρίου 2009, όλες οι εταιρείες εμφανίζουν αύξηση εσωτερικής αξίας μετοχής από την αρχή του έτους που κυμαίνεται από 7,41% ως 46,53%.

Την καλύτερη επίδοση εμφανίζει η Δίας ΕΕΧ, καθώς σύμφωνα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της στις 30 Σεπτεμβρίου το 86% του ενεργητικού της ήταν τοποθετημένο σε μετοχικούς τίτλους. Βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας αφορά επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, τα οποία όμως και αυτά συνέβαλαν στην καλή πορεία, αφού πρόκειται για αναδυόμενες αγορές, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Βαλκάνια κ.ά.

Τη δεύτερη καλύτερη απόδοση εμφανίζει η Αιολική με 18,03%, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% του ενεργητικού είναι επενδεδυμένο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε διαθέσιμα. Υψηλά διαθέσιμα σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό (43%) διαθέτει και η Ιnterinvest, με τις μετοχές να αντιπροσωπεύουν το 40% του χαρτοφυλακίου της.

Παρά το επιθετικό χαρτοφυλάκιό της (80% μετοχές), η Αlpha Τrust Ανδρομέδα εμφανίζει απόδοση 14,43%, πολύ πίσω από το +55% του Γενικού Δείκτη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο μια εταιρεία να πετύχει την άνοδο του Γενικού Δείκτη, καθώς οι διαχειριστές των ΕΕΧ έχουν περισσότερες μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους και, όπως προαναφέρθηκε, και τίτλους που διακινούνται σε ξένα χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης όμως χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, αφού κυρίως η τάση του διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά των μετοχών του FΤSΕ-20.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι ηάνοδος αιφνιδίασε τους διαχειριστές, οι οποίοι διατηρούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε διαθέσιμα, είτε γιατί δεν πρόλαβαν να τα «γυρίσουν» σε μετοχές λαμβάνοντας μέρος στο πάρτι είτε γιατί θεωρούν ότι ακόμη βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης και δεν είναι ώρα για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Ορισμένοι ενδεχομένως προτίμησαν και να ρευστοποιήσουν κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους.

Αν συνεχιστεί πάντως η καλή πορεία του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του έτους και παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η συναλλακτική αξία, πολλές εταιρείες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία στο σύνολο του 2009. Ηδη η Ανδρομέδα, η πρώτη εταιρεία του κλάδου που ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου, εμφάνισε καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 31 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2008.

Οι θετικές προοπτικές πάντως δεν συγκινούν τους επενδυτές, αφού τώρα που ενισχύθηκε η περιουσία των ΕΕΧ τα discounts των μετοχών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Οι πέντε εταιρείες του κλάδου διακινούνται με discounts που κυμαίνονται μεταξύ-33,18% και-39,20%, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ της πραγματικής αξίας της μετοχής και της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ίσως η κατάσταση αυτή να κρύβει ευκαιρίες, αφού η επιστροφή των εταιρειών στα κέρδη θα σημάνει και καλές μερισματικές αποδόσεις, αν οι τιμές στο ταμπλό παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Στον κλάδο έχουν μείνει πέντε μόλις εταιρείες με συνολικό ενεργητικό 269 εκατ. ευρώ, καθώς Αltius και Ωμέγα με απόφαση των μετόχων τους προχώρησαν σε λύση και εκκαθάριση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk