Αγώνας δρόμου να κλειδώσουν οι όροι δανεισμού

Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ και το 2010, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Δεδομένου ότι το επόμενο έτος λήγουν δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειακές ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης συζητούν πώς θα διασφαλίσουν τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού που ισχύουν σήμερα για τη χώρα μας.

Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ και το 2010, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Δεδομένου ότι το επόμενο έτος λήγουν δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειακές ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης συζητούν πώς θα διασφαλίσουν τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού που ισχύουν σήμερα για τη χώρα μας. Στόχος είναι να επιμηκύνουν τον χρόνο διάρκειας των ομολόγων που λήγουν εντός του 2010, αλλά και τα αμέσως επόμενα έτη.

Είναι προφανές ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις και το κόστος δανεισμού μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, που αποτελεί προάγγελο υποβάθμισης και από τους άλλους οίκους, δηλαδή τον Μoody΄s και τον Standard & Ρoor΄s.

Η νέα κυβέρνηση προέβη ήδη σε νέο δανεισμό ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με ικανοποιητικό μάλιστα επιτόκιο, δεδομένης της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.

Με τα δάνεια αυτά, ο συνολικός δανεισμός του Δημοσίου το 2009 ξεπέρασε ήδη τα 63 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 70 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Ετσι συνολικά το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει εφέτος τα 300 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταστεί πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη σχέση δημοσίου χρέους/ ΑΕΠ (άνω του 110%). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα έχει και το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα (7,7%) μεταξύ των «27» την κατατάσσουν στη χειρότερη θέση από πλευράς οικονομικής κατάστασης και προοπτικών. Οι όροι θα γίνουν δυσμενέστεροι…

Το δημόσιο χρέος ήταν 292 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο τρέχοντος έτους, δηλαδή στο 99,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 61,5% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ και το 69,3% που ήταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος θα πρέπει η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει πλεόνασμα και όχι έλλειμμα, όπως τώρα, στόχος ανέφικτος για πολλά χρόνια. Ετσι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Τράπεζα της Ελλά δος συμφωνούν ότι οι όροι δανεισμού θα γίνουν δυσμενέστεροι και συνεπώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλότερο.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει από τώρα ότι για το επόμενο έτος θα πρέπει να δανειστεί περί τα 40 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Εξ αυτών τα 18 δισ. ευρώ αφορούν λήξεις ομολόγων, 4 δισ. ευρώ λήξεις εντόκων γραμματίων, 2 δισ. ευρώ λήξεις Εurocommercial Ρapers και 12 δισ. ευρώ την πληρωμή τόκων.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch μέσα στην εβδομάδα από «Α» σε «Α-» είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και το 2010. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, δεν παύει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει πλέον να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιστρέψει την κακή εικόνα των δημοσίων οικονομικών της έτσι ώστε να μπορεί να δανειστεί. Η υποβάθμιση ανέβασε τα spreads
Η υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο ήλθε αμέσως μετά τη σκληρή στάση των ομολόγων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όταν τους ανακοίνωσε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα. Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, δεν θα αργήσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η Standard & Ρoor΄s έχει ήδη αξιολογήσει την Ελλάδα με «Α-» από τον Ιανουάριο, γεγονός το οποίο ουσιαστικά έδειχνε ότι οι αγορές δεν πίστευαν όσα τους έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μια πιθανή νέα υποβάθμιση θα οδηγήσει τη βαθμολογία της χώρας στην κατηγορία «ΒΒΒ+» και όταν αξιολογείται κάποια χώρα σε αυτή την κατηγορία, αυτόματα τα ομόλογά της δεν γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Παράλληλα η υποβάθμιση από τη Fitch ώθησε ανοδικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε χθες στις 138 μονάδες βάσης από 132 μονάδες που ήταν την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα πραγματοποιηθούν σε χειρότερο κλίμα απ΄ ό,τι σήμερα, ενώ η επιβάρυνση θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους επόμενους προϋπολογισμούς με την αύξηση των δαπανών για τόκους. Γι΄ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει άμεσα να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις εφετινές «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία