Μετά τις πυρηνικές δοκιμές

Σε απελπιστική κατάσταση η Βόρεια Κορέα εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων

Η κατάσταση αποδίδεται στις πρόσφατες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τότε που η βόρεια Κορέα προχώρησε σε πυρηνικές δοκιμές.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, καθώς η βοήθεια από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων φτάνει μόνο για το ένα τρίτο εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το BBC, ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα τόνισε ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στις αντιδράσεις που προέκυψαν εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ.

Κατά συνέπεια, τόνισε, μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τώρα την επισιτιστική βοήθεια.

Ο απεσταλμένος αναφέρει ότι οι προσφορές των τροφίμων έχουν επίσης επηρεαστεί από τις προσπάθειες του κράτους να ελέγξει την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα με τον περιορισμό του ρόλου των γυναικών.

Η κατάσταση με τα τρόφιμα βελτιωνόταν μέχρι τα μέσα του έτους, καθώς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων είχε πρόσβαση σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και έφτασε σε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, στα μέσα του 2009, υπήρξε έλλειψη διεθνούς βοήθειας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τότε που η βόρεια Κορέα προχώρησε σε πυρηνικές δοκιμές.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων μπορεί τώρα να βοηθήσει μόνο περίπου δύο εκατομμύρια άτομα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά και τις προσπάθειες να επεκταθεί ο κρατικός έλεγχος, περιορίζοντας τη οικονομική δραστηριότητα.

Οι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 49 ετών δεν έχουν την άδεια να κάνουν εμπόριο, ενώ μερικές αγορές έχουν ήδη κλείσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk