Πιο κοντά στον Μαρξ το Βατικανό

ΡΩΜΗ Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε σαφές περιθώριο αναγνώρισης στον διαπρεπή φιλόσοφο ο οποίος διατύπωσε τη φράση «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Μαζί με τον Γαλιλαίο, τον Δαρβίνο και τον Οσκαρ Γουάιλντ ο Καρλ Μαρξ καταχωρίσθηκε στον κατάλογο με τις ιστορικές προσωπικότητες για τις οποίες η Αγία Εδρα τείνει να αναθεωρήσει τη θέση της. «Στην κριτική που άσκησε στον καπιταλισμό, τουλάχιστον στα πρώτα έργα του, ο Καρλ Μαρξ έδειχνε την κοινωνική αποξένωση …

ΡΩΜΗ Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε σαφές περιθώριο αναγνώρισης στον διαπρεπή φιλόσοφο ο οποίος διατύπωσε τη φράση «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Μαζί με τον Γαλιλαίο, τον Δαρβίνο και τον Οσκαρ Γουάιλντ ο Καρλ Μαρξ καταχωρίσθηκε στον κατάλογο με τις ιστορικές προσωπικότητες για τις οποίες η Αγία Εδρα τείνει να αναθεωρήσει τη θέση της. «Στην κριτική που άσκησε στον καπιταλισμό, τουλάχιστον στα πρώτα έργα του, ο Καρλ Μαρξ έδειχνε την κοινωνική αποξένωση που ένιωθε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας,το οποίο παραμένειακόμη και σήμερααποκλεισμένο και εκτός της διαδικασίας λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων» γράφει η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού «L΄Οsservatore Romano».

Το άρθρο υπογράφει ο Γκέοργκ Σανς, γερμανός καθηγητής ιστορίας της σύγχρονης φιλοσοφίας στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο του Βατικανού. Ο γερμανός καθηγητής τονίζει ότι το έργο του Καρλ Μαρξ παραμένει ιδιαιτέρως σύγχρονο και σήμερα, την ώρα που η ανθρωπότητα αναζητεί μια «νέα αρμονία» να εξισορροπήσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οφείλουμε να αναρωτηθούμε,μαζί με τον Καρλ Μαρξ,κατά πόσον οι μορφές αλλοτρίωσης για τις οποίες μίλησε πηγάζουν από το καπιταλιστικό σύστημα.Αν το χρήμα ως τέτοιο δεν πολλαπλασιάζεται από μόνο του, πώς εξηγείται η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων;» υπογραμμίζει ο καθηγητής Σανς.

Η πνευματική κληρονομιά του Καρλ Μαρξ τονίζει ο γερμανός ιστορικός «αμαυρώθηκε λόγω της διαστρέβλωσης του έργου του από τα κομμουνιστικά καθεστώτα του 20ού αιώνα» και προσθέτει: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τίποτε δεν έβλαψε περισσότερο τον Καρλ Μαρξ ως φιλόσοφο από τον μαρξισμό».

Πριν από μόλις δύο χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ παρουσίαζε τον μαρξισμό από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής. «Το μαρξιστικό σύστημα, από όποια κυβέρνηση και αν εφαρμόστηκε, άφησε μόνο θλιβερή κληρονομιά οικονομικής και οικολογικής καταστροφής» είχε αναφέρει ο ποντίφικας στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Βραζιλία.

Επίσης σε πρόσφατη εγκύκλιο με τίτλο «Φιλευσπλαχνία στην αλήθεια» ο Πάπας Βενέδικτος διατυπώνει τις σκέψεις του και για την ύφεση της οικονομίας. Υποστηρίζει, μάλιστα, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός «έχει χάσει τον δρόμο του» και ότι «οι διδαχές της Καθολικής Εκκλησίας μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από τη διεθνή κρίση,δίνοντας έμφαση στη δικαιοσύνη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους και στην αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk