Υποχρεωτική η προσχολική αγωγή

Ανακαλείται σύντομα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εστάλη δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στα σχολεία, καταργώντας ουσιαστικά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006. Με την εγκύκλιο, την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα», δεν κρίνεται αναγκαία για την επόμενη σχολική χρονιά η απαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου πριν από την εγγραφή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Δημοτικού. Με την ίδια απόφαση βέβαια χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία.

Ανακαλείται σύντομα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εστάλη δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στα σχολεία, καταργώντας ουσιαστικά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006. Με την εγκύκλιο, την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα», δεν κρίνεται αναγκαία για την επόμενη σχολική χρονιά η απαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου πριν από την εγγραφή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Δημοτικού. Με την ίδια απόφαση βέβαια χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία. Οπως δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε συνάντησή της με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (ΟΙΕΛΕ), θα εξετάσει το ζήτημα και θα αναζητηθεί νομική φόρμουλα για να αποσυρθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος.

Η υπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επανεξετάσει και τροπολογία η οποία κατατέθηκε επίσης προεκλογικά και επιτρέπει τη δυνατότητα φοίτησης ελλήνων μαθητών σε ξένα σχολεία χωρίς προϋποθέσεις. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή οι έλληνες μαθητές θα χάσουν την επαφή τους με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πραγματικότητα. «Δεδομένου ότι και τα ιδιωτικά σχολεία είναι μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η παρεχόμενη σε αυτά εκπαίδευση είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό,ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εντείνει την επόπτευση και τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξαλειφθούν οι παρανομίες που συχνά χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ. Η κυρία Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε επίσης να μελετήσει τις καταγγελίες για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ατόμων με παράνομους τίτλους σπουδών και ανύπαρκτα επαγγελματικά προσόντα.

Τα κενά
Την πρόσληψη 4.400 εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στα σχολεία ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου. Ετσι, από σήμερα αρχίζουν οι διορισμοί 2.000

αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομισθίων. Οι θέσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, είναι συμπληρωματικές στις 9.000 θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είχαν εγκριθεί ήδη για την κάλυψη των αναγκών στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, καθώς και στην ειδική αγωγή, στα μειονοτικά σχολεία και στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης.

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα» δήλωσε χθες η κυρία Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι από σήμερα παρουσιάζονται για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk