Ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο

Τον Σωκράτη Ξυνίδη πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα ο Γ. Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε συμμετοχή των πολιτών για αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης

Οι πολίτες μας ψήφισαν για τη ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Όσοι μας ψήφισαν αλλά και όσοι δε μας ψήφισαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν χωρίζεται και δεν διασπάται ανάλογα με το τι ψηφίζει ο καθένας, αλλά που ενώνει τη φωνή της ζητώντας σήμερα ριζικές αλλαγές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτησε την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα τηρήθουν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, ενώ για τα προγράμματα Σταζ (Stage)είπε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο για τους νέους, ως μέθοδος μαθητείας και όχι ως εργαλείο για το εμπόριο ψυχών και την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δύσκολο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο είναι η άμεση αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών, αξιών και της οικονομίας.

«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες γεμάτη προκλήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης (συγχωνεύσεις, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, δημόσια διαβούλευση, περιορισμός της σπατάλης κλπ) που αποδεικνύουν τη θέλησή της να κάνει τομές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα διαφάνειας, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην ενίσχυση της Βουλής και του ρόλου του βουλευτή και στο πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά με τους συναρμόδιους υπουργούς επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

«Στόχος, η δημιουργία πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας για τις τομές που έχουμε μπροστά μας» εξήγησε.

Για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση.

Τέλος, εξήρε το ρόλο και το έργο του κ. Γιάννη Ραγκούση στη θέση του γραμματέα και πρότεινε για το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και για τον γραμματέα μέλη χωρίς κυβερνητική θητεία. Για τη θέση του γραμματέα πρότεινε τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, βουλευτής Ξάνθης, είναι δικηγόρος και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, τον είχε τοποθετήσει και σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2007. Γεννήθηκε στη Ξάνθη στις 14-6-1963, είναι παντρεμένος από το 1990 με την κυρία Ελίνα Σταυρίδου και είναι πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου και της Αμαλίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και
έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1978.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk