Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ρεβανσισμός η κατάργηση των Σταζ, λέει η ΝΔ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει των stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η ΝΔ χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη που επιβεβαιώνει ότι «το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν», ενώ κάνει λόγο και για «ρεβανσισμό».

Ατιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα Σταζ (Stage) στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η ΝΔ χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη που επιβεβαιώνει ότι «το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν», ενώ κάνει λόγο και για «ρεβανσισμό».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Η σημερινή απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τα Σταζ , η απόλυση χιλιάδων νέων ανθρώπων, ένα επιβεβαιώνει: Το βαθιά κομματικό ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όσα χρόνια, όσες ηγεσίες του και αν περάσουν.

» Η σημερινή απαράδεκτη απόφαση έχει τραγικές συνέπειες για:

» * δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη μένουν χωρίς τίποτα. Κυριολεκτικά στο δρόμο. Η ανεργία, η άρνηση κάθε προοπτικής με την κατάργηση της μοριοδότησης, αυτός είναι ο πραγματικός ‘εργασιακός Μεσαίωνας’. Αποτέλεσμα του άλλου, του ‘ρεβανσιστικού Μεσαίωνα’ στον οποίο -όπως φαίνεται- ταχύτατα διολισθαίνει το δήθεν ‘ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ’,

» *για την ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμους για την κοινωνία τομείς. Δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. Παντού όπου οι χιλιάδες νέοι stagiers, μαζί με τη μαθητεία τους παρείχαν και σημαντικές υπηρεσίες.

» Τα τεράστια κενά που δημιουργούνται δεν θα καλυφθούν παρά μετά την παρέλευση μεγάλου χρόνου με παραλυτικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

» Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταπατώντας κάθε συνέχεια τους κράτους, αφαιρεί από χιλιάδες νέους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, νομοθετημένα, κεκτημένα δικαιώματά τους.

» Το συμπέρασμα είναι ότι: Το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανεμφανίζεται. Είναι εδώ. Ανάλγητο, εκδικητικό. Θυμίζουμε ότι αντίθετα με ότι κάνει η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 μερίμνησε χωρίς καμία διάκριση για χιλιάδες συμβασιούχους, που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ.

» Η ΝΔ δεσμεύεται ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή τους θα είναι δίπλα στους χιλιάδες αυτούς νέους ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της ΝΔ, για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη».

Το ΚΚΕ αναφέρει για την απόφαση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας.

» Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο πρέπει ενωμένοι να δώσουν μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά».

Αναφορικά με τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα stage, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι μεν της ΝΔ με τα stages υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας, οι δε του ΠΑΣΟΚ γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών. Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα».

Από τον ΣΥΝ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage πληρώνουν τα σπασμένα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.

» Εμείς επιμένουμε στις προτάσεις μας:

  • Τα προγράμματα stage πρέπει να καταργηθούν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να παίρνουν τον κατώτερο μισθό.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ, για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.
  • Να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους.

» Αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και για να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk