Τα μάθατε τα νέα;

Είμαστε οι πρώτοι στην κορυφή της λίστας αλλά μας αμφισβητούν. Η Ελλάδα προκρίθηκε μεταξύ κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η καλύτερη στο έλλειμμα, αλλά η Εurostat έβαλε δίπλα στο χρυσό μετάλλιο έναν αστερίσκο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η δική μας «τρύπα» (για το 2008) ανερχόταν στο 7,7% του ΑΕΠ. Με το αργυρό τιμήθηκε η Ιρλανδία με 7,2%, ενώ η Ρουμανία με 5,5% πήρε χάλκινο. Εκτός βάθρου η Βρετανία με 5%. Οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Είμαστε οι πρώτοι στην κορυφή της λίστας αλλά μας αμφισβητούν. Η Ελλάδα προκρίθηκε μεταξύ κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η καλύτερη στο έλλειμμα, αλλά η Εurostat έβαλε δίπλα στο χρυσό μετάλλιο έναν αστερίσκο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η δική μας «τρύπα» (για το 2008) ανερχόταν στο 7,7% του ΑΕΠ. Με το αργυρό τιμήθηκε η Ιρλανδία με 7,2%, ενώ η Ρουμανία με 5,5% πήρε χάλκινο. Εκτός βάθρου η Βρετανία με 5%. Οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Ξεχωρίζουν η Φινλανδία (4,5%), η Δανία (3,4%) και το Λουξεμβούργο (2,5%).

Ο αστερίσκος δίπλα στην πρωτιά εκφράζει την επιφύλαξη για τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη χώρα μας.

Πτωχός πλην όμως απλοχέρης είναι ο Ελληνας. Ετσι και ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τριγυρνά με άδειο εθνικό πορτοφόλι αλλά οι δεσμεύσεις, δεσμεύσεις. Θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις, αυτές που αφορούν την ενίσχυση των ασθενεστέρων. Θα δοθούν 2,5 δισ. ευρώ σε εκείνους που ζορίζονται περισσότερο.

Δείτε λοιπόν ποια δυσκολία προκύπτει. Ως πτωχός λογίζεται εκείνος που δηλώνει κάτω από 10.500 ευρώ τον χρόνο. Ελα μου ντε που κάποιοι δηλώνουν ως ετήσιο εισόδημα όσα βγάζουν τον μήνα… Οπότε ελήφθη απόφαση να ενισχυθούν οι σίγουρα πάμπτωχοι, δηλαδή όσοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα και υπάγονται σε κοινωνικές κατηγορίες: ανύπαντρες μανάδες, άνεργοι, πολύτεκνοι. Ως το τέλος του χρόνου θα πάρουν το κατιτί τους.

Για έξι μήνες παγώνουν οι «τακτοποιήσεις» που επινόησε για τους ημιυπαίθριους ο κ. Γ. Σουφλιάς. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί, όπως δήλωσε η υπουργός Πρασινάδας κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Δεν διευκρινίστηκε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, αν και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα γίνει νομιμοποίηση με μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σε κάθε περίπτωση το αδίκημα των πολλών προβάλλεται ως δίκαιο αίτημα, ως ανάγκη. Μετά όλο και κάποια πατέντα θα σκεφθούν οι εργολάβοι.

Καλοί άνθρωποι οι ιταλοί τραπεζίτες. Πάνω απ΄ όλα βάζουν τον άνθρωπο. Η Ενωση Τραπεζών της γείτονος προτείνει για έναν χρόνο το «πάγωμα» των δανείων ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Το μέτρο θα μπορέσει να εφαρμοστεί τουλάχιστον για 110.000 πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με δάνεια που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ. Η απόφαση της ένωσης δεν είναι υποχρεωτική για τα μέλη της, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τα πρώτα πέντε νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Grosso modo αφορούν τα εξής: Τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση, με δυνατότητα ρύθμισης χρεών για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών. Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Αρχίσαμεεε. Η πρώτη πορεία μαθητών και φοιτητών έγινε χθες. Τα αιτήματα είναι τα γνωστά μεταδικτατορικά: αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, κάλυψη κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ζητούν επίσης να μην αναγνωριστούν τα κολέγια. Τα αυτά αιτήματα προβάλλουν οι καταληψίες σε 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης. Θα ακουστεί συντηρητικό, αλλά ο πρώτος τρόπος για να αναβαθμιστεί η Παιδεία είναι να γίνονται τα μαθήματα. Οσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, η εκπαίδευση απαξιώνεται.

Την ώρα του συλλαλητηρίου εγκρίθηκε η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομισθίων.

Αν σας αρέσει το στριμωξίδι και έχετε άπειρο ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να μπείτε σε μια κάψουλα και να μείνετε εκεί μέσα για 17 μήνες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ζητεί εθελοντές για την προσομοίωση μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη μέσα σε μια κάψουλα, κοντά στη Μόσχα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ηλικία 20 ως 50 ετών, ύψος κάτω από 1,85 μέτρα και να μιλούν αγγλικά ή ρωσικά. «Η επιλογή θα βασιστεί στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική εμπειρία, στην ιατρική καταλληλότητα και στις κοινωνικές συνήθειες». Τυχόν διδακτορικά διπλώματα στην Ιατρική, στη Βιολογία ή στη Μηχανική θα ήταν σημαντικό προτέρημα. Τι ακριβώς θα κάνουν οι εθελοντές; Μέσα σε μια σφραγισμένη εγκατάσταση με όγκο 550 κυβικά μέτρα θα προσομοιώσουν το ταξίδι ως τον Αρη, την προσεδάφιση, την επικοινωνία με τη Γη με χρονοκαθυστέρηση και τις τυχόν επείγουσες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στο δύσκολο ταξίδι. Για την προηγούμενη προσομοίωση είχαν υποβάλει αίτηση πάνω από 5.600 άτομα.

Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλη Τσιατούρα ζήτησε και έλαβε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το περιστατικό στα Εξάρχεια και την κατά λάθος σύλληψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε παρουσίαση βιβλίου. Ολα άρχισαν όταν πεζή περιπολία αστυνομικών δέχθηκε επίθεση με πέτρες και τούβλα στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος. Ψάχνοντας για τους δράστες οι αστυνομικοί μπήκαν σε βιβλιοχώρο επί της πλατείας, όπου παρουσιαζόταν το βιβλίο του Χριστόφορου Κάσδαγλη «Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος». Ορισμένοι αντέδρασαν και οι αστυνομικοί τούς προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Υπάρχει και πολύ ωραίο βίντεο στο ΥouΤube με διάφορα γεροντοφρικιά της Αριστεράς να διαμαρτύρονται. Πάντως φαίνεται και με το μάτι ότι δεν είναι εκείνοι που πέταξαν τις πέτρες και τα τούβλα.

Τη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου προκειμένου στις θέσεις του Δημοσίου να προσλαμβάνεται προσωπικό μόνο μέσω ΑΣΕΠ ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Παράλληλα το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει την αξιολόγηση και επιλογή όλων των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο έπειτα από ενιαία προκήρυξη των θέσεων. Για να δούμε πού θα καταλήξουν οι καλές προθέσεις για αξιοκρατία.

Κύριε διευθυντά

Στη Λατινική Αμερική βρέθηκε τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Ούγκο Τσάβες ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να τραγουδούν στο μπάνιο. Συνέστησε το ντους να διαρκεί μόνο τρία λεπτά γιατί η χώρα έχει πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού και νερού. Καλό θα ήταν αυτές οι ειδήσεις να αποκρύπτονται γιατί μπορεί να εμπνευσθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και να θεσπίσει ειδικό τέλος ατομικής καθαριότητας.

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk