ΑΠΟΨΗ

Τα διλήμματα της οικονομίας και οι γενναίες αποφάσεις

Oι συνεχείς αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για μεν το δεύτερο τρίμηνο-0,3%, για δε το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου-1,5%, προοιωνίζονται περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Η καθίζηση αυτή της οικονομίας, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα πολυσυζητημένα, χρόνια, μόνιμα, διαρθρωτικά της προβλήματα και κατά δευτερεύοντα λόγο στη διεθνή κρίση έχει ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας, το «μούδιασμα» της κατανάλωσης εξαιτίας υπερδανεισμένων νοικοκυριών …

Τα διλήμματα της οικονομίας  και οι γενναίες αποφάσεις | tovima.gr

Oι συνεχείς αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για μεν το δεύτερο τρίμηνο-0,3%, για δε το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου-1,5%, προοιωνίζονται περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Η καθίζηση αυτή της οικονομίας, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα πολυσυζητημένα, χρόνια, μόνιμα, διαρθρωτικά της προβλήματα και κατά δευτερεύοντα λόγο στη διεθνή κρίση έχει ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας, το «μούδιασμα» της κατανάλωσης εξαιτίας υπερδανεισμένων νοικοκυριών (από 23,5% σε 48,4% του ΑΕΠ τα τελευταία 6 χρόνια) και κακής ψυχολογίας, την πτώση του εξαγωγικού εμπορίου και την αύξηση της ανεργίας (9,6% τον περασμένο μήνα, με συμμετοχή 12,4% των γυναικών και 22,9% των νέων 15-25 ετών). Το μεγάλο όμως δίλημμα, είτε της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων για ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων είτε της αντιμετώπισης των δίδυμων ελλειμμάτων, με βραχυπρόθεσμα πλέον μέτρα αφού το πλεονέκτημα των μακροπρόθεσμων το απωλέσαμε ως χώρα με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνταν και δεν έγιναν την περίοδο των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παραμένει πάντα ενεργό και επίκαιρο.

Οι προτεραιότητες στη λήψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, από πλευράς της κυβέρνησης, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να αγγίζουν δύο κυρίαρχα βασικά ζητήματα: Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στην κατεύθυνση αφενός ριζικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και αφετέρου ορθολογικότερης διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βασισμένης σε ένα νέο πλέον μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. Τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά και ο κατασκευαστικός οργασμός που τροφοδότησαν την πλασματική ανάπτυξη θα πρέπει σε έναν βαθμό να υποκατασταθούν από προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να λειτουργήσουν με όρους ανταγωνιστικούς στις διεθνείς αγορές (π.χ. τουρισμός, ναυτιλία, πράσινα προϊόντα κ.ά.). Οι σταθερές που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές είναι πρώτον, ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα κρίνονται για την κυβερνησιμότητά τους και τις κριτικές στοχεύσεις κατά προτεραιότητα που επιλέγουν στην πληθώρα της ατζέντας θεμάτων που έχουν προς επίλυση και δεύτερον, ότι ο δείκτης ανεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας στην ακατάσχετη πολιτική μπουρδολογία είναι εξαιρετικά εύθραυστος, κάτι που εξάλλου ερμηνεύει τις γρήγορες και μεγάλες μετακινήσεις του εκλογικού σώματος από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ηρθε ο καιρός που η πολιτική στη χώρα μας θα ασκείται από τις κυβερνήσεις και θα εμπεδώνεται από τους πολίτες επί του συγκεκριμένου και όχι επί του γενικού και απροσδιόριστου που δεν οδηγεί ποτέ σε λύσεις.

Ο κ. Αντώνης Ζαΐρης είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk