Οι κίνδυνοι της αξιοκρατίας

Θα χρειαστεί ολίγη από ριάλιτι για να γίνει πιστευτή η επιλογή γενικών γραμματέων απευθείας από τη λαϊκή βάση. Δηλαδή να πάει η κάμερα στο σπίτι του επιλεγμένου, ο οποίος έκπληκτος θα δηλώνει ότι δεν περίμενε ποτέ στη ζωή του μια τέτοια εξέλιξη καθώς ήταν πάντοτε μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Η δήλωση που πολλοί θέλουν να ακούσουν είναι «δεν είμαι καν ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ, θα κάνω όμως ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης». Με μια τέτοια επιλογή θα δικαιωνόταν και ο κ.

Θα χρειαστεί ολίγη από ριάλιτι για να γίνει πιστευτή η επιλογή γενικών γραμματέων απευθείας από τη λαϊκή βάση. Δηλαδή να πάει η κάμερα στο σπίτι του επιλεγμένου, ο οποίος έκπληκτος θα δηλώνει ότι δεν περίμενε ποτέ στη ζωή του μια τέτοια εξέλιξη καθώς ήταν πάντοτε μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Η δήλωση που πολλοί θέλουν να ακούσουν είναι «δεν είμαι καν ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ, θα κάνω όμως ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης». Με μια τέτοια επιλογή θα δικαιωνόταν και ο κ. Χάρης Παμπούκης ο οποίος ανέλαβε να ξεψαχνίσει τα 23.000 βιογραφικά που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αν εμφανιστούν τέτοια άξια στελέχη, φερμένα από το πουθενά, δηλαδή από την ανοιχτή κοινωνία, θα δικαιωθούν εκείνοι οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν προς το ΠαΣοΚ, συμβάλλοντας στο εντυπωσιακό ποσοστό. Τι θα γινόταν όμως αν και οι 88 γενικοί γραμματείς αναδύονταν από τη δεξαμενή των άξιων άσχετων (άξιων στον τομέα τους, άσχετων κομματικά); Είναι προφανές ότι σε όλη την επικράτεια τα μέλη του ΠαΣοΚ θα πάρουν φωτογραφίες του υπουργού Επικρατείας και θα του πετούν βελάκια.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Παμπούκη εργάστηκαν ομάδες, με καθήκον να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Τα μισά από τα βιογραφικά δεν πληρούσαν ούτε κατά διάνοια τις απαιτήσεις της θέσης, όπως πτυχιούχοι ΙΕΚ. Η creme de la creme αριθμεί 900 άτομα, οπότε η δεύτερη φάση θα είναι εξίσου δύσκολη. Πόσο μάλλον αφού οι υποψήφιοι θα κριθούν σε προσωπικό επίπεδο. Αποφασίζουν 14 υπουργοί σε συνεργασία με τους επιτελείς του Μαξίμου και όπου χρειαστεί με τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Πώς γίνεται όμως ήδη να ακούγονται ονόματα υποψηφίων, αδιάφθορων και ικανών, που ταιριάζουν στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Γιατί λένε ορισμένοι ότι θα λειτουργήσει το «μιλητό»; Ενώ γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι κάθε άξιος επιστήμονας μάνατζερ έχει πιθανότητες να πάρει μια γεύση από εκτελεστική εξουσία, υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις. Κάποια άτομα διεκδικούν τη θέση πιέζοντας και υπενθυμίζοντας την αφοσίωση που επέδειξαν επί μα κρόν στον πράσινο ήλιο. Ισως επιλεγούν καθώς οι υπουργοί δεν θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν αν φανεί ότι δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους με τους προτεινόμενους γενικούς γραμματείς.

Ο κ. Χάρης Παμπούκης είναι ο τελευταίος που θα διαμαρτυρηθεί εάν οι υπουργοί τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία. Ξέρει ότι στις επιτελικές θέσεις τοποθετούνται έμπιστα άτομα. Το ξέρει γιατί και ο ίδιος υπήρξε ο κατ΄ εξοχήν έμπιστος του κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι πολιτικοί δουλεύουν με την ομάδα τους, επιλέγουν τους συμβούλους τους με προσωπικούς όρους και τούτο είναι απολύτως φυσικό και θεμιτό. Διαλέγουν συνεργάτες μέσα από έναν κύκλο εμπιστοσύνης. Ετσι ακριβώς λειτούργησε και τώρα ο Πρωθυπουργός προκρίνοντας άτομα του στενού περιβάλλοντός του σε κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνηση. Μιλούν όλοι για «Τέσσερις σωματοφύλακες» που εργάζονται ευλαβικά για τον αρχηγό τους. Το ίδιο θα επιδιώξουν και οι υπουργοί, έχοντας ως ένα σημείο δίκιο. Για φανταστείτε πόσο δυσλειτουργικό θα είναι σε ένα υπουργείο να σκυλοτρώγονται αντί να δουλεύουν.

Υπάρχει μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών ονομάτων. Πάει από Δευτέρα σε Δευτέρα. Είναι προφανές ότι η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τούτο σημαίνει ότι οι πολίτες πίστεψαν στη δίκαιη διαδικασία. Αν αποδειχτεί φούμαρο θα είναι πολύ χειρότερο από ό,τι αν άφηναν τα πράγματα στην πεπατημένη. Για να προλάβει το κακό ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι το Μαξίμου δεν υποκαθιστά το ΑΣΕΠ, δεν πρόκειται ούτε για διαγωνισμό ούτε για τυπική διαδικασία. Ως δικηγόρος πάει να προλάβει δικαστικές προσφυγές. Το ουσιώδες: η διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων ίσως να μην είναι αδιάβλητη αλλά έχει καλό πνεύμα. Αντιμετωπίζει δύο εχθρούς. Πρώτα τους καχύποπτους που δεν πιστεύουν ότι το κράτος θα αποβάλει τον κομματικό χαρακτήρα του. Κατά δεύτερον τους παραταξιακούς που βλέπουν το κράτος ως προέκταση του κόμματος. Δύσκολα τα πράματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk