ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Επιτόκια και επώδυνη εμπειρία

Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο στις αρχές Οκτωβρίου, οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν έξοδο από το καθεστώς της ιδιαίτερα προσαρμοστικής πολιτικής που επικρατεί σήμερα παγκοσμίως εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ερώτημα σχετικά με το ποια κεντρική τράπεζα θα εξέλθει πρώτη από τη χαλαρή πολιτική. Για την JΡ Μorgan Αsset Μanagement, οι οικονομίες στις οποίες είναι ισχυρή η παρουσία των εμπορευμάτων …

Επιτόκια και  επώδυνη εμπειρία | tovima.gr

Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο στις αρχές Οκτωβρίου, οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν έξοδο από το καθεστώς της ιδιαίτερα προσαρμοστικής πολιτικής που επικρατεί σήμερα παγκοσμίως εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ερώτημα σχετικά με το ποια κεντρική τράπεζα θα εξέλθει πρώτη από τη χαλαρή πολιτική.

Για την JΡ Μorgan Αsset Μanagement, οι οικονομίες στις οποίες είναι ισχυρή η παρουσία των εμπορευμάτων (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Νορβηγία) θα προβούν σε μέτρα σύσφιγξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και από την Τράπεζα της Αγγλίας, πιθανόν προς τα τέλη του 2010.

Για ορισμένους αναλυτές πάντως η πιθανότητα αναθέρμανσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να προβληματίσει τις κεντρικές τράπεζες, η πολιτική των οποίων στοχεύει στον επίσημο και όχι στον δομικό πληθωρισμό, όπως είναι η ΕΚΤ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να προβεί σε σύσφιγξη της πολιτικής της, αν και αυτό θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τις οικονομίες που επλήγησαν σημαντικά, μεταξύ των οποίων είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη γωνία. Χθες, π.χ., ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «Α-» από «Α», απόρροια και της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5%, διατηρώντας αρνητική (negative) την προοπτική (outlook), κάτι που δεν αποκλείει περαιτέρω υποβαθμίσεις. Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις χώρες που χρωστούν, ενώ όσο οι αγορές είναι καλές, ωθούμενες από τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, τον χαμηλό πληθωρισμό και την προσαρμοστική πολιτική, τα πράγματα μπορεί να παραμείνουν ελεγχόμενα. Αν όμως οι συνθήκες μεταβληθούν, το κόστος δανεισμού της χώρας όπως και η βιαιότητα της επιβολής μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επώδυνη εμπειρία για όλους. Ευτυχώς τουλάχιστον κυριαρχεί η άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα βιαστούν να αποσύρουν τη στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς θα προτιμήσουν να καθυστερήσουν την αύξηση των επιτοκίων παρά να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk