Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, από την Αθήνα, γράφει: Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αναβιώσει τα σχέδια ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης του Δέλτα του Φαλήρου, όπως αυτά είχαν συζητηθεί πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ή όπως θα ξανασυζητηθούν με την επιρροή του επιτυχημένου πολεοδόμου Χοσέπ Αντον Ασεμπίγιο. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάτοικος του Λεκανοπεδίου που να μην ονειρεύεται το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιό της μέτωπο.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Μετρό και προς το Δέλτα Φαλήρου»
Ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, από την Αθήνα, γράφει:

Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αναβιώσει τα σχέδια ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης του Δέλτα του Φαλήρου, όπως αυτά είχαν συζητηθεί πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ή όπως θα ξανασυζητηθούν με την επιρροή του επιτυχημένου πολεοδόμου Χοσέπ Αντον Ασεμπίγιο. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάτοικος του Λεκανοπεδίου που να μην ονειρεύεται το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιό της μέτωπο. Ας θυμηθούμε και τη δρομολογημένη ευεργεσία του Ιδρύματος Νιάρχου στην ίδια περιοχή, όπου ένας αρχιτέκτονας super star, ο Renzo Ρiano, θα δημιουργήσει ένα υπέροχο συγκρότημα δύο αυτοτελών κτιρίων – για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή- και μιας πλατείας/αγοράς πλάι σε κανάλι, καθώς και ενός ευμεγέθους πρωτοποριακού πάρκου με μεσογειακή βλάστηση. Ας θυμηθούμε επίσης και τον Αβέρωφ, την τριήρη Ολυμπιάδα και την σκοπούμενη μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου. Αν ως το 2015 το μέτωπο αυτό αποτελεί έναν κύριο προορισμό διασκέδασης, ψυχαγωγίας, μόρφωσης και- γιατί όχι- εμπορίου, μοιάζει κρίμα να μη σχεδιαστεί από σήμερα – και να υλοποιηθεί ταυτοχρόνως με την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπουμια σημαντική επέκταση του Μετρό προς την Οπερα και το Δέλτα. Χωρίς να είμαι ειδικός, μία διακλάδωση της γραμμής Ανθούπολη- Ελληνικό από τον σταθμό Συγγρού-Φίξ και κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού μοιάζει απολύτως βιώσιμη και απαραίτητη, μια και θα εξυπηρετήσει μια διαδρομή πυκνής κατοίκησης, πολύ σημαντικής επιχειρηματικής λειτουργίας και κοινωνικής λειτουργίας. Εναλλακτικά θα μπορούσε να μελετηθεί η μετατροπή της σχεδιαζόμενης γραμμής 4 από «U» σε «Υ» με σταθμό σύγκλισης τον Ευαγγελισμό και πορεία μέσω Μετς/ Παναθηναϊκού Σταδίου και Συγγρού-Φιξ κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού προς την Οπερα/ Βιβλιοθήκη/ Δέλτα.

«Σεβασμός στην ελληνική ιστορία!»
Ο κ. Εmanuele Greco, διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, γράφει:

Διάβασα στο «Βήμα» του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου, σ. 28, την πολλοστή καταστροφική είδηση (εδώ και πολύ καιρό η αρχαιολογία χρησιμοποιείται για εντυπωσιασμό) της ανακάλυψης του Λαβυρίνθου στην Κρήτη. Μετά από την είδηση της ανακάλυψης του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Πάλη της Κεφαλλονιάς, η πολλοστή ταύτιση της Ατλαντίδας με τη Σαντορίνη, έλειπε μόνον ο Μινώταυρος για να διεγείρει τη φαντασία μιας κοινής γνώμης που αρέσκεται σε τρανταχτά γεγονότα αλλά είναι απροστάτευτη μπροστά στη μετάδοση αβάσιμων επιστημονικών ειδήσεων. Ως μελετητής και λάτρης της Ελλάδας διαμαρτύρομαι με όλες μου τις δυνάμεις και ζητώ σεβασμό στην ελληνική ιστορία ενάντια σε όποιον θέλει τον Αχιλλέα να βγαίνει από τον Δούρειο Ιππο και τον Αγαμέμνονα να πεθαίνει στην Τροία, ενάντια σε όποιον κακομεταχειρίζεται τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες ή ψάχνει το ανάκτορο του Οδυσσέα ή τα ίχνη του Μινώταυρου. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν χρειάζεται τέτοια πράγματα για να είναι ελκυστικός και αστείρευτη πηγή συγκίνησης.

«Ενωμένοι στο πλευρό της ΕΕΣ»
Από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών η παρακάτω επιστολή:

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διαμαρτύρεται έντονα για το απαράδεκτο και ανώνυμο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, στις 21 Οκτωβρίου 2009, με ένα κείμενο που στοχεύει να δώσει πλασματική εικόνα, ότι δήθεν διαλύεται η ΕΕΣ, στηρίζοντας έμμεσα τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φαίνεται ότι κορυφώνονται πλέον οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του ΕΚΚ που στόχο έχουν την εξασθένηση του συνδικαλιστικού ρόλου της ΕΕΣ και του προέδρου της Χάρη Παπαδόπουλου, με μόνο στόχο την επικράτηση του εκλεκτού του Γιώργου Βουλγαράκη, Γιώργου Παπαλιού και της ομάδας συμφερόντων που τον στηρίζει. Μετά τις καταγγελίες της ΕΕΣ για την ανεπάρκεια της οικονομικής διαχείρισης της παρούσας διοίκησης του ΕΚΚ, που ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με 11,5 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα για το 2009, δηλαδή σύνολο 17,5 εκατομμύρια ευρώ, έχει μειώσει δραματικά τις χρηματοδοτήσεις των σκηνοθετών και στη γενική του συνέλευση καταψηφίστηκε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του. Στη δε σημερινή του επαναληπτική γενική συνέλευση δεν επιτεύχθηκε απαρτία, παρ΄ όλη τη μεγάλη προσπάθεια του προέδρου του να εκμαιεύσει τη συμμετοχή των μελών στη γενική συνέλευση και τη θετική τους ψήφο. Η ΕΕΣ βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο επειδή επιθυμεί να ξεσκεπάσει εδώ και καιρό τη διοίκηση του ΕΚΚ για το έργο τεσσάρων χαμένων χρόνων και τη διχαστική τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρός του. Σε αντίθεση με το δημοσίευμα του «Βήματος» που θέλει την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπό διάλυση, το σύνολο των μελών της τάσσεται ενωμένο στο πλευρό της ΕΕΣ και του προέδρου της, υπερασπιζόμενο την ίση μεταχείριση των σκηνοθετών απέναντι σε νόμους, θεσμούς και ομάδες. Ισχυρή απόδειξη των ανωτέρω είναι η μεγάλη γενική συνέλευση των μελών της Εταιρείας μας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου και επικύρωσε ομόφωνα τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου της ΕΕΣ, και τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει.

«Κλέβονται δέματα στα ΕΛΤΑ»
Η κυρία Αννα Γεωργιάδου, από τη Δροσιά Αττικής, γράφει:

Είναι ευρύτερα γνωστό και από τηλεοπτικές εκπομπές ότι δέματα που αποστέλλονται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων κλέπτονται και δεν φθάνουν στους παραλήπτες τους, χωρίς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να ενεργούν αποτελεσματικά για την καταστολή του απαράδεκτου φαινομένου που διασύρει μια τόσο σημαντική Δημόσια Υπηρεσία και κατ΄ επέκταση την πατρίδα μας. Είμαι και εγώ θύμα ανάλογου περιστατικού, για το οποίο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί από διμήνου και κωφεύουν. Συστημένο δέμα, αξίας 1.300 ευρώ, που μου απεστάλη από την Αγγλία στη διεύθυνση κατοικίας μου στην Αττική, την 5η Αυγούστου 2009, δεν έχει φθάσει ακόμη και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ούτε απάντηση παίρνω ούτε αποζημίωση!

Για το «νεοδημοκρατικό προϊόν»
Ο κ. Ν. Παπαδιονυσίου, ΜΜΜ/ΕΜΠ, ομότιμο μέλος ΤΕΕ, από το Παλαιό Φάληρο της Αθήνας, γράφει:

Οταν το προϊόν παράγεται με εντελώς συγκεκριμένα υλικά, με τον ίδιο τρόπο ποιοτικά ελεγμένα, με εντελώς παρόμοιο συνταγολόγιο, στην ίδια ή εντελώς παρόμοια γραμμή παραγωγής, παραγόμενο από τους ίδιους ανθρώπους ή από αντικαταστάτες τους της ίδιας ακριβώς κουλτούρας, λέμε ότι είναι προϊόν συγκεκριμένης ιχνηλασιμότητας. Στη συγκεκριμένη συγκυρία το αναμενόμενο προϊόν είναι η νέα ΝΔ και ο νέος πρόεδρός της. Με εκλέκτορες, «δασκάλους» και διανοητές τους ίδιους, ίδιας κουλτούρας, ανθρώπους που επέλεξαν τον απελθόντα πρόεδρό της και το μεγάλο ποσοστό των στελεχών της, με αποτέλεσμα τον γνωστό τρόπο διακυβέρνησής τους, το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς παρόμοιο. Θα οδηγήσει σε αποτυχία. Μόνο με πάνω από ένα εκατομμύριο νέους εκλέκτορες από τον λαό θα μπορέσει να προκύψει κάτι καλό για το κόμμα αυτό και τη χώρα μας. Το ΠαΣοΚ, ευτυχώς, ξεπέρασε τον σκόπελο του κακού εαυτού του με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του αρχηγού του και με την ανάληψη της διακυβέρνησης από νέα κυρίως αλλά και παλιά πρόσωπα με επίπεδο και ήθος. Θα δούμε τα αποτελέσματά τους. Ο λαός δεν ζητάει πολλά στην ουσία αμέσως. Εχει υπομονή. Του αρκεί προς το παρόν το σταμάτημα της κατηφόρας της χώρας και το ότι μπορεί να ελπίζει. Για να λειτουργήσει όμως η Δημοκρατία μας χρειαζόμαστε και μια ισχυρή, ηθική, με ορθά επιχειρήματα αντιπολίτευση, χωρίς λαϊκισμούς. Ο λαός το εύχεται αυτό. Αυτό μπορεί να προκύψει όσον αφορά τη ΝΔ με πλήρη διακοπή της… ιχνηλασιμότητας τού προς παραγωγήν προϊόντος της με νέους ανθρώπους, ηθικούς, με μόρφωση, στόχους όχι προσωπικούς αλλά για τη χώρα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk