Υποβάθμιση-«πέναλτι» για το έλλειμμα

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α» προχώρησε χθες η Fitch Ratings μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) ότι το 2008 η Ελλάδα εμφάνισε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (7,7% του ΑΕΠ) και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (99,2% του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, αλλά και την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ότι εφέτος το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 12,5% του ΑΕΠ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ελληνική κατάρρευση είχε ήδη αρχίσει από το 2007 αλλά τώρα πλέον τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιασθεί.

Υποβάθμιση-«πέναλτι» για το έλλειμμα | tovima.gr

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α» προχώρησε χθες η Fitch Ratings μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) ότι το 2008 η Ελλάδα εμφάνισε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (7,7% του ΑΕΠ) και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (99,2% του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, αλλά και την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ότι εφέτος το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 12,5% του ΑΕΠ.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ελληνική κατάρρευση είχε ήδη αρχίσει από το 2007 αλλά τώρα πλέον τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιασθεί.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προέβη στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα (πλην του ευρώ) σε «Α-» από «Α», ενώ και η προοπτική (outlook) είναι αρνητική.

Η Fitch αναμένει τώρα το χρέος της χώρας να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα αναφέρει ότι το έλλειμμα το 2010 δεν θα πέσει κάτω του 9%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε δημόσιο χρέος περί του 120% επί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk