Τα ελλείμματα έφεραν την πρώτη υποβάθμιση

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α» προχώρησε χθες η Fitch Ratings μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) ότι το 2008 η Ελλάδα εμφάνισε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (7,7% του ΑΕΠ) και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (99,2% του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, αλλά και την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ότι εφέτος το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 12,5% του ΑΕΠ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ελληνική κατάρρευση είχε ήδη αρχίσει από το 2007 αλλά τώρα πλέον τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιασθεί.

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α» προχώρησε χθες η Fitch Ratings μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) ότι το 2008 η Ελλάδα εμφάνισε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (7,7% του ΑΕΠ) και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (99,2% του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, αλλά και την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ότι εφέτος το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 12,5% του ΑΕΠ.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ελληνική κατάρρευση είχε ήδη αρχίσει από το 2007 αλλά τώρα πλέον τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιασθεί.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προέβη στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα (πλην του ευρώ) σε «Α-» από «Α», ενώ και η προοπτική (outlook) είναι αρνητική.

Η Fitch αναμένει τώρα το χρέος της χώρας να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα αναφέρει ότι το έλλειμμα το 2010 δεν θα πέσει κάτω του 9%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε δημόσιο χρέος περί του 120% επί του ΑΕΠ, ως το τέλος του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη έκθεσή του ο Fitch τοποθετούσε το δημόσιο χρέος στο 108,4% επί του ΑΕΠ για το 2010. Μάλιστα δικαιολογεί την απόφασή της μιλώντας για «συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες στα δημοσιονομικά στοιχεία που ουσιαστικά υπονομεύουν την αξιοπιστία των σχεδίων για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση».

Το 2010 η χώρα μας θα προσφύγει σε δανεισμό άνω των 55 δισ. ευρώ, ενώ άμεσα προχωρεί σε πρόσθετο δανεισμό άνω των 5 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία αυτά που ανακοινώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας προκύπτουν τα εξής:

– πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία ήταν ήδη από το 2007 ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», και – δεύτερον, ότι ειδικά για τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας οι Βρυξέλλες εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι η πραγματική δημοσιονομική θέση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που τα ελληνικά στοιχεία απεικονίζουν.

Η ιδιομορφία της Ελλάδας εν προκειμένω έγκειται στο γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά της δεν επιδεινώθηκαν συνεπεία της κρίσης, αλλά πριν από αυτήν και λόγω των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Η Ισπανία και η Ιρλανδία, για παράδειγμα, οι οποίες το 2008 εμφάνισαν – και αυτές- σοβαρή επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών τους, βρέθηκαν σε προβληματική κατάσταση κυρίως λόγω της κρίσης στους τομείς των τραπεζών και των κατασκευών και όχι λόγω των συνολικότερων προβλημάτων τους.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, γενικότερα τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατώνμελών της ΕΕ για το 2008, στην ανακοίνωση της Εurostat επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των «27» αυξήθηκε από 0,8% του ΑΕΠ το 2007 σε 2,3% το 2008 και το έλλειμμα των χωρών-μελών της ευρωζώνης αυξήθηκε από 0,6% το 2007 σε 2%. Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα σημειώθηκαν στην Ελλάδα (7,7%), στην Ιρλανδία (7,2%), στη Ρουμανία (5,5%) και στη Μεγάλη Βρετανία (5%) ενώ πλεονάσματα σημείωσαν 8 κράτη-μέλη.

Παράλληλα το δημόσιο χρέος των «27» αυξήθηκε από 58,7% το 2007 σε 61,5% του ΑΕΠ το 2008 και στην ευρωζώνη από 66% σε 69,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Εurostat, 9 κράτη-μέλη σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ: Ιταλία (105,8%), Ελλάδα (99,2%), Βέλγιο (89,8%), Ουγγαρία (72,9%), Γαλλία (67,4%), Πορτογαλία (66,3%), Γερμανία (65,9%), Μάλτα (63,8%) και Αυστρία (62,8%)

Ανησυχία στην ΕΚΤ για την Ελλάδα
Η έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η αξιοπιστία των στοιχείων που δίνει η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά και ανησυχητικά φαινόμενα.

Το θέμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απασχόλησε επί μακρόν και τους κεντρικούς τραπεζίτες στη χθεσινή καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους στη Φραγκφούρτη, όπου συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος . Η αναξιοπιστία της χώρας και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός προβληματίζουν σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Και περιμένουν όλοι σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη τα πρώτα μηνύματα από τον προϋπολογισμό του 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τις δυσμενείς εξελίξεις ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι για όλα ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση και ότι « άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στον σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διαφυλάξουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk