Σχοινοβατεί η ανάκαμψη στις ΗΠΑ

Τα συνεχιζόμενα εντυπωσιακά αποτελέσματα των αμερικανικών κολοσσών το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οικονομία των ΗΠΑ, έχει μπει στο μονοπάτι της ανάκαμψης. Ωστόσο η πολύ πιο ρόδινη από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ αγνοήθηκε, για δεύτερη κατά σειρά φορά την τρέχουσα εβδομάδα, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα υποτονική από τη στιγμή που η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να παραπαίει.

Τα συνεχιζόμενα εντυπωσιακά αποτελέσματα των αμερικανικών κολοσσών το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οικονομία των ΗΠΑ, έχει μπει στο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Ωστόσο η πολύ πιο ρόδινη από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ αγνοήθηκε, για δεύτερη κατά σειρά φορά την τρέχουσα εβδομάδα, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα υποτονική από τη στιγμή που η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να παραπαίει. Τις ανησυχίες αυτές προκάλεσαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι επί εβδομαδιαίας βάσεως οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000. Η Wall Street κατάφερε να ξεπεράσει την αρχική της αδυναμία και να περάσει στα κέρδη. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Αντίθετα οι αγορές της Ευρώπης δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν και έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση 0,96%, 1,21% και 1,35% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι και στην Ευρώπη τα επιχειρηματικά νέα ήταν πολύ θετικά. Μεταξύ των άλλων, τα κέρδη της Credit Suisse ανήλθαν στα 2,35 δισ. ελβετικά φράγκα και τα κέρδη της Deutsche Βank στα 1,4 δισ. ευρώ. Η αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές στήριξε για μία ακόμη φορά το δολάριο. Το ευρώ, ενώ είχε ανοδικές τάσεις και έχει φθάσει ως τα 1,5036 δολάρια, στη συνέχεια υποχώρησε στα 1,5009 δολάρια.

Οι ανησυχίες των επενδυτών είχαν ήδη ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από την Κίνα. Οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας κατά 8,9% επί ετησίας βάσεως το τρίτο τρίμηνο έδωσαν νέα καύσιμα στο σενάριο ότι το Πεκίνο θα εξαναγκαστεί το ταχύτερο δυνατόν να αποσύρει ορισμένα από τα γενναιόδωρα πακέτα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, με συνέπεια ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης και- βαρόμετρο για την ψυχολογία της αγοράς- να κλείσει με πτώση 0,62%, στις 3.051

μονάδες. Στα γενναιόδωρα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται τα 585 δισ. δολάρια τόνωσης της οικονομίας, η απεριόριστη στήριξη του εξαγωγικού τομέα και κυρίως η τεράστια χορήγηση δανείων από τις κρατικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές Αρχές χρησιμοποίησαν το ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να δρομολογήσουν μια από τις δραματικότερες νομισματικές επεκτάσεις στην ιστορία. Η έκδοση νέων δανείων από τις κρατικές τράπεζες της Κίνας έχει εκτιναχθεί στα ύψη ρεκόρ των 1,27 τρισ. δολαρίων από τις αρχές του τρέχοντος έτους και η προσφορά χρήματος έχει επεκταθεί με σχεδόν τριπλάσιους ρυθμούς απ΄ ό,τι στις ΗΠΑ.

Η τεράστια αυτή πιστωτική τόνωση βοήθησε στην εδραίωση της εμπιστοσύνης και στην αύξηση της δραστηριότητας σε πολλούς τομείς. Κυρίως ωστόσο διοχετεύθηκε στο χρηματιστήριο και στην αγορά ακινήτων. Η αξία των ακινήτων έχει ανέλθει κατά 73% τον τρέχοντα χρόνο και οι κινεζικές αγορές έχουν σημειώσει άλμα της τάξεως του 80% μέσα σε επτά μήνες. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως και η κινεζική κυβέρνηση, βλέποντας ότι η πλημμυρίδα της ρευστότητας οδηγεί σε κερδοσκοπικές φούσκες το χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων, θα εξαναγκαστεί να σφίξει πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν τη σούπερ χαλαρή δημοσιονομική της πολιτική. Ηδη αυτές οι ανησυχίες έχουν φρενάρει το ράλι των κινεζικών αγορών.

Πάντως ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποσύρει η κινεζική κυβέρνηση τη ρευστότητα από την οικονομία, διότι οι εξαγωγές- η ατμομηχανή της ισχυρής ανάπτυξης της Κίνας- συνεχίζουν να είναι ασθενείς. Παρ΄ ότι ο τομέας των εξαγωγών έχει παρουσιάσει κάποια βελτίωση, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα συγκρινόμενος με τα περασμένα χρόνια. «Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται ακόμη στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ανάκαμψης και της σταθεροποίησης» δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας Λι Χιατσάο και επεσήμανε: «Τα θεμέλια της ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σταθερά, οι πιέσεις της ζήτησης από το εξωτερικό είναι ακόμη ισχυρές, ενώ εμείς πρέπει να τονώσουμε την εγχώρια ζήτηση και να αναδιαρθρώσουμε τις δομές της οικονομίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk