Στα πράγματα

Λύσεις για τους μικρομεσαίους από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα του λογισμικού για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Data Communication κ. Π.Βασιλειάδη. Οπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα», η παγκόσμια κρίση όντως έχει αναστείλει την ανάπτυξη της πληροφορικής στη χώρα μας. Ωστόσο η τάση αυτή θα αναστραφεί την επόμενη χρονιά.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα του λογισμικού για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Data Communication κ. Π.Βασιλειάδη. Οπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα», η παγκόσμια κρίση όντως έχει αναστείλει την ανάπτυξη της πληροφορικής στη χώρα μας.
Ωστόσο η τάση αυτή θα αναστραφεί την επόμενη χρονιά.

– Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στον κλάδο;

«Συνολικά στον κλάδο πληροφορικής η ανάπτυξη εφέτος θα διαμορφωθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 3% ως 3,5%. Στην αναστροφή του κλίματος αυτού εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και οι αποφάσεις των μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της μηχανογράφησης-μηχανοργάνωσής τους. Κάτι που το ανέβαλαν όλον αυτόν τον καιρό τηρώντας μια επιφυλακτική στάση λόγω της ύφεσης».

– Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής αγοράς λογισμικού;

«Η ελληνική αγορά λογισμικού ως αναπτυσσόμενη αγορά έχει μεγάλα περιθώρια επέκτασης. Στο πλαίσιο αυτό και η εταιρεία μας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και συνεργατών. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία θα προσπαθήσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες, την εμπειρία της, αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα εξέλιξής της».

– Πρέπει να γίνονται επενδύσεις σε περίοδο ύφεσης;

«Στις δύσκολες περιόδους μια εταιρεία, αν θέλει να προχωρεί γερά και σε υγιείς βάσεις, κάνει νέες επενδύσεις. Ηδη η εταιρεία μας έχει επενδύσει 3,3 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Στον δικό μας κλάδο, της ανάπτυξης λύσεων λογισμικού, προχωρούμε στην ανάπτυξη νέων “εργαλείων”, στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε με την έξοδο από την κρίση να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό ανταγωνισμό».

– Εχετε επηρεασθεί από την κρίση;

«Ο κύκλος εργασιών μας για τη χρήση 2008-2009 έκλεισε ελαφρά πιο κάτω από τη χρήση 2007-2008. Μείωση ακόμη παρουσίασε και η καθαρή κερδοφορία μας, η οποία ήταν 335.000 ευρώ έναντι 806.000 ευρώ. Μοναδική αιτία για την πτώση είναι η κρίση στην αγορά και η απροθυμία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις μηχανοργάνωσης. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η Data Communication στα 22 χρόνια δραστηριοποίησής της με επίκεντρο το λογισμικό για λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, διαθέτει εγκαταστημένες 35.000 εφαρμογές σε 17.000 πελάτες και προχωρεί στον εμπλουτισμό του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με δύο νέες λύσεις: το DC Retail System που αποτελεί σύστημα αυτοματοποίησης λιανικών πωλήσεων και το Βusiness Αnalysis που εξυπηρετεί λεπτομερή πληροφόρηση και στατιστικές αναλύσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk