Να (μην) ντύσουμε τους γυμνούς

Το γυμνό δεν θα καλυφθεί στην αποψινή επίσημη παράσταση του «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Οι δύο ερμηνευτές θα εμφανιστούν ολόγυμνοι, όπως κάθε βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή του πλήρως ανακαινισμένου Κτιρίου Τσίλερ. Το Εθνικό Θέατρο διά στόματος του δημιουργού τού «Πουθενά» και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά διευκρινίζει ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση-λογοκρισία και ότι αυτή η απόφαση είναι οριστική και έχει ληφθεί πολύ προτού δημοσιοποιηθεί το θέμα. Αλλωστε ούτε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε: έγινε απλή αναφορά, για να δοθεί η διαβεβαίωση του Γιάννη Χουβαρδά ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Το γυμνό δεν θα καλυφθεί στην αποψινή επίσημη παράσταση του «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Οι δύο ερμηνευτές θα εμφανιστούν ολόγυμνοι, όπως κάθε βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή του πλήρως ανακαινισμένου Κτιρίου Τσίλερ. Το Εθνικό Θέατρο διά στόματος του δημιουργού τού «Πουθενά» και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά διευκρινίζει ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση-λογοκρισία και ότι αυτή η απόφαση είναι οριστική και έχει ληφθεί πολύ προτού δημοσιοποιηθεί το θέμα. Αλλωστε ούτε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε: έγινε απλή αναφορά, για να δοθεί η διαβεβαίωση του Γιάννη Χουβαρδά ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Είναι αλήθεια πάντως ότι Παπαϊωάννου και Χουβαρδάς μοιράστηκαν πολλές και διάφορες σκέψεις σχετικά με τα εγκαίνια και την επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου- ανάμεσά τους την ασφάλεια της βραδιάς, τον χώρο όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια και το γυμνό στην επίσημη πρεμιέρα, λόγω της παρουσίας κρατικών λειτουργών και εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μιλώντας στο «Βήμα» υπογράμμισε ότι η σκηνή δεν θα αλλάξει: «Είμαι δυσαρεστημένος γιατί μια απλή σκηνή παίρνει τη διάσταση σκανδάλου και συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του κοινού. Εφτιαξα μια παράσταση σαν μια διακριτική τελετή γονιμοποίησης ενός χώρου. Δυστυχώς δεν μπορεί να λειτουργήσει απλώς σαν μια χειρονομία. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται και η παράσταση παίρνει τον δρόμο της.

»Είμαι γυμνιστής εδώ και 20 χρόνια και γνωρίζω καλά το γυμνό. Στη δουλειά μου δεν το χρησιμοποιώ ποτέ πολιτικά. Για μένα είναι κάτι τελείως φυσικό. Θυμάμαι τον προβληματισμό μας στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας για το αν θα έπρεπε ή όχι να εμφανιστεί γυμνή η έγκυος γυναίκα στην πομπή. Από σεβασμό στις μουσουλμανικές χώρες και στην παγκόσμια προβολή του θεάματος, αποφάσισα να μην το κάνουμε. Εδώ όμως πρόκειται για έργο τέχνης. Ο Δρομέας που έβρισκε εμπόδια στους παγκόσμιους πολέμους και έπεφτε, στην ίδια τελετή, είναι για μένα πολύ πιο σοβαρό θέμα από το γυμνό. Γι΄ αυτό και δεν ενέδωσα στις πιέσεις να απαλείψω τη σκηνή».

Με το δεξί στον 21ο αιώνα
Υστερα από οκτώ χρόνια το Κτίριο Τσίλερ παραδίδεται επισήμως στο κοινό και το Εθνικό Θέατρο «επιστρέφει» στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Φωταγωγημένο και απαστράπτον, με το παρελθόν και το παρόν να στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον, εισέρχεται στον 21ο αιώνα μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του.

Η τελετή των εγκαινίων θα αρχίσει απόψε στις 19.30 στο φουαγέ του πρώτου ορόφου με τους καθρέφτες- το παλιό Βall-Room. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού κυρία Ελένη Αρβελέρ και τα μέλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς και οι συνεργάτες του θα υποδεχθούν τους επίσημους καλεσμένους τους. Στα εγκαίνια θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας , ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τη σύζυγό του Αντα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος , ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος . Τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή θα εκπροσωπήσει η κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ . Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν είχε απαντήσει ως αργά χθες το βράδυ αν θα παραστεί. Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους είναι επίσης διοικητές και πρόεδροι κρατικών οργανισμών, πρεσβευτές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, καλλιτέχνες. Η κυρία Μαριάννα Λάτση, αν και προσκλήθηκε, δεν θα παραστεί.

Η τελετή θα διαρκέσει γύρω στα 45 λεπτά, όσο και η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννουπου θα ακολουθήσει. Το «Πουθενά» αναμένεται να αρχίσει στις 21.00. Αμέσως μετά το Εθνικό Θέατρο θα δεξιωθεί τους καλεσμένους του στο πλήρως ανακαινισμένο Κτίριο Τσίλερ το οποίο έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του στο κοινό από τις 14 Οκτωβρίου και απόψε θα παραδοθεί και επισήμως.

«Το Εθνικό δεν χρειάζεται τον Κούρκουλο»
Σε παλαιότερο κείμενό του ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το Εθνικό Θέατρο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του πολιτισμού, εμπέδωσε την παγκόσμια εμβέλειά του και ήρθε σε συστηματική επαφή με ένα οικουμενικό κοινό μέσα από τη θέσπιση της Διεθνούς Σκηνής. Τόλμησε σε δραματολογικές κατευθύνσεις που παλαιότερα φαίνονταν ασύμβατες για ένα Εθνικό και δικαιώθηκε για αυτό (στο Θέατρο Κοτοπούλη), επένδυσε στις μελλοντικές γενιές με το Παιδικό Στέκι, προσέφερε χώρο δημιουργίας στη νέα γενιά καλλιτεχνών με την Πειραματική Σκηνή και, τέλος, άνοιξε μετεκπαιδευτικούς ορίζοντες στους νέους ηθοποιούς με την οργάνωση της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου. Παράλληλα, πιστεύοντας στο ταλέντο, στη φρεσκάδα και στην ικανότητα των νέων ανθρώπων, το Εθνικό έχει ανοίξει τις πόρτες του σε καινούργια πρόσωπα. Χωρίς να βάζει στο περιθώριο την εμπειρία, τη γνώση και τη δυνατότητα της προσφοράς της παλαιότερης γενιάς, το Εθνικό αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο.

»Το Εθνικό Θέατρο είναι ψηλά τόσο στη συνείδηση των ανθρώπων του χώρου μας όσο και σε εκείνη του κοινού- και για εμάς αυτό είναι εξίσου κρίσιμο ως μέτρο βάρους για τις επιλογές μας. Ενός κοινού που συντίθεται από ένα μεγάλο φάσμα θεατών, ενός κοινού που αντιπροσωπεύει όλες τις συνισταμένες της κοινωνίας μας. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι στη συνείδηση των καλλιτεχνών το Εθνικό δεν αποτελεί έναν κλειστό, δυσπρόσιτο χώρο αλλά ένα πεδίο όπου δίνονται οι ευκαιρίες και προσφέρονται τα εχέγγυα μιας ποιοτικής δουλειάς.

»Η φυσική παρουσία του καθενός από εμάς σε συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι απαραίτητη. Και καλώ όποιον πιστεύει ότι μπορεί να ορίσει νέους δρόμους για το Εθνικό να το κάνει. Το Εθνικό δεν χρειάζεται τον Κούρκουλο για να συνεχίσει να ζει. Χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη σιγουριάς, οι καλλιτέχνες ηρεμίας, το θέατρο θέλει τη στέγη του, οι χώροι μας πρέπει να ανανεωθούν. Αρνούμαι να πιστεύω ότι η φωνή ενός ηθοποιού που υπηρέτησε το θέατρο 50 χρόνια και το Εθνικό δέκα δεν ακούγεται πια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk