Μακριά από τις ΗΠΑ θέλει η Γερουσία τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ανοικτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, αφού οι προοπτικές να μπει «λουκέτο» ως τον Ιανουάριο του 2010 – όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Μπαράκ Ομπάμα – μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από χθες. Αιτία, οι πολύ αυστηροί όροι με τους οποίους «συνόδευσε» η Γερουσία την απόφασή της υπέρ της μελλοντικής μεταφοράς κρατουμένων από τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο. Ναι μεν οι γερουσιαστές είπαν το «ναι» στη σταδιακή μετακίνηση των κρατουμένων στις …

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ανοικτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, αφού οι προοπτικές να μπει «λουκέτο» ως τον Ιανουάριο του 2010 – όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Μπαράκ Ομπάμα – μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από χθες. Αιτία, οι πολύ αυστηροί όροι με τους οποίους «συνόδευσε» η Γερουσία την απόφασή της υπέρ της μελλοντικής μεταφοράς κρατουμένων από τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο. Ναι μεν οι γερουσιαστές είπαν το «ναι» στη σταδιακή μετακίνηση των κρατουμένων στις ΗΠΑ για να δικαστούν από πολιτικά δικαστήρια, και μάλιστα με 79 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά, αλλά στην πράξη ξεκαθάρισαν ότι κανένας κρατούμενος, «ένοχος ή αθώος», δεν θα παραμείνει σε αμερικανικό έδαφος.

Οι «μαχητές του εχθρού» αν καταδικαστούν θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους σε άλλη χώρα, αλλά και αν αθωωθούν, πάλι θα απελαθούν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πνεύμα της «σκληρής» γραμμής του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ότι ακόμη και η μεταφορά των «τρομοκρατών» στις ΗΠΑ συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, ήταν παρόν στη χθεσινή συνεδρίαση της Γερουσίας.

Ετσι, αν και χαιρετίστηκε ως επιτυχία του κ. Ομπάμα, το χθεσινό «ναι» αφήνει ορθάνοιχτο το κεντρικό πρόβλημα στην προσπάθειά του για «σφράγισμα» της περιβόητης φυλακής. Η τύχη των κρατουμένων μετά το πέρας των δικών θα ρυθμιστεί με νεότερο νομοσχέδιο.

Επίσης η Γερουσία ορίζει να υπάρχει περιθώριο 15 ημερών πριν από την οποιαδήποτε μεταγωγή κρατουμένων προς τις ΗΠΑ και ο φάκελός τους να συνοδεύεται από έκθεση η οποία θα περιγράφει το επίπεδο «κινδύνου» που αντιπροσωπεύουν για την ασφάλεια της χώρας.

Στην πραγματικότητα η απόφαση είναι «θαμμένη» μέσα στις χιλιάδες διατάξεις ενός νομοσχεδίου-«μαμούθ» για τη χρηματοδότηση με 44,1 δισ. δολάρια του «οργουελικού» υπερυπουργείου Ασφαλείας της Πατρίδας (Ηomeland Security). Μια άλλη διάταξη, χωρίς όρους αυτή τη φορά, επιτρέπει στο Πεντάγωνο να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που δείχνουν την κακοποίηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Τ ο πρόβλημα της «φιλοξενίας» των κρατουμένων είναι τόσο σοβαρό ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε προχθές να εξετάσει την προσφυγή 17 μουσουλμάνων Ουιγούρων από την Κίνα, κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, οι οποίοι έχουν στην πράξη αθωωθεί. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι δεν αποτελούν «μαχητές του εχθρού», ενώ ομοσπονδιακό δικαστήριο έχει διατάξει την απελευθέρωσή τους εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στο Γκουαντάναμο επειδή δεν τους δίνεται το δικαίωμα να ζήσουν στις ΗΠΑ, και φυσικά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Κίνα, όπου απειλούνται με διώξεις από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Στην πράξη το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν κάποιοι, έστω, από τους περίπου 220 εναπομείναντες τροφίμους του Γκουαντάναμο θα μπορέσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ ή αν θα πρέπει να «προωθηθούν» όλοι προς τρίτες χώρες- όπως το Παλάου στον Ειρηνικό, που έχει ήδη δεχτεί, με αντάλλαγμα σοβαρή οικονομική βοήθεια, την εγκατάσταση 12 άλλων Ουιγούρων.

Ωστόσο η όποια δικαστική απόφαση για την τύχη των δύστυχων 17 μουσουλμάνων από την Κίνα δεν αναμένεται πριν από τον επόμενο Ιούνιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk