Απολύσεις λόγω νοθείας στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ Περισσότεροι από 200 επικεφαλής περιφερειακών εκλογικών επιτροπών του Αφγανιστάν απολύθηκαν ώστε να μην υπάρξει νέα επιχείρηση νοθείας, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του ΟΗΕ εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και θα κρίνουν τουλάχιστον δύο κρίσιμα ζητήματα: την ανόρθωση της (βαρύτατα τρωθείσης) αξιοπιστίας της φιλοδυτικής αφγανικής ελίτ, αλλά και τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που θα λάβει η χώρα. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συμμετείχαν 2.

ΚΑΜΠΟΥΛ Περισσότεροι από 200 επικεφαλής περιφερειακών εκλογικών επιτροπών του Αφγανιστάν απολύθηκαν ώστε να μην υπάρξει νέα επιχείρηση νοθείας, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του ΟΗΕ εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και θα κρίνουν τουλάχιστον δύο κρίσιμα ζητήματα: την ανόρθωση της (βαρύτατα τρωθείσης) αξιοπιστίας της φιλοδυτικής αφγανικής ελίτ, αλλά και τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που θα λάβει η χώρα.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συμμετείχαν 2.950 αξιωματούχοι, με 380 επικεφαλής. Από αυτούς τους 380 απολύθηκαν περισσότεροι από 200. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ξεκαθάρισε ότι «οι απολύσεις έγιναν ώστε να διασφαλιστεί πως η νέα διαδικασία θα είναι διαφανής και αξιόπιστη». Μονομάχοι στον δεύτερο γύρο είναι ο νυν πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα. Ο τελευταίος, τατζικής καταγωγής, προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί επανάληψη του οργίου νοθείας υπέρ του αντιπάλου του (σ.σ.: που οδήγησε στην ακύρωση άνω του 1 εκατομμυρίου ψήφων) και προήγγειλε ότι θα θέσει συγκεκριμένους όρους στους διοργανωτές.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ταχεία έλευση του βαρύ χειμώνα, που θα καταστήσει μη προσβάσιμες πολλές περιοχές της ορεινής χώρας, αλλά και η ασφάλεια των ψηφοφόρων, αφού οι Ταλιμπάν είναι πιο ισχυροί από ποτέ τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «είναι πιθανόν» ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να ανακοινώσει την απόφασή του για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Στο Πακιστάν, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFΡ) ανακοίνωσε το κλείσιμο, λόγω του φόβου επιθέσεων, των κέντρων διανομής τροφίμων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας λόγω της φονικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο Ισλαμαμπάντ, μία ημέρα πριν.

Οπιο και αντάρτες
Οι τεράστιες ποσότητες οπίου που παράγονται στο Αφγανιστάν «χρηματοδοτούν» με περίπου 65 δισ. δολάρια αντάρτες και εγκληματικές οργανώσεις, που δρουν κυρίως στην Κεντρική Ασία, τη Ρωσία και στα Βαλκάνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UΝΟDC).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk