Τα «υλικά της ζωής» εντοπίστηκαν στον Οσιρι

ΧΙΟΥΣΤΟΝ Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι ο εξωηλιακός πλανήτης με την κωδική ονομασία ΗD 209458b, ο οποίος ανεπίσημα έχει ονομαστεί Οσιρις, διαθέτει όλες εκείνες τις χημικές ουσίες που αποτελούν τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη της ζωής. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ εντόπισαν οργανικές ύλες (μόρια νερού, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Πήγασου. Ο Οσιρις, ένας γίγαντας αερίου μεγαλύτερος από τον Δία, είναι από τους πρώτους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και ο πρώτος στον οποίο εντοπίστηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι ο εξωηλιακός πλανήτης με την κωδική ονομασία ΗD 209458b, ο οποίος ανεπίσημα έχει ονομαστεί Οσιρις, διαθέτει όλες εκείνες τις χημικές ουσίες που αποτελούν τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη της ζωής. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ εντόπισαν οργανικές ύλες (μόρια νερού, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Πήγασου.

Ο Οσιρις, ένας γίγαντας αερίου μεγαλύτερος από τον Δία, είναι από τους πρώτους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και ο πρώτος στον οποίο εντοπίστηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του. Οι ειδικοί όμως ακόμη και μετά την ανακάλυψη των οργανικών υλών θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να έχει αναπτυχθεί στον πλανήτη κάποια μορφή ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Εν τούτοις η ανακάλυψη οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα υλικά δημιουργίας της ζωής αφθονούν στο Διάστημα και έτσι όταν βρεθούν σε συνθήκες πιο φιλόξενες από εκείνες που υπάρχουν στον Οσιρι θα βρουν χώρο να δράσουν. Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζονται οργανικές ύλες σε κάποιον εξωηλιακό πλανήτη από τους περίπου 400 που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση, ο Οσιρις και το μητρικό του άστρο, στο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής σε αυτόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk