Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τον ελληνικό εκτροχιασμό

Το μήνυμα «τέρμα τα παιχνίδια», το οποίο απηύθυνε προς την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζει τις αναφορές του αγγλόφωνου και του γερμανόφωνου Τύπου στην «πρώτη» των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες. Αντιθέτως, στις γαλλόφωνες εφημερίδες η αποστροφή του κ. Γιούνκερ παρατίθεται… en passant, αφού η έμφαση δίνεται- και ευλόγως…- στις συστάσεις των θεματοφυλάκων της δημοσιονομικής …

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τον ελληνικό εκτροχιασμό | tovima.gr

Το μήνυμα «τέρμα τα παιχνίδια», το οποίο απηύθυνε προς την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζει τις αναφορές του αγγλόφωνου και του γερμανόφωνου Τύπου στην «πρώτη» των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες. Αντιθέτως, στις γαλλόφωνες εφημερίδες η αποστροφή του κ. Γιούνκερ παρατίθεται… en passant, αφού η έμφαση δίνεται- και ευλόγως…- στις συστάσεις των θεματοφυλάκων της δημοσιονομικής ευταξίας προς τις κυβερνήσεις της Γαλλίας. Εξαίρεση για τον αγγλόφωνο Τύπο αποτέλεσε η ευρωπαϊκή έκδοση της «Wall Street Journal», η οποία αναφέρει απλώς ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις προβλέψεις του για το εφετινό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του, που θα είναι 12,5%, «ελαφρώς υψηλότερο από το προηγούμενο αναμενόμενο επίπεδο 10% ως 11,5% του ΑΕΠ»!

Οι «Financial Τimes» μας περνούν… γενεές δεκατέσσερις, ως συνήθως. «Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που δίνουν έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν να απειληθεί η σταθερότητα αυτή από την ανικανότητα ή την απροθυμία της Ελλάδας και άλλων κρατών λιγότερο αυστηρών σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των δημοσιονομικών τους σε τάξη» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι «Financial Τimes». Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Wirtschafts Woche» αναφέρει ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια «είναι εξοργισμένος με την έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα να βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα», ενώ η «Frankfurter Αllgemeine», η οποία αν και συντηρητική είχε ήδη επί κυβερνήσεως Καραμανλή στιγματίσει τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις της Ελλάδας, κάνει λόγο για «επανειλημμένα μαγειρέματα των στατιστικών στοιχείων» εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρεται σε έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας, ενώ και το βρετανικό πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η ΕΕ θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω τους τρόπους με τους οποίους οι Ελληνες υπολογίζουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Τέλος, ο «Μonde» σε μικρό ένθετο σημειώνει ότι «οι Βρυξέλλες μαλώνουν την Ελλάδα», ο επίσης γαλλικός «Figaro» βάζει στην ίδια μοίρα Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ελλάδα και δίνει έμφαση στη δήλωση του Σαρκοζί ότι «η δημοσιονομική ορθοδοξία της Γερμανίας δεν αφορά τους Γάλλους», ενώ η οικονομική «Les Εchos» σημειώνει τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι «η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της στο 5% ως το 2011».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk