«Μύλος» με όσους έχουν ξεπεράσει το 24μηνο

Στη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στα προγράμματα Stage, στη σταδιακή κατάργηση όλων των συμβάσεων έργου και στη μη υλοποίηση του προγράμματος για την απορρόφηση περίπου 20.000 ανέργων στους δήμους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αυτό έκανε γνωστό στο προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το οποίο συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης . Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στο μέλλον μια ενιαία σχέση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να εκλείψει το καθεστώς των συμβασιούχων που αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, διαιωνίζοντας τις πελατειακές σχέσεις και διογκώνοντας τις δαπάνες του Δημοσίου.

Στη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στα προγράμματα Stage, στη σταδιακή κατάργηση όλων των συμβάσεων έργου και στη μη υλοποίηση του προγράμματος για την απορρόφηση περίπου 20.000 ανέργων στους δήμους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αυτό έκανε γνωστό στο προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το οποίο συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης . Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στο μέλλον μια ενιαία σχέση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να εκλείψει το καθεστώς των συμβασιούχων που αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, διαιωνίζοντας τις πελατειακές σχέσεις και διογκώνοντας τις δαπάνες του Δημοσίου. Παρά την απόφαση ωστόσο αυτή της κυβέρνησης, το θέμα των εργαζομένων στα προγράμματα Stage αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς πολλών οι συμβάσεις υπερβαίνουν τους 24 μήνες και διεκδικούν προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο. Ερώτημα παραμένει και το αν θα διατηρηθεί για τους ήδη υπηρετούντες το «προνόμιο» της πριμοδότησής τους με 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με δεδομένο ότι η ανεξάρτητη αρχή αντιδρά έντονα. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης έχει ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών ότι η «μαθητεία» των Stage δεν σημαίνει προϋπηρεσία και ότι η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά στους διαγωνισμούς της Αρχής παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Συνολικά στο Δημόσιο εκτιμάται ότι έχουν εργαστεί περίπου 80.000 υπάλληλοι με το καθεστώς των Stage, το ένα πέμπτο εκ των οποίων έχουν συμβάσεις που υπερβαίνουν τους 24 μήνες, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά τη μονιμοποίησή τους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος έκανε γνωστό χθες ότι μόνο στους δήμους στα προγράμματα Stage εργάζονται περίπου 8.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.000 προσλήφθηκαν προεκλογικά, ενώ οι συμβάσεις έργου υπερβαίνουν τις 15.000.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι περίπου 15.000 εργαζόμενοι στα προγράμματα Stage έχουν υπογράψει συμβάσεις που υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Σε αυτό όμως τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι τα έξι τελευταία χρόνια που λειτουργούν τα Stage έχουν εργαστεί, έστω και για κάποιο διάστημα, με συμβάσεις που υπερβαίνουν το 24μηνο. Το καθεστώς των Stage δηλαδή έχει εξελιχθεί αντικειμενικά σε ένα νέο καθεστώς συμβασιούχων στο Δημόσιο, με πάνω από 50.000 άτομα να διεκδικούν άμεσα τη μονιμοποίησή τους. Το θέμα μάλιστα προσλαμβάνει και μια ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι τον Ιανουάριο του 2010 έχει προσδιοριστεί εκ νέου η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία θα αποφασιστεί νέα νομολογία για τους συμβασιούχους μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε στην υλοποίηση του προγράμματος για απορρόφηση στους δήμους περίπου 20.000 ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ. Το σκεπτικό, όπως εξήγησε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι ότι οι παράταση των συμβάσεών τους για 36 μήνες θα έχει ως επακόλουθο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά συμβασιούχων. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με τις συμβάσεις έργου, για τις οποίες θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται η ανανέωσή τους στο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk