Οικονομία στα λόγια

Με «ιερή οργή» υποδέχθηκαν πολλοί εδώ τα όσα σχεδόν υβριστικά εκφράστηκαν στην «Ευρώπη» για την αξιοπιστία μας και τη φερεγγυότητα των στοιχείων για τα οικονομικά μας. Πρώτη παρατήρηση: Υπάρχει Ελληνας που να παίρνει στα σοβαρά τα στοιχεία αυτά, όταν ζει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον επίσημο πληθωρισμό και στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μαγαζιά και στις ΔΕΚΟ; Οι οικονομολόγοι λένε διάφορα, μπορεί σε μερικά να έχουν «επιστημονικά» δίκιο, αλλά ως προς την πραγματικότητα, όπως τη ζούμε όλοι μας, έχουν άδικο.

Οικονομία  στα λόγια | tovima.gr

Με «ιερή οργή» υποδέχθηκαν πολλοί εδώ τα όσα σχεδόν υβριστικά εκφράστηκαν στην «Ευρώπη» για την αξιοπιστία μας και τη φερεγγυότητα των στοιχείων για τα οικονομικά μας.

Πρώτη παρατήρηση: Υπάρχει Ελληνας που να παίρνει στα σοβαρά τα στοιχεία αυτά, όταν ζει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον επίσημο πληθωρισμό και στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μαγαζιά και στις ΔΕΚΟ; Οι οικονομολόγοι λένε διάφορα, μπορεί σε μερικά να έχουν «επιστημονικά» δίκιο, αλλά ως προς την πραγματικότητα, όπως τη ζούμε όλοι μας, έχουν άδικο. Και αυτό είναι ευγενικό. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι οι οικονομολόγοι, κυρίως οι «στρατευμένοι», απλά μας δουλεύουν.

Δεύτερη παρατήρηση: Οι «Βρυξέλλες» του κ. Μπαρόζο είναι σήμερα δεξιές γιατί το θέλησαν αυτό πλειοψηφικά οι λαοί της «Ευρώπης». Δεν είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής. Αλλες χώρες με προβλήματα ελλειμμάτων (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) έχουν ισχύ και επιχειρήματα που δεν έχουμε: η κατάσταση της οικονομίας μας είναι κάκιστη, στα όρια της πτώχευσης. «Αυτή είναι η αλήθεια»!

Τρίτη παρατήρηση: Δυστυχώς η «υπαρκτή Ευρώπη» είναι ακόμα σήμερα κυρίως νομισματική (με προγράμματα αναπτυξιακής στήριξης, είναι αλήθεια, για μια ενδοευρωπαϊκή κοινοτική δικαιοσύνη) αλλά όχι και οικονομική ή, λιγότερο ακόμα, πολιτική. Τέταρτη παρατήρηση: Χωρίς αυτή την Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, χωρίς τα προγράμματα στήριξης, θα είχαμε χρεοκοπήσει οικονομικά και συνεπώς πολιτικά από καιρό. Συνεπώς; Απλά, ναι, προσοχή και σύνεση! Καλός συντονισμός της κυβερνητικής πολιτικής και οικονομία στα λόγια. Ναι, τα μέσα ενημέρωσης πιέζουν καθημερινά για «ανακρίσεις», «συνεντεύξεις», «διαλόγους», «αντιπαραθέσεις». Γεμίζουν με αυτά δωρεάν ώρες προγράμματος που διαφορετικά κοστίζουν πανάκριβα. Αλλά το πες- πες της στιγμής κοστίζει πολύ πιο ακριβά, τελικά, στους πολιτικούς, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Σε αξιοπιστία, σε λάθη, σε «μια βλακεία είπαμε, μην το κάνουμε και θέμα». Είναι για την ώρα λογικό η κυβέρνηση να ψάχνεται. Αλλά είναι επικίνδυνοι οι όσοι αυτοσχεδιασμοί μερικών στελεχών της την ώρα που οι σοβαροί δίνουν τέτοιες μάχες επιβίωσης στο μέτωπο της οικονομίας. Και είναι κωμικοτραγικά παράλογη η στάση μερικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνουν μαθήματα όχι μόνο γιατί έχασαν το ηθικό δικαίωμα του διδάσκειν, αλλά και γιατί αποδείχνουν καθημερινά, με πρώτους ορισμένους πρόωρα γερασμένους «δελφίνους», ως πρόσφατα χειροκροτητές όλων των νεοδημοκρατικών λαθών, την αδυναμία τους να καταλάβουν το γιατί έχασαν και το πώς θα μπορούσαν σιγά σιγά να ορθοποδήσουν.

Υπενθύμιση: Παντού και πάντα η οικονομία διέπει εκβιαστικά την πολιτική. Συμβαίνει αυτό μέσα σε κάθε χώρα, συμβαίνει φυσικά και στην Ευρώπη. Θα το ξαναδούμε τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες