ΑΠΟΨΗ

Η απογραφή και η καταγραφή

Τώρα που το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή το δίδυμο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη , ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική καταγραφή, διαπιστώνει κάποιος ότι μεγαλύτερο και από το ταμειακό έλλειμμα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και των πολιτικών. Δικαίως το ΠαΣοΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε το 2005, το 2006, ακόμη και το 2007, την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη δημοσιονομική απογραφή, η οποία γκρέμισε την εικόνα της Ελλάδας όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η απογραφή και η καταγραφή | tovima.gr

Τώρα που το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή το δίδυμο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη , ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική καταγραφή, διαπιστώνει κάποιος ότι μεγαλύτερο και από το ταμειακό έλλειμμα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και των πολιτικών.

Δικαίως το ΠαΣοΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε το 2005, το 2006, ακόμη και το 2007, την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη δημοσιονομική απογραφή, η οποία γκρέμισε την εικόνα της Ελλάδας όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Δικαίως σήμερα η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έκανε «αποθήκη» για να δει τι παραλαμβάνει από τον προηγούμενο διαχειριστή, όπως συμβαίνει στις επιχειρήσεις, και σωστά διαπίστωσε ότι το Δημόσιο οφείλει 6 δισ. ευρώ στους προμηθευτές των νοσοκομείων, 2 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικές εταιρείες και 1 δισ. ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο.

Αλλωστε, όλα αυτά τα στοιχεία είχαν αποκαλυφθεί μέσω των εφημερίδων από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους.

Το ερώτημα όμως στο οποίο ζητούν απαντήσεις οι κοινοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι χθες πέρασαν ώρες ολόκληρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι πότε δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές, πότε γεννήθηκε η υποχρέωση που δεν ανέλαβε ποτέ το Δημόσιο, για να το καταγράψουν στα βιβλία και να αποδώσουν ευθύνες όχι μόνο στην ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Το ζήτημα όμως δεν είναι λογιστικό, είναι πολιτικό. Είναι προφανές ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν υψηλότερο από αυτό που εμφάνιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε χρόνο από το 2004 ως και σήμερα. Το ίδιο συνέβαινε και παλαιότερα.

Εξίσου προφανές είναι ότι κάποτε θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια.

Μόνο που σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα « παιχνίδια με τους αριθμούς τελείωσαν », όπως έθεσε το ζήτημα ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Και ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στο οικονομικό δίδυμο για να λάβει μέτρα. Το ίδιο θα πουν σε λίγες ημέρες και οι δανειστές της χώρας. Οι ξένοι οίκοι, οι οποίοι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη νέα κυβέρνηση, δίνοντας μάλιστα περίοδο χάριτος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρήσουν τη στάση και τις εκτιμήσεις τους.

Διαφορετικά αντιμετωπίζουν μια χώρα με έλλειμμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ, διαφορετικά μια χώρα με έλλειμμα υπερδιπλάσιο από αυτό που περίμεναν.

Ισως η καταγραφή έφερε πιο κοντά τον χρόνο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό που είδαμε ως τώρα είναι ότι- μέσα στον αέρα της αλλαγής την οποία πράγματι κατάφεραν να εμφυσήσουν τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι περισσότεροι εκ των υπουργών, άλλοι με τις πράξεις και άλλοι με τη ρητορική τουςμόνο η δημοσιονομική καταγραφή θυμίζει ως πολιτική στάση τις πρώτες ημέρες της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό θα μας στοιχίσει…

ztsolis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk