Σε δυσθεώρητα ύψη το έλλειμμα – Από μηδενική βάση ο προϋπολογισμός 

«Από επιφυλακτικό ως απαξιωτικό» χαρακτήρισε το κλίμα που συνάντησε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 7,8% του ΑΕΠ το 2008 και ότι θα ανέλθει στο 12,5% του ΑΕΠ εφέτος. Τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία διαβιβάστηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητήθηκαν από τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του.

«Από επιφυλακτικό ως απαξιωτικό» χαρακτήρισε το κλίμα που συνάντησε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 7,8% του ΑΕΠ το 2008 και ότι θα ανέλθει στο 12,5% του ΑΕΠ εφέτος. Τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία διαβιβάστηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητήθηκαν από τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε με έμφαση ότι δεν θα βρεθεί ξανά στη θέση να απολογείται για στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι η ΕΣΥΕ θα γίνει ανεξάρτητη Αρχή με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία που συγκεντρώνει από το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτήρισε την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος «μαραθώνια» και πρόσθεσε ότι το 2010 θα είναι δύσκολο έτος, διότι μεταξύ όλων των άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το επόμενο έτος και αυτό θα αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2010. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος προϋπολογισμός θα καταρτισθεί από μηδενική βάση, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν περικοπές σε κάθε κωδικό των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου.

Εξάλλου, έπειτα από μια διαδικασία, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) θα συζητήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το αν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του πως η ύφεση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 θα φθάσει στο 1,5%, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη και χαρακτήρισε τη στήριξη των ασθενεστέρων τάξεων αδιαπραγμάτευτη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους, να βρουν εργασία, αλλά και να δώσεις μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης, υποεκτίμησης και κατάρρευσης των εσόδων και εκτόξευσης των δαπανών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010, ώστε τελικά έπειτα από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3% και αυτό θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση των μεγεθών. Πάντως, τώρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αλμούνια έθεσε το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε ότι αισθάνεται πως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ. Τέλος, είπε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών παρά σε φοροεισπρακτικά μέσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk