«Ξεχάστηκαν» στις εφορίες 150.000 δηλώσεις του 2008

Περισσότερες από 150.000 φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2008 (εισοδήματα 2007) εκτιμάται ότι «λιμνάζουν» στα συρτάρια των εφοριών, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα από την «αμέλεια» των υπαλλήλων των ΔΟΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των εφοριών θεωρείται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν έντυπα Ε1 που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη και από το έτος 2000.

«Ξεχάστηκαν» στις εφορίες  150.000 δηλώσεις του 2008 | tovima.gr

Περισσότερες από 150.000 φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2008 (εισοδήματα 2007) εκτιμάται ότι «λιμνάζουν» στα συρτάρια των εφοριών, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα από την «αμέλεια» των υπαλλήλων των ΔΟΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των εφοριών θεωρείται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν έντυπα Ε1 που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη και από το έτος 2000.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι η βασικότερη αιτία για την οποία οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται είναι ότι εμφανίζουν σημαντικά λάθη και είτε δεν παρουσιάζονται οι φορολογούμενοι για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις είτε δεν μπορούν οι έφοροι να τους εντοπίσουν, γιατί έχουν μετακομίσει ή γιατί έχουν αλλάξει αριθμό τηλεφώνου. Μεταξύ όμως των συγκεκριμένων δηλώσεων περιλαμβάνονται και αρκετές στις οποίες αναγράφονται πολύ μεγάλα εισοδήματα, με αποτέλεσμα ορισμένοι φορολογούμενοι να «αποφεύγουν» την καταβολή των πρόσθετων φόρων. Σημειώνεται ότι αν κάποιος καταθέσει στην Εφορία τη φορολογική δήλωση και οι υπάλληλοι της ΔΟΥ δεν την αποστείλουν μέσα στο ίδιο έτος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για εκκαθάριση, τότε καλούνται οι ίδιοι να τις επεξεργαστούν και να εκδώσουν το σχετικό εκκαθαριστικό, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται στους φορολογουμένους. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγγελθεί περιστατικά όπου κάποιος υπάλληλος εφορίας, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον φορολογούμενο, κράτησε στο συρτάρι του τη φορολογική δήλωση και δεν την προώθησε στη ΓΓΠΣ για εκκαθάριση, ώστε ο τελευταίος να κερδίσει χρόνο από την πληρωμή του φόρου.

Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι μεμονωμένες ωστόσο δείχνουν την ανάγκη για βελτίωση της διαφάνειας και το κυριότερο την ανάγκη η κεντρική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στις εφορίες. Εξάλλου, αναμένεται ως το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχει ολοκληρωθεί η εφετινή εκκαθάριση. Αύριο αναμένεται να σταλεί η 11η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τη νέα σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ απομένουν για επεξεργασία περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.500.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk