Με αρνητικές προοπτικές

Η Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Το πρώτο «χαστούκι» για την Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, ήρθε από τον Oίκο Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Α-» από «A», με αρνητικές προοπτικές. Για το χρέος εκτιμά πλέον ότι θα αγγίξει το 115% του ΑΕΠ το 2009.

Το πρώτο «χαστούκι» για την Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, ήρθε από τον Oίκο Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Α-» από «A», με αρνητικές προοπτικές.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7% στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009», αναφέρει ο οίκος, σύμφωνα με το Reuters.

Εξαιρετικά επικριτικός είναι ο Οίκος και σε ότι αφορά την -αποδεδειγμένη πλέον- αναξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. Όπως τονίζει η Fitch η έκταση της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την πορεία των δημόσιων οικονομικών φανερώνει αδυναμία και στο σχεδιασμό.

Η Fitch είπε ακόμη ότι πλέον αναμένει το χρέος της Ελλάδας να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Για το 2020 εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 120%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk