Η μυστική συμφωνία του Ρογκ με το Πεκίνο

Η Κίνα είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και με αντάλλαγμα την υποστήριξη της εκλογής του στην κεφαλή της Επιτροπής. Αυτό ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Αθλητισμού της Κίνας Γιουάν Γουεϊμίν στο βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Γιουάν Γουεϊμίν, οι άνεμοι και τα σύννεφα πάνω από τον κόσμο του αθλητισμού». O καταγγελλόμενος κ. Ρογκ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κινέζου αξιωματούχου ενώ εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι «κάθε υπαινιγμός περί συμφωνίας είναι απολύτως ψευδής».

ΠΕΚΙΝΟ Η Κίνα είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και με αντάλλαγμα την υποστήριξη της εκλογής του στην κεφαλή της Επιτροπής. Αυτό ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Αθλητισμού της Κίνας Γιουάν Γουεϊμίν στο βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Γιουάν Γουεϊμίν, οι άνεμοι και τα σύννεφα πάνω από τον κόσμο του αθλητισμού». O καταγγελλόμενος κ. Ρογκ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κινέζου αξιωματούχου ενώ εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι «κάθε υπαινιγμός περί συμφωνίας είναι απολύτως ψευδής».

Το βιβλίο φέρνει στο φως το παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκλογής του κ. Ρογκ ως προέδρου της Επιτροπής στις 16 Ιουλίου 2001, τρεις μόλις μέρες μετά την επιλογή του Πεκίνου ως διοργανώτριας πόλης των Αγώνων του 2008. Ο κινέζος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι οι «κρυφές διαπραγματεύσεις» είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν από την τελική απόφαση, ωστόσο δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση εκ μέρους των δύο πλευρών.

Ο κινέζος υπουργός ισχυρίζεται ότι είχε μαζί με τον δήμαρχο του Πεκίνου Λιου Κι μυστική συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής σε διαμέρισμα της Γενεύης λίγο πριν από την «κρίσιμη στιγμή». « Εκφράσαμε την ελπίδα ότι ο κ. Ρογκ και οι φίλοι του θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Πεκίνου. Ομοίως εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να υποστηριχθεί η δική του υποψηφιότητα από τους τρεις αντιπροσώπους της Κίνας και τους φίλους της στη ΔΟΕ» γράφει στο βιβλίο του ο κ. Γουεϊμίν. Ο 67χρονος σήμερα πρόεδρος της ΔΟΕ είχε ευχαριστήσει προκαταβολικά τους κινέζους Αθανάτους για την υποστήριξή τους στις επικείμενες εκλογές ζητώντας όμως να μην κοινοποιηθεί η προτίμησή του υπέρ του Πεκίνου.

Την ίδια περίοδο ο κ. Ρογκ ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ συνυποψήφιες για τη διοργάνωση του 2008 ήταν άλλες δύο σημαντικές πόλεις, το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη. Με τη «συμφωνία κυρίων» η Κίνα εξασφάλισε την πολύτιμη υποστήριξη ευρωπαίων αντιπροσώπων και ο μετέπειτα πρόεδρος τις ψήφους των ασιατικών χωρών που επιθυμούσαν να αναλάβει το αξίωμα ασιάτης υποψήφιος. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των πολέμιων της κινεζικής υποψηφιότητας ήταν η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Πεκίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk