Αμερικανός (θα) πωλούσε μυστικά στο… FΒΙ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανός επιστήμων της ΝΑSΑ ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης και είχε πρόσβαση σε απόρρητα για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να πουλήσει κρατικά μυστικά σε άνθρωπο του FΒΙ, ο οποίος παρίστανε τον πράκτορα της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Ο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ , ετών 52, πρόκειται τώρα να προσαχθεί ατιμασμένος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Αντικείμενο της εργασίας του ήταν η ανάπτυξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανός επιστήμων της ΝΑSΑ ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης και είχε πρόσβαση σε απόρρητα για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να πουλήσει κρατικά μυστικά σε άνθρωπο του FΒΙ, ο οποίος παρίστανε τον πράκτορα της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Ο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ , ετών 52, πρόκειται τώρα να προσαχθεί ατιμασμένος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Αντικείμενο της εργασίας του ήταν η ανάπτυξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Κατά το παρελθόν είχε εργαστεί σε διάφορες επιστημονικές θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και στη ΝΑSΑ. Μάλιστα τo διάστημα 1989-1990 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος του Λευκού Οίκου.

Επί μία δεκαετία (1998-2008) είχε διατελέσει σύμβουλος σε μια κρατική εταιρεία του Ισραήλ και στο διάστημα αυτό είχε εισπράξει 225.000 δολάρια, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

Α λλά οι υποψίες άρχισαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ταξίδεψε στο εξωτερικό με δύο φορητά μέσα αποθήκευσης δεδομένων ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία δεν είχε μαζί του όταν επέστρεψε.

Σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου του, είχε πει ότι αν κάποτε αντιμετωπίσει κίνδυνο φυλάκισης θα καταφύγει στο Ισραήλ ή σε άλλη χώρα και εκεί θα πει «όλα όσα γνωρίζει».

Κατόπιν τούτων το FΒΙ του έστησε την παγίδα. Ενας πράκτορας του τηλεφώνησε και του έδωσε ραντεβού, παριστάνοντας ότι είναι άνθρωπος της Μοσάντ. Ο Νοζέτ δέχθηκε. Λίγο αργότερα συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον. Εκεί ο Νοζέτ συμφώνησε κατ΄ αρχήν να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς.

Είπε ότι κατά το παρελθόν είχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία των αμερικανικών δορυφόρων- και ότι ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις σε ό,τι του ζητηθεί σχετικά με αυτά τα στοιχεία, αν πληρωθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk