Περίπου 2.500 ασυνόδευτα παιδιά υπολογίζεται ότι πέρασαν φέτος τα σύνορα της χώρας μας

Την εκτίμηση έκανε ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με θέμα «Μεταναστευτικά αδιέξοδα: Θεσμικές εμπλοκές και κοινωνικές αγριότητες

Περίπου 2.500 ασυνόδευτα παιδιά υπολογίζεται ότι πέρασαν φέτος τα σύνορα της χώρας μας | tovima.gr

«Αν κάθε μισή ώρα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, περνάει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, από τα ελληνικά σύνορα ένας μετανάστης, υπολογίζουμε ότι φέτος έχουν ήδη μπει στη χώρα περίπου 2500 ασυνόδευτα παιδιά».

Την εκτίμηση έκανε ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με θέμα «Μεταναστευτικά αδιέξοδα: Θεσμικές εμπλοκές και κοινωνικές αγριότητες». Σύμφωνα με τον κ.Τζανέτο, τα ανήλικα παιδιά-θύματα δουλεμπόρων, περνούν από την Ελλάδα για να μεταβούν στη συνέχεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Στη χώρα μας εξάλλου υπάρχουν ελάχιστοι ξενώνες ανηλίκων και κατά συνέπεια δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ή να τους παρασχεθεί η ανάλογη αρωγή, νομική ή ψυχολογική» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο δουλεμπόριο ανήλικων κυρίως αγοριών, γίνεται σε κεντρική πλατεία της Αθήνας.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση όλων των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα ή ήρθαν ως βρέφη συνοδευόμενα από συγγενείς. «Ακούσαμε με χαρά την εξαγγελία της κυβέρνησης αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά.

Αποποινικοποίηση «όλων των πράξεων στήριξης της αξιοπρεπούς ζωής των μεταναστών», ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ και μέλος Δ.Σ. της ΕΕΔΑ, προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας τιμωρείται κάθε διευκόλυνση της παραμονής των μεταναστών» με αποτέλεσμα η διαχείριση της επιβίωσής τους να γίνεται από το οργανωμένο έγκλημα.

Ελπίδα αλλαγής με τη νέα κυβέρνηση διαβλέπει ο κ. Κώστας Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ ο οποίος χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα θέματα δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk